Fabrica de dero Unilever din nordul Ploieștiului nu are autorizație de mediu încă din data de 31 octombrie 2017! Informația a fost confirmată pentru ziarul Incomod printr-un document oficial de către Agenția pentru Protecția Mediului Prahova! Într-un răspuns transmis redacției noastre, APM Prahova spune că:

“în prezent se analizează completările solicitate de către APM Prahova și de către alți membri ai Comisiei de Analiză Tehnică, în cadrul procedurii de emitere a autorizației de mediu integrate. (…) a deținut autorizația integrată de mediu nr. 47, emisă de Agenția Regională pentru Protecția Mediului Pitești, revizuită de APM Prahova în 21.10.2015, valabilă până la 31.10.2017”

Reporterii ziarului Incomod l-au contactat pentru detalii suplimentare pe Florin Diaconu, directorul executiv al APM Prahova, care a explicat că nu se știe când fabrica de dero Unilever va obține din nou autorizație și că se așteaptă lămuriri suplimentare de la Unilever:

“A avut o autorizație pe zece ani de zile care a expirat la data când v-am scris acolo (n.r. în răspuns) și este în procedură de emitere a încă unei autorizații, unde a fost și domnul deputat la dezbaterea publică și până acum nu s-a luat decizia finală de emitere a unei noi autorizații. S-au mai cerut niște completări, ieri (n.r. 13 decembrie) domnul doctor de la Sanepid a mai cerut niște precizări și nu pot să vă spun când se va lua decizia de emitere a unei noi autorizații. La ora actuală este în procedură, încă nu avem feedback-ul total de la cei de la sănătate, de la DSP, că fac parte din comisia noastră de avizare, mai vor niște precizări, li s-a mai dat un termen, au mai pus niște întrebări, adică completări pe care le-au cerut data trecută inclusiv la dezbaterea publică, n-au fost mulțumiți ei de aceste răspunsuri”, a explicat Florin Diaconu pentru ziarul Incomod.

Reporterii noștri l-au contactat și pe Adrian Spînu, directorul Gărzii de Mediu Prahova, instituție unde reporterii noștri de asemenea trimiseseră o solicitare pentru un punct de vedere:

“În situația asta noi am fost, i-am sancționat și am dispus măsura suspendării către APM. După o autosesizare am mers acolo și am constatat că nu au autorizație și au luat amendă 100.000 lei și măsura suspendării, adică propunerea suspendării, că pe asta o dă APM. Asta e procedura.”, a declarat Adrian Spînu care a mai comunicat că data la care a fost amendată fabrica de dero ne va fi comunicată în răspunsul scris pe care l-a solicitat redacția noastră și care va fi primit a doua zi (n.r. discuția telefonică a avut loc pe data de 14 decembrie).

Până la ora publicării acestui material, redacția Incomod nu a primit răspunsul de la Garda de Mediu, iar reporterii noștri l-au contactat din nou pe Florin Diaconu, directorul APM Prahova, pentru detalii suplimentare referitoare la declarația lui Adrian Spînu, potrivit căreia Garda de Mediu a propus Agenției de Mediu suspendarea activității fabricii de dero. Florin Diaconu spune că din punctul de vedere al Agenției de Mediu fabrica nu poate funcționa cât timp nu are autorizație integrată de mediu:

“Eu nu am primit propunere de suspendare, legea prevede automat chestia aceasta. Dacă ei nu au autorizație și i-a amendat Garda, nu trebuie să-mi propună mie suspendare, că n-am ce să suspend, că n-au autorizație. Activitatea se desfășoară în baza unei autorizații care a expirat, eu n-am nicio autorizație, n-am ce să suspend. Dacă i-a dat suspendare Garda, ei trebuie să își urmărească suspendarea. Dacă n-ar fi respectat o autorizație valabilă, atunci mă notificau să suspend autorizația, dar ei nu mai au autorizație. Funcționează, dar autoritatea de control e Garda de Mediu. Ce treabă am eu? Eu acum analizez, le-am mai cerut niște completări, sunt într-o procedură, n-am luat decizia finală. Să vă arate adresa pe care mi-a trimis-o să suspend activitatea. Cum să suspend? Practic eu nu i-am emis autorizație, n-am ce să suspend. Să vă dea scris domnul Spînu așa ceva, că e o inepție… Probabil că a suspendat activitatea prin procesul verbal de constatare a contravenției și atunci se suspendă, dar nu că mi-a propus mie, i-a spus lui suspendarea. A suspendat el activitatea, nu mi-a propus mie”, a explicat Florin Diaconu, directorul APM Prahova.

Reporterii ziarului Incomod au revenit cu apeluri telefonice și la Adrian Spînu, directorul Gărzii de Mediu Prahova, dar acesta nu a mai răspuns. De asemenea, redacția noastră a solicitat un punct de vedere și din partea fabricii de dero Unilever, care funcționează în continuare deși nu mai are autorizație integrată de mediu. Facem precizarea că în intervalul de timp de la expirarea autorizației de mediu, 31 octombrie 2017, până în prezent, mai mulți cititori ne-au semnalat faptul că fabrica Unilever poluează mediul înconjurător.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here