fbpx
miercuri, aprilie 24, 2024
spot_img

Emilia Savelovici, unul dintre oamenii care “sfințesc” locul la Muzeul “Crama 1777“ din Valea Călugărească

Citește Și

- Reclamă -

„Noi, oamenii, suntem ființe umane formate din întâmplări, iar omul nu va înceta niciodată sa asculte poveşti”, spunea Mircea Eliade. Este citatul spus de un om „de poveste“ tuturor celor care pășesc pe prispa Muzeului „Crama 1777“, de la Valea Călugărească. Emilia Savelovici este numele celei care dovedește faptul că „omul sfinţeşte locul“.

Muzeograf de profesie, cu o experinţă de ani buni în spate, căpătată la Muzeul Ţăranului Român, Emilia Savelovici a fost adusă de cărările vieţii pe tărâmurile prahovene, dând iconografia, în care se specializase la Bucureşti, pe studiul viţei-de-vie şi a vinului. Astăzi o găsim pe Emilia Savelovici bucurându-se de ceea ce face într-un loc unde liniştea, frumosul, tradiţionalul şi povestea şi-au dat mâna pentru a crea cadru perfect de prezentare, într-un stil aparte, a istoriei vinului.

- Reclamă -

Chiar dacă are o cursivitate şi un har aparte de a nara, Emilia Savelovici recunoaşte că nu toţi cei care trec pragul muzeului au timpul şi răbdarea necesare de a asculta istoriile obiectelor şi uneltelor vechi folosite de ţăranul român pentru culegerea viţei-de-vie şi fabricarea vinului sau despre tradiţiile „ascunse“ de costumele populare autentice, de lada de zestre etc. Dar speră însă ca fiecare vizitator să plece de la muzeu mai bogat cu câteva informaţii şi, poate, în viitor să aleagă acel vin care, aşa cum spunea Fănuş Neagu, „merită să-i spui «dumneavoastr㻓.

Un muzeu nou, din punct de vedere al construcţiei, dar cu o poveste care ne poartă în secolul al XVIII-lea, „Crama 1777“, din Valea Călugărească, secţie a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, este locul unde curioșii pot descoperi o altfel de istorie a vinului.

Monumentul original de artă medievală ţărănească, realizat de meşteri locali, s-a păstrat până în anul 1985 şi se găsea în centrul zonei viticole aferente comunei Valea Călugărească. Pentru că se afla într-o stare avansată de degradare, deşi era declarată muzeu şi ar fi trebuit să beneficieze de lucrări de restaurare şi menţinere, crama a fost demontată. Doar câteva bârne din lemn au fost recuperate şi conservate în depozitele Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova.

- Reclamă -

A recăpătat rădăcini pe un alt amplasament din Valea Călugărească, în 2013, şi datorită unei echipe de specialişti în construcţie şi restaurare, a arheologului Nina Grigore şi arhitectului Călin Hoinărescu, prahovenii au, acum, în patrimoniu o cramă care „invită la poveste“. Una care începe chiar de pe prispa muzeului şi te poartă către „casa de făcut vin“ în care găseşti o colecţie de butoaie şi diverse obiecte pentru stoarcerea strugurilor şi obţinerea băuturii, dar şi o serie de unele folosite în viticultură, în vremurile de demult. Găsim aici şi o colecţie de vinuri, una „timidă“, dar care lasă loc tuturor producătorilor locali de a dona câte o sticlă din producţia lor.

Sala de la intrarea în muzeu găzduieşte dosarul cu documentele întocmite pentru crearea primului muzeu de către profesorul Nicolae Simache, dar şi macheta cramei. Beciul te întâmpină cu o masă de oaspeţi în care afli, printre altele, despre efectele terapeutice ale vinului, datorită conţinutului de alcool și polifenol, combinaţie care ucide bacteriile.

Mergeţi cu sete de cunoaştere şi cu garanţia că veţi găsi una dintre cele mai plăcute gazde, pe muzeograful Emilia Savelovici.

 - Ziarul INCOMOD  - Ziarul INCOMOD  - Ziarul INCOMOD  - Ziarul INCOMOD  - Ziarul INCOMOD  - Ziarul INCOMOD

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Tribunalul Militar trebuie să decidă dacă redeschide dosarului DNA în cazul Ferma Dacilor

Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit, printr-o hotărâre definitivă pronunțată marți, competenţa de soluţionare în cauza privind...
Sari la conținut