Poliția Prahova are în cercetare un dosar penal care vizează modul în care peste 20 de tone de combustibil au dispărut din evidențele operatorului public de transport în comun din Ploiești, TCE! Un dosar asemănător a fost în cercetare la poliție și anul trecut, când conducerea societății sesizase dispariția a 35 de tone de combustibil. La momentul acela Poliția a decis că nu au fost constatate aspecte care să ducă la suspiciunea că ar fi vorba de o faptă penală, iar cercetările au luat sfârșit. Potrivit unor surse din Poliția Prahova, respectivul dosar a fost închis de Ginel Preda, actualul adjunct al inspectorului șef al IPJ Prahova, care pe atunci era șef la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice (SICE, fost SIF).

Citește și: Ginel Preda, adjunctul șefului Poliției Prahova, audiat la DNA Ploiești: “Recunosc că am făcut o prostie”. FOTO-DOCUMENTE

Acum, când Ginel Preda nu mai este șef la SICE, dosarul a fost redeschis și se cercetează dispariția a peste 20 de tone de combustibil. Reprezentanții IPJ Prahova au confirmat oficial că se fac verificări cu privire la modul de utilizare a resurselor unei societăți de transport din Ploiești, cercetările fiind efectuate momentan in rem.

Directorul actual al societății, Alexandri Nicolae, spune că noul dosar a pornit în urma unei plângeri penale pe care Consiliul de Administrație i-a făcut fostului director, Cristian Iancovici.

“Ancheta este în desfășurare la Poliție la acest moment și nu am acces la cercetarea lor. Există o plângere penală făcută împotriva lui Iancovici la Poliție despre faptul că se suspiciona din partea Consiliului de Administrație că nu a intrat o cantitate de combustibil în societate. Este vorba de 20 și ceva de tone. E vorba de un transport care este suspect că nu a intrat în societate, s-a făcut o plângere penală împotriva lui Iancovici și este în cercetare la Poliție, detalii noi nu avem din dosar. Le-am pus celor de Poliție la dispoziție toate documentele pe care ni le-au cerut undeva prin vară, prin iulie-august”, a declarat Alexandri Nicolae pentru ziarul Incomod.

În replică, fostul director al societății, Cristian Iancovici, spune că era imposibil ca cineva să fure o cisternă de combustibil și că atunci când era director la rândul său a sesizat Poliția după ce a descoperit lipsă la combustibil și că a sancționat angajații responsabili cu inventarul. Iancovici explică, însă, că cercetările ar indica faptul că lipsa provine din contractarea și dilatarea motorinei, în funcție de temperaturi.

 

 

“Este o situație cu care ne-am confruntat, fiind începători în materie de a avea rezervoare în curte, stație proprie și este o chestiune care se perpetuă. Motorina, ca la toate stațiile din țară și din lume, este livrată la 15 grade. Pe timpul zilei, când este soare, se dilată, pe timpul nopții se contractă. Când am aflat că există asemenea situații și că vara se înregistrează plusuri, iar iarna minusuri, am sesizat Serviciul de Investigare a Fraudelor al Poliției Județene Prahova. Au venit, au cerut documente, au constatat, au răspuns că nu există suspiciuni rezonabile de furt. Inițial am crezut, nu cumva cei care manipulează pompele să fii făcut ceva, mai mult decât atât, sindicatul a făcut la același SIF o adresă și i s-a răspuns exact cum ni s-a răspuns și nouă. Și la ora actuală se înregistrează pierderi, dar nu mai zice nimeni nimic pentru că și-au dat seama că nu ai cum să furi o asemenea cantitate. Și la ora actuală contabilitatea înregistrează plusuri vara și minusuri iarna. Ne-am adresat Rompetrolului și ne-au trimis procedura lor. Și ei, cu toate că au bazine sub pământ, unde e la aceeași temperatură, aplică un coeficient de 2% scăzământ. Dacă Consiliul de Administrație ar fi luat în considerație procedura Rompetrol, această cantitate se regăsea în mai puțin de 2%, undeva la 1,6-1,7%.

Știu de această întâmpinare, au făcut-o probabil ca să se spele pe mâini, numai că în contabilitate la momentul actual este scăzută. Eu am luat act la momentul respectiv, nu se ajungea aici dacă se făcea inventarul. Numai că respectiva comisie de inventariere a trecut peste această magazie. Eu am dispus să fie cercetați în comisia de disciplină cei care trebuiau să facă inventarul, i-am sancționat și bineînțeles m-am adresat organelor abilitate, SIF. Numai un nebun poate să fure, cum să furi 20 de tone?! Cum?! Doar să furi o cisternă. Unde să te duci cu cisterna, ce să faci cu ea?! Una e să iei 100 de litri și alta e să iei 10.000 de litri. Nu se poate! Iar eu am anunțat Poliția, dacă făceam eu ceva, mai sesizam Poliția?! Vom vedea ce va fi, asta este situația, dar dacă se verifică și la ora actuală, mai ales acum când temperaturile scad, se înregistrează minusuri.”, a explicat Cristian Iancovici pentru ziarul Incomod.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here