Foto cu caracter ilustrativ

Problema lipsei locurilor de înhumare în cimitirele din Ploiești a ajuns într-un punct critic! Ploieștenii nu își mai pot îngropa morții, pentru că nu mai sunt disponibile locuri de veci care să poată fi concesionate!

Problema a fost îndelung semnalată de către Societatea de Gospodărire Urbană, către Primăria Ploiești, dar aceștia “spun da” pe hârtie, iar în realitatea extinderea cimitirului nu s-a realizat, deși SGU a cerut acest lucru încă din 2014.

Ziarul Incomod a mai prezentat o dată această problemă, la finalul lunii septembrie, dar nici până acum municipalitarea nu a rezolvat-o. Citește aici materialul realizat la acel moment!

Cum s-a ajuns în această situație?

În octombrie 2014, SGU informa Primăria Ploiești că mai sunt disponibile 230 de locuri de înhumare și solicita extinderea de urgență a cimitirului Mihai Bravu, în baza unei Hotărâri de Consiliu Local, deja aprobată, care aviza indicatorii tehnico-economici și studiul de fezabilitate pentru acest proiect. La acel moment, municipalitatea le-a răspuns că vor ține cont de această investiție în bugetul pentru anul 2015.

În 2015, însă, municipalitatea nu s-a grăbit să aloce sumele necesare, astfel că în luna aprilie SGU a trimis din nou o adresă către Primăria Ploiești prin care cerea, încă o dată, să fie prevăzut un buget pentru realizarea proiectului. Și de data aceasta, Primăria Ploiești a răspuns “da în acte” și a alocat, prin Hotărâre de Consiliu Local, suma de 400.000 lei, pentru extinderea cimitirului din Mihai Bravu. Doar că demararea propriu-zisă a procedurilor de extindere (proiectare și execuție) nu s-a realizat, iar la finalul lui august Ploieștiul mai avea disponibile doar 150 de locuri de înhumare.

Situația a devenit de-a dreptul disperată în octombrie, când Societatea de Gospodărire Urbană a informat Primăria că mai sunt disponibile doar 19 locuri, iar pe baza statisticilor realizate, acestea ar fi fost suficiente pentru doar 2 săptămâni. Nici măcar acest apel nu i-a determinat pe aleși să demareze procedura de extindere a cimitirului și s-a ajuns astfel în situația în care în Ploiești nu mai este niciun loc de veci!

Măsuri disperate pe ultima sută de metri

Ieri, pe 16 noiembrie, SGU a informat municipalitatea că s-a ajuns în punctul critic. Ploieștenii nu își mai pot îngropa morții pentru că toate locurile date spre înhumare au fost deja concesionată, problemă anticipată de societate încă din 2014 și ignorată de edili. Ca ultimă soluție disperată, până când municipalitatea va realiza extinderea cimitirului, ieri, SGU a cerut acordul Primăriei să poată da spre concesionare locuri de veci care erau prevăzute ca fiind gratuite pentru persoanele care au acest drept prin Lege.

În cimitirul Mihai Bravu mai sunt, la ora actuală, 200 de astfel de locuri. Deși și acestea sunt puține, în 2015 au fost înregistrate doar două cereri pentru obținerea unui loc gratuit, astfel că SGU a venit cu propunerea ca 100 din ele să fie date spre concesionare.

Însă nici acestea nu vor rezolva problema, decât temporar. Dacă municipalitatea aprobă această propunere, după ce în Ploiești vor mai muri 100 de persoane se ajunge iar în punctul critic în care nu mai este niciun loc de veci.

Situația este scandaloasă, cu atât mai mult cu cât proiectul este deja votat de aleși, dar Primăria nu a dispus începerea lucrărilor.

Vezi mai jos documentele:

cim_6 cim_5 cim_4 cim_3 cim_2 cim_1

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here