fbpx
vineri, aprilie 19, 2024
spot_img

EXCLUSIV! Dosar DNA Ploiești pentru un drum de la Provița de Sus! Ce firme au lucrat la „Mini-Transfăgărășanul” din Prahova. FOTO-DOCUMENTE

Citește Și

- Reclamă -

O afacere de miliarde a ajuns în vizorul procurorilor anticorupție după ce fostul primar al comunei Provița de Sus, Elena Cosmoiu, și-a pierdut funcția, iar oamenii au început să vorbească despre neregulile din comună! Direcția Națională Anticorupție a confirmat printr-un răspuns oficial oferit ziarului Incomod că Serviciul Teritorial Ploiești are un dosar deschis cu privire la drumul comunal 124 din satul Plaiu (supra-numit de localnici „Mini-Transfăgărășanul din Prahova”), un drum pentru care s-au cheltuit miliarde, dar care nu duce nicăieri.

În vara anului trecut, ziarul Incomod a scris prima dată despre acest drum pe care trec săptămânal doar câteva mașini, dar pentru care primăria a tocat fonduri guvernamentale. Coincidență sau nu, în capătul drumului o suprafață de 100 de hectare fusese concesionată unei societăți în vederea construirii unei pensiuni agroturistice. Ulterior, consilierii locali și-au dat seama că acela era islazul comunal și legea nu permite concesionarea, astfel că au reziliat contractul.

- Reclamă -

După apariția subiectului în ziarul Incomod, vara trecută, Poliția Prahova a cercetat faptele. Cercetările au durat aproape un an, iar ancheta a ajuns acum la Direcția Națională Anticorupție, care verifică întreaga afacere.

“La solicitarea dvs. din data de 06 aprilie 2017, Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat să vă comunice următoarele:Dosarul menționat este în lucru pe rolul DNA – Serviciul Teritorial Ploiești, în acest moment, alte informații referitoare la stadiul anchetei nu pot fi oferite, în conformitate cu prevederile art. 12, alin. 1, lit. e, din Legea 544/2001.”, se arată în răspunsul de la DNA primit de ziarul Incomod pe data de 12 aprilie.

Respectivul articol din lege spune că:

Articolul 12(1) Se exceptează de la accesul liber al cetăţenilor, prevăzut la art. 1 şi, respectiv, la art. 11^1, următoarele informaţii:

  1. e) informaţiile privind procedura în timpul anchetei penale sau disciplinare, dacă se periclitează rezultatul anchetei, se dezvăluie surse confidenţiale ori se pun în pericol viaţa, integritatea corporală, sănătatea unei persoane în urma anchetei efectuate sau în curs de desfăşurare;

Întrebată dacă a fost audiată sau dacă știe că ar fi vizată de o anchetă, fosta primăriță Elena Cosmoiu s-a arătat deranjată de întrebare, dar a recunoscut că a fost audiată, fără a preciza însă dacă la Poliție, la Parchet sau la DNA.

- Reclamă -

„Încheiem în legătură cu drumul pentru că m-am săturat, există proiecte… Nu există niciun dosar penal în desfășurare, este o verificare încheiată la Ploiești, este o prostie. Am fost audiată anul trecut, iar tipa care m-a audiat, nu vă spun decât că o cheamă Beatrice, mi-a spus așa: „doamnă, dacă nu-i dați în judecată pe civil, nu vreau să vă știu numele”. Eu am muncit, am legat două județe, totul este legal, totul este făcut ca lumea, sunt niște oameni duși cu capul care… să-i dau în judecată pe cei care au reclamat, care sunt niște duși cu capul, care nu știu de ce trăiesc pe lumea asta. Este închis dosarul, nu este nicio problemă, toate sunt verificate, și de Curtea de Conturi și de cine vreți dumneavoastră. Eu nu sunt nicio persoană în cauză, eu am ieșit din cauză, deci eu tot ce am făcut, inclusiv pe fonduri europene, am fost verificată, inclusiv de Curtea de Conturi și de toată lumea, toate sunt ca lumea. S-a închis, nu am nicio problemă.”, a spus Elena Cosmoiu când a fost contactată de reporterii noștri.

Interesant este de observat și care sunt firmele care au lucrat la drumul din satul Plaiu, comuna Provița de Sus. În acest sens, jurnaliștii noștri au făcut o solicitare la Primăria Provița de Sus prin care ni s-au pus la dispoziție toate contractele vizând lucrări efectuate la drumul comunal 124.

În septembrie 2009, primăria a semnat contractul de execuție lucrări cu firma SC CAST SRL, cu sediul în Bănești, cu valoare inițială 4.678.602,61 lei, la care se adaugă TVA 888.934,50 lei, cu durată de execuție 28 de zile, dintre care două zile destinate proiectării. De remarcat este că prin contract lucrarea avea garanție 168 de luni, timp în care CAST SRL trebuia să remedieze orice defecțiune fără costuri suplimentare pentru primărie. În aprilie 2010 se semnează un act adițional pentru încă 11 zile de lucrări, iar valoarea contractului se modifică la 6.311.399,02 lei, la care se adaugă TVA.

Deși lucrarea avea 168 de luni de garanție (14 ani), în noiembrie 2014 Primăria Provița de Sus semnează un nou contract cu SC CAST SRL pentru același drum, prin încredințare directă, de data aceasta pentru reabilitare (consolidare). SC CAST SRL încasează acum încă 238.166,96 lei, la care se adaugă TVA 57.160,07 lei.

- Reclamă -

De parcă nu era de ajuns că deja se cheltuiseră peste 6,5 milioane de lei (fără TVA) pentru un drum despre care sătenii spun că nu le este de niciun folos, în septembrie 2015 primăria condusă pe atunci de Elena Cosmoiu folosește fonduri europene pentru a pune becuri pe acel drum. În paralel, în comună există ulițe locuite fără iluminat public și sunt zone cu drum impracticabil, astfel că pompierii sau salvarea nu pot ajunge la urgențe. Dar prioritatea edilului-șef a fost iluminatul public al drumului care ducea în vârf de deal, pentru care a semnat contract cu SC GENERAL MEEL ELECTRIC SRL, prețul contractului fiind de 687.207,45 lei, la care se adaugă TVA 164.929,79 lei. Deja banii aruncați pentru drumul din satul Plaiu trec de 7 milioane de lei, fără TVA.

Totuși, interese în zonă existau. La capătul drumului, nu mai puțin de 100 de hectare de teren (Tarlaua 23 și Tarlaua 32) au fost concesionate prin licitație către SC PRODUCTIE PRESTARI TELEGA 4 SRL, în vederea construirii unei pensiuni agroturistice. Sincronizarea de asemenea ridică semne de întrebare.

Dacă în septembrie 2009 se semna contractul de execuție a lucrărilor la drum cu SC CAST SRL, în decembrie același an SC PRODUCTIE PRESTARI TELEGA 4 SRL semna un prim contract de concesiune, pentru 50 de hectare de teren. Un an mai târziu, societatea concesionează încă 50 de hectare, în ambele cazuri redevența fiind stabilită prin contract la valoarea de 103 lei/hectar. În aprilie 2015, Consiliul Local din Provița de Sus reziliează ambele contracte de concesiune, la cererea societății. Foștii consilieri locali spun însă că după semnarea contractelor și-au dat seama că terenul făcea parte din islazul comunal și cum legea nu permite concesionarea acestor terenuri, s-au grăbit să repare greșeala.

De reamintit este că firma SC CAST SRL Bănești care a efectuat lucrările din Provița de Sus a fost implicată în mai multe scandaluri de corupție, reprezentanții săi, Gimi Palada și Mihail Iordache fiind inculpați în mai multe dosare penale.

Gimi Palada, patronul SC Cast Bănești SRL, care este și denunțător în mai multe dosare de corupție, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, într-un dosar în care a fost trimis în judecată pentru spălare de bani și evaziune fiscală. Dosarul a fost instrumentat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești. Coinculpat în aceeași cauză a fost și societatea adminstrată de omul de afaceri din Bănești, astfel că SC Cast SRL a fost și ea găsită vinovată de evaziune fiscală și spălare de bani, fiind condamnată să plătească o amendă penală în cuantum de 250.000 de lei, iar ca pedeapsă complementară, hotărârea de condamnare va fi afișată la sediile Oficiului Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul Tulcea şi Oficiului Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Prahova.

Gimi Palada a fost în atenția presei locale mai ales după izbucnirea scandalului Hidro Prahova, atunci când zeci de persoane aflate în funcții de conducere atât la nivelul administrației publice județene, dar și naționale, au făcut coadă la DNA Ploiești, omul de afaceri din Bănești fiind unul dintre denunțătorii din dosarele de corupție. Pe lista lui Palada îi putem regăsi pe consilierul municipal Ionuț Ionescu, arestat într-o cauză disjunsă din scandalul deturnărilor de fondurilor europene destinate canalizării mai multor localități din Prahova.

Gimi Palada are calitate de inculpat și într-o altă cauză instrumentată de DNA Alba în care este acuzat, alături de unul dintre directorii de la CAST Bănești, de constituire de grup infracțional organizat, instigare la înșelăciune dar și că ar fi obținut fonduri europene în mod nelegal.

Mihail Iordache, administrator SC CAST SRL, a cărui semnătură apare pe contractele cu primăria Provița de Sus, a fost trimis în judecată alături de Palada în dosarul de la DNA Alba. Iordache este acuzat de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, înșelăciune, omisiunea de a furniza cu știință datele cerute potrivit legii pentru obținerea de fonduri europene și constituire a unui grup infracțional organizat.

Vezi mai jos contractele încheiate de Primăria Provița de Sus pentru drumul comunal 124 și pentru concesionarea terenului de la capătul drumului:

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Primăria Ploiești cumpără 150 de urne de votare

Primăria Ploiești a lansat proceduri de achiziție pentru a cumpăra urne de votare, dar și pentru organizarea secțiilor de...
Sari la conținut