Elena Udrea, fostul ministru al Turismului, își va ispăși pedeapsa de 6 ani de închisoare în regim de detenție la Penitenciarul de Femei Târgșor din județul Prahova. Ea este familiarizată cu locul, având în vedere că și-a petrecut aproape trei luni aici, din februarie până în mai 2015, atunci când a fost arestată preventiv în dosarul ”Gala Bute”, aceeași cauză în care avea să primească și condamnarea definitivă.

Elena Udrea a ajuns în România, la vama Giurgiu, în jurul orelor 16.00, iar de aici a fost preluată de autoritățile române cu un microbuz de culoare albă. De la Giugiu va fi transportată direct la Târgșor.

Cunoscută pentru aparițiile sale elegante Elena Udrea va trebui să facă ceva eforturi pentru a-și adapta ținutele la noile condiții de viață, având în vedere regulamentul foarte strict al penitenciarului în privința obiectelor de vestimentație permise în celulă.

Conform site-ului oficial al Administrației Penitenciarelor, deținutele au dreptul la câte șapte chiloți și maiouri, zece perechi de ciorapi, două perechi de papuci sau sandale, două basmale, trei rochii și trei fuste, cinci tricouri, trei cămăși, o eșarfă, cinci batiste, o haină de iarnă și un pardesiu.

Pentru doamnele mai cochete, penitenciarul permite folosirea podoabelor, dar cu condiția să nu fie din metale prețioase sau să aibă montate pietre prețioase. În schimb ”dichiseala” are restricții care cu siguranță nu o vor încânta pe Elena Udrea.

Are voie doar cu o sticlă de parfum de cel mult 200 ml, cu precizarea că recipientul nu poate să aibă mecanism de pulverizare. În plus acest produs nu poate fi adus în închisoare de acasă, ci va trebui cumpărat de la magazinul penitenciarului, împreună cu alte produse de igienă personală (săpun, șampon, detergenți, pastă de dinți etc).

Va fi complicat și cu aranjarea părului pentru că femeile de la Trâgșor nu au voie decât un foen de putere mică (cel mult 500 de W), fără alte ustensile de coafat. Există însă în închisoare o frizerie și un coafor unde au acces și deținutele cu anumite restricții.

Cum își poate amenaja celula

Sunt restricții drastice și în ceea ce privește amenajarea camerei de detenție. Penitenciarul permite anumite ajustări, dar doar strictul necesar. Dacă nu-i va conveni lenjeria oferită de închisoare, Udrea își va putea aduce de acasă două seturi, dar doar de culoare albă. Are dreptul și la pături de acasă, dar gri sau albastre. Poate să-și aducă și televizor, dar nu smart și nu mai mare de 71 de centimetri în diagonală, și radio cu baterii.

Dacă mobilierul și accesoriile din cameră nu îi sunt suficiente, deținuta poate să primească la pachet mici rafuri din plastic, un lighean cu diametrul de 50 centimetri și veselă din plastic sau metal, câte o bucată din fiecare (farfurie, pahar, castron).

În ceea ce privește viața din spatele gratiilor, Elena Udrea poate să participe la activitățile organizate la Târgșor, la alfabetizarea deținutelor care au nevoie de școală, la atelierul de croitorie sau la club,

unde sunt organizate frecvent spectacole cu participarea exclusivă a femeilor aflate în detenție. Dacă va avea un regim deschis, Elena Udrea poate solicita să meargă la munci agricole, în afara închisorii.

Unitatea are contracte cu diverse instituții din Prahova, cu precădere spre finalul verii. Deținutele de la Târgșor merg în general la Valea Călugărească la culesul viei.

Udrea va avea dreptul să fie vizitată de copil

Cel mai dificil moment pentru femeile încarcerate aici este cu siguranță momentul vizitelor. Contactul fizic (îmbrățișările) sunt permise doar la venirea și la plecarea vizitatorului, atingerile (ținutul de mână) este permis doar dacă se face la vedere, peste masă.

”Dacă regulile privind contactul fizic nu sunt respectate, persoanele private de libertate/persoanele vizitatoare vor fi avertizate, însă nerespectarea acestora în mod repetat, va duce la întreruperea vizitei sau anularea acesteia”, se arată în regulamentul penitenciarului.

Orice vizită trebuie programată din timp, printr-o solicitare pe mail, iar deținutele pot fi vizitate de cel mult patru persoane o dată, doi adulți și doi copii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here