fbpx
joi, martie 28, 2024
spot_img

Elevii din Caragiale față în față cu un condamnat pentru omor, un traficant de droguri și cu un student corupt

Citește Și

- Reclamă -

20 de elevi de clasa a X-a din cadrul Colegiului I.L Caragiale au avut parte, joi, de o experiență aparte pentru care au avut nevoie să lase la o parte prejudecăți și temeri și să intre în incinta celei mai de temut instituții din Ploiești: Penitenciarul de pe strada Rudului. Vizita în spatele gratiilor a fost programată în cadrul proiectului Școala Altfel, iar elevii s-au întâlnit cu un grup de deținuți care au acceptat să-și spună poveștile lor de viață în fața adolescenților aflați la început de drum. Întâlnirea dintre cele două tabere, de o parte niște copii care abia acum iau contact cu lumea reală și încearcă să se formeze pentru a putea răzbate în viață, iar de cealaltă parte, șapte bărbați care la un moment dat au avut ghinionul să se afle la locul nepotrivit a avut loc în incinta Clubului Penitenciarului Ploiești. Deși cadrul în care a avut loc întâlnirea a fost unul rece, rigid, impus de reglementările instituției, momentul a fost unul extrem de emoționant.

Timp de aproape două ore, cât au vorbit cei șapte deținuți, elevii au stat nemișcați și au ascultat cu atenție fiecare cuvânt rostit de aceștia. Șocul a fost enorm pentru că au primit direct de la sursă probabil cel mai important mesaj și cea mai bună lecție de viață totodată pe care, mai mult ca sigur, nu le vor uita niciodată: anturajul, necunoașterea legilor, teribilismul și ascunderea adevărului îți pot schimba cursul vieții într-o secundă.

- Reclamă -

Lama briceagului nu a lovit în gol

Cei 20 de elevi care au fost, joi, în vizită la penitenciar au aflat din gura unui condamnat pentru omor cât de mult contează impulsivitatea necontrolată și teribilismul. Ionuț Alexandru Constantin le-a povestit cum a ajuns în spatele gratiilor pentru că a curmat viața unui om dintr-o prostie. Crima s-a petrecut în prima zi a anului 2005. În fața unui club unde fusese organizată o petrecere de Revelion, mai multe persoane, aflate sub influența băuturilor alcoolice, s-au luat la ceartă din cauza unei fete. Ionuț a spus că s-a apropiat de grupul de scandalagii în speranța că va reuși să-i calmeze, însă totul a degenerat într-o luptă corp la corp. În acea încăierare între mai mulți bărbați băuți, Ionuț s-a trezit atacat din stânga și din dreapta de mai multe persoane. De teamă și din dorința de a scăpa teafăr, a scos din buzunar un briceag cu care a început să lovească în stânga și în dreapta. Din păcate lama briceagului nu a lovit în gol. La câteva ore a aflat că victima decedase. A fost condamnat la 18 ani de închisoare, pedeapsă din care a executat deja 12 ani. Pentru că a avut un comportament exemplar în spatele gratiilor, Ionuț execută pedeapsa în regim deschis și speră că în curând va reuși să se libereze condiționat. La 12 ani de la comiterea faptei, bărbatul recunoaște că regretă tot ceea ce s-a întâmplat, dar nu poate să uite că a ucis un om pe care nici măcar nu-l cunoștea și totul dintr-o nefericită întâmplare.

Tentația banilor și viața de lux

- Reclamă -

Alături de Ionuț au acceptat să-și spună povestea alți șase deținuți: Dan Nicolae Ciobanu, condamnat la 5 ani pentru complicitate la trafic de droguri, Alexandru Drăgulin, condamnat pentru fapte de corupție, Ionuț Bogdan Vlădoiu, condamnat pentru infracțiuni la legea circulației, Bogdan Petcu, condamnat pentru trafic de droguri, Cătălin Roșu, condamnat pentru conducere fără permis și Marian Melnic, condamnat pentru tentativă de omor. Elevii din Caragiale au aflat de la Alexandru cât de ușor este să aluneci de cealaltă parte a legii atunci când tentația banilor este una greu de învins. Tânărul le-a explicat adolescenților cum și-a ratat viața chiar în momentul în care crezuse că a dat lovitura și-și trăia visul. Dintr-o pură întâmplare, Alexandru, student la Iași, a ajuns să intermedieze șpăgile între colegii săi de facultate și profesori. Dezvoltase o mică afacere. Plătea jumătate din sumă profesorului, iar restul îl oprea pentru el. Ajunsese la punctul în care veniturile sale erau cu mult peste medie și astfel își putea permite un trai de lux la care visase demult. Pentru că nu cunoștea Codul Penal, nu și-a închipuit nicio clipă că face o faptă ilegală. El știa că este doar un simplu intermediar. N-a fost să fie așa. Informații despre practicile necurate din Universitatea din Iași au ajuns la urechile anchetatorilor, telefonul său a fost interceptat, prins și condamnat la 5 ani și 2 luni pentru fapte de corupție. Alexandru le-a explicat elevilor ploieșteni că nu este neapărat nevoie să ai o funcție importantă în spectrul politic sau funcționar ca să fii acuzat de corupție, chiar și persoanele civile pot să fie acuzate de astfel de fapte. Alexandru și-a ratat cariera, deși studia de plăcere geo-chimia. A fost dat afară din Universitate, nu a mai fost primit la licență, și a ajuns să-și petreacă cei mai frumoși ani în spatele gratiilor pentru câteva luni de distracție în cluburi de lux.

În aceeași situație se află și alți trei deținuți care le-au povestit elevilor că, pentru câteva clipe de plăcere, au fost încarcerați pentru ani buni, iar reabilitarea nu va fi una deloc ușoară pentru că eticheta de pușcăriaș va fi greu de șters. Anturajul, au spus aceștia, și teribilismul vârstei de 20 de ani i-a adus în această situație. Unul dintre ei a recunoscut că a forțat nota. Fusese condamnat cu suspendare pentru conducerea unui autoturism fără drept și sub influența alcoolului. Ca pedeapsă complementară primise un termen de supraveghere în care trebuia să nu comită o altă faptă penală. Nu s-a putut abține și a urcat din nou la volan, deși tot nu avea permis. Și-a dorit să meargă împreună cu prietenii săi la un club de noapte aflat la ieșire din Ploiești. La întoarcere, ghinion: un echipaj de poliție l-a oprit în zona Podului Înalt, iar de data aceasta instanța nu a mai avut cum să-l ierte , iar pedeapsa a fost de închisoare cu executare.

Judecătorul te iartă o singură dată

Elevii au aflat astfel că judecătorul te poate ierta dacă ai săvârșit o faptă nu atât de gravă, pentru care ți se dă o pedeapsă neprivativă de libertate, dar și un termen de încercare, de câțiva ani. Un singur derapaj comis în acest timp te poate arunca însă în spatele gratiilor, indiferent de „greutatea” avocatului care te apără în instanță.

- Reclamă -

Tot acest proiect prin intermediul căruia elevii de liceu au avut posibilitatea să cunoască tineri doar cu câțiva ani mai mari decât ei care au ajuns în spatele gratiilor este unic la nivel național. Penitenciarul Ploiești a demarat acest program în anul 2004, iar de atunci, periodic, grupe de adolescenți vin aici în timpul Săptămânii Altfel pentru a lua direct contact cu fața cea urâtă a vieții.

„Trebuie să-i pregătim și pentru viață, nu doar la matematică și română”, a spus Elena Larsen, unul dintre profesorii din Colegiul I.L. Caragiale care a însoțit elevii la Penitenciarul Ploiești. Aceste dezbateri din spatele gratiilor au un efect asupra tinerilor mult mai puternic, iar conștientizarea consecințelor juridice care pot decurge dintr-un comportament superficial este mai eficient atunci când mesajul este primit direct de la sursă, de la o persoană direct implicată și nu prin intermediul părinților sau al profesorilor. Până la urmă scopul acestui proiect a fost reducerea delincvenței în rândul adolescenților și tinerilor. La acest proiect au acceptat să participe, la invitația Penitenciarului Ploiești, elevi din două licee ploieștene: I.L Caragiale și Jean Monnet.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Un microbuz cu persoane a fost implicat într-un accident în comuna Brazi

Accident în această dimineață pe DN1A în comuna Brazi.În evenimentul rutier au fost implicate un autoturism cu 2...
Sari la conținut