fbpx
joi, aprilie 25, 2024
spot_img

Elevii din Colegiul „A. I. Cuza” Ploiești promovează muzeele prahovene

Citește Și

- Reclamă -

Elevii din Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” participă și în acest an la concursul Euroscola, concurs organizat de Parlamentul European. În acest an, echipa EuroCuza și-a propus să convingă cât mai multe persoane să treacă pragul muzeelor din Prahova, promovând astfel obiectivele de patrimoniu:

„Participăm și în anul acesta la concursul Euroscola, lansat de Parlamentul European. Tema de această dată este promovarea obiectivelor de patrimoniu. Noi ne-am ales muzeul, toate activitățile derulate de echipa noastră bazându-se pe asta”, a spus Alex Rujoiu, unul dintre elevii ce fac parte din echipa EuroCuza.

- Reclamă -

„Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza “ Ploiești privește cu mare interes proiectul creat de Euroscola și Parlamentul European și participă în marea aventură de cercetare a propriilor rădăcini, pe baza cărora patrimoniul cultural românesc a înflorit.

          Astfel, dorim să promovăm ideea colegiului nostru referitoare atât la importanța patrimoniului în viața și evoluția unei societăți europene, cât și la conservarea  aspectelor  monumentelor și a efectului lor benefic asupra mentalității sociale.

          Gândindu-ne la patrimoniu, ne referim, de fapt, la o comoară națională, transmisă din generație în generație de-a lungul mileniilor pe teritoriul României. Adevărate bijuterii ale creațiilor literar-artistice, științifice și tehnice, cu valoare consacrată de-a lungul timpului și ale valorilor aparţinând tezaurului cultural universal existent în România, toate adunate într-un amalgam elocvent ce definește spiritul națiunii.

- Reclamă -

          Activitatea noastră pornește de la informarea societății cu privire la moștenirea culturală din oraș, continuîndu-se cu încurajarea acesteia să descopere monumentele și să fie purtată printr-o călătorie a cunoașterii. Intervine, apoi, educarea membrilor societății în privința importanței conservării patrimoniului cultural și a efectelor sale benefice asupra unei comunități ce aparține unui teritoriu cu o încărcătură etnografică considerabilă. Pe scurt, vom evidenția legătura dintre cultură și societate,  reprezentată mai simplu în pictograma de mai jos:

          Societatea este reprezentată pe partea cunoscută sub denumirea de „Yin“,

însemnand: loc intunecos; Muzeul este reprezentat pe partea cunoscută sub

denumirea de „Yang“ însemnând: loc însorit. Astfel, cele două opuse se atrag,

- Reclamă -

creând un echilibru, muzeul, lăcaș al culturii, luminând întunecimea din lume.

          Eforturile noastre urmăresc construirea unei identități europene pe baza

informațiilor factuale referitoare la valori, cultură și istorie, o identitate de

care Uniunea va putea beneficia pe viitor. În alte cuvinte, urmărim clădirea

unei societăți atât de bine informate asupra  istoriei și culturii sale, încât va

reuși să pună în funcțiune valorile patrimoniale în viitorul pe care îl va clădi,

evitând greșelile trecutului. Un balans greu de obtinut, dar necesar.

        Obiectivele proiectului vor fi puse în practică prin multiple activităţi şi acţiuni, la realizarea cărora vor participa elevii Colegiului Naţional „Alexandru Ioan Cuza” Ploiești.

          Urmărim:

  • Informarea cu privire la monumentele reprezentative ale patrimoniului cultural;

  • Educarea grupului țintă, evidențierea beneficiilor datorate unei bune cunoașteri a identității poporului român;

  • Dezvoltarea unui mod de gândire complex, care promovează valorile trecutului și ale unui simț de unitate, de apartenență;

  • Construirea unei atitudini pozitive și protectoare la adresa monumentelor ce găzduiesc patrimoniul cultural;

  • Creșterea ratei de vizitare a diferitelor monumente, astfel provocând scurgerea fluxului informațional cultural de-a lungul comunității”, se arată pe website-ul echipei EuroCuza.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

VIDEO Sal Rachele, terapeut în vindecare cronologică, interviu în exclusivitate pentru Incomod despre clarviziune

Sal Rachele, un cunoscut terapeut în vindecare cronologică care spune că este și clarvăzător, cunoscut la nivel mondial, a...
Sari la conținut