fbpx
joi, aprilie 18, 2024
spot_img

UPDATE. EXCLUSIV. Populația din zona Mimiu, la un pas să fie evacuată din cauza incendiului la depozitul Urban Icim! Microbuzele erau pregătite să mute locuitorii din zonă!

Citește Și

- Reclamă -

UPDATE. Prefectul județului, Mădălina Lupea, a revenit cu apel și a explicat că au fost luate în calcul trei licee din zonă unde oamenii ar fi putut fi mutați, într-o sală de sport, dacă se impunea evacuarea, locația finală fiind aleasă în funcție de direcția în care ar fi bătut vântul. Microbuzele cu care s-ar fi evacuat oamenii ar fi fost puse la dispoziție de Jandarmerie, Poliție sau ISU. Prefectul județului a explicat că faptul că nu s-a impus evacuarea nu înseamnă că aerul nu a fost poluat, dar măsurătorile au arătat că nu este necesară emiterea unui astfel de ordin.

ȘTIREA INIȚIALĂ. Autoritățile au fost la un pas să evacueze populația din cartierul Mimiu, ca urmare a incendiului de la depozitul Urban Icim! Luni, 12 noiembrie, în urma unei monitorizări a aerului din zonă, s-a observat că valoarea monoxidului de carbon crescuse alarmant, iar pâcla de nor formată deasupra cartierului risca să stea pe loc și să afecteze sănătatea populației! Au fost pregătite microbuze care să mute oamenii din zonă, în cazul în care emisiile de monoxid de carbon nu ar fi fost dispersate de vânt.

- Reclamă -

Directorul executiv al Agenției pentru Protecția Mediului Prahova, Florin Diaconu, a explicat pentru ziarul Incomod că, la monitorizarea de la ora 14.30 din data de 12 noiembrie, s-a observat că monoxidul de carbon ajunsese la o valoare de 5,7 mg/metru cub, în condițiile în care limita maximă europeană este de 10 mg/metru cub la opt ore de expunere.

Florin Diaconu spune că după această monitorizare, Ministerul Mediului a emis prognoza meteo care arăta că ar fi urmat o stagnare a emisiilor în zonă, din lipsa vântului, iar pericolul cel mai mare era pentru locuitorii blocului Rafinorilor.

Au fost anunțați reprezentanții Prefecturii și ministrul Mediului, iar la ora 17.30 s-a întrunit Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Prahova. S-a decis ca măsurătorile în zonă să fie făcute din oră în oră, iar dacă media valorii monoxidului de carbon ar fi dus spre limita maximă, s-ar fi dispus evacuarea populației din zonă.

- Reclamă -

Norocul a fost că vântul a bătut înspre vest și a făcut ca norul de fum toxic să plece în acea direcție, unde nu au fost locuințe afectate, astfel că valoarea de monoxid de carbon în zona incendiului a coborât sub 1 mg/metru cub. Cu toate acestea, Prefectura avea microbuze pregătite pentru a muta populația către o sală a unei școli, dacă valorile nu ar fi scăzut.

Informația a fost confirmată și de comisarul șef al Gărzii de Mediu Prahova, Antonio Spînu, care spune că probleme ar fi apărut dacă populația ar fi fost expusă minim opt ore la valori ale monoxidului de carbon de peste 10 mg/metru cub și doar dacă se depășeau aceste valori ale emisiilor nu s-ar mai fi așteptat să treacă opt ore și s-ar fi procedat la evacuarea populației, dar cum următoarele măsurători au arătat că valorile au fost în scădere, nu s-a mai impus această măsură.

Reporterii Incomod i-au sunat astăzi pe prefectului județului, Mădălina Lupea, și pe subprefectul Emil Drăgănescu, dar aceștia nu au răspuns la telefon. Însă, într-un comunicat remis presei luni, 12 noiembrie, Prefectura Prahova anunța doar că valorile de monoxid de carbon s-au apropiat de limita maximă și că s-au stabilit măsuri de intervenție „în situația puțin probabilă a înregistrării unor valori mari a monoxidului de carbon”, fără a informa că măsurile constau în evacuarea populației.

„S-a constatat că nu au fost depășite valorile limită admise la indicatorii analizați în aer, dar având în vedere valoarea apropiată de limita maximă a indicatorului monoxid de carbon înregistrat astăzi la ora 14,20 și a prognozei meteo nefavorabile asigurării unei dispersii a emisiilor, s-a luat măsura monitorizării orare de către Agenția de Mediu Prahova a evoluției acestor indicatori.

- Reclamă -

Precizăm că la orele 16.30 valoarea măsurată la indicatorul monoxid de carbon a manifestat tendințe de scădere, ajungând la o valoare mai mică de 1 miligram/mc.

În situația puțin probabilă a înregistrării unor valori mari a monoxidului de carbon, în cadrul CJSU Prahova s-au stabilit măsuri proactive și de intervenție pentru protecția sănătății populației și aducere la stare de normalitate.

Totodată, Ministerul Mediului, în colaborare cu Institutul Național de Cercetare Aerospațială (INCAS) a dispus o recunoaștere a zonei respective cu un aerolaborator special pentru determinări amănunțite legate de calitatea aerului.”, comunica Prefectura Prahova luni seară, reamintind totodată că oamenii sunt sfătuiți să rămână în locuințe și să închidă geamurile.

Potrivit calitateaer.ro, monoxidul de carbon „este un gaz toxic, în concentrații mari fiind letal (la concentrații de aproximativ 100 mg/m3) prin reducerea capacității de transport a oxigenului în sânge, cu consecințe asupra sistemului respirator și a sistemului cardiovascular.

La concentrații relativ scăzute:

– afectează sistemul nervos central;

– slăbeşte pulsul inimii, micșorând astfel volumul de sânge distribuit în organism;

– reduce acuitatea vizuală și capacitatea fizică;

– expunerea pe o perioadă scurtă poate cauza oboseală acută;

– poate cauza dificultăți respiratorii și dureri în piept persoanelor cu boli cardiovasculare;

– determină iritabilitate, migrene, respirație rapidă, lipsă de coordonare, greață, amețeală, confuzie, reduce capacitatea de concentrare.

Segmentul de populație cea mai afectată de expunerea la monoxid de carbon o reprezintă: copiii, vârstnicii, persoanele cu boli respiratorii și cardiovasculare, persoanele anemice, fumătorii.”

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Talk Show. Mafia gunoaielor din Prahova, subiect național ignorat de autorități locale

Mafia gunoaielor din Prahova a ajuns subiect național, dar nici acum nu vedem reacții ferme din partea autorităților.Ziarul Incomod...
Sari la conținut