Un val de dispariţii de la domiciliu ale unor adolescente nu mai mari de 14 ani a fost remarcat de către poliţiştii prahoveni în ultima perioadă. Pare un fenomen aproape imposibil de stăpânit. 

În anul 2021, au fost raportate 81 de dispariții ale unor minori din Prahova. Dacă în ianuarie fuseseră dați dispăruți patru minori, în noiembrie numărul a crescut la 12, iar în decembrie au fost opt cazuri. În 59 dintre cazurile de anul trecut a fost vorba de fete, dintre care 19 mai mici de 14 ani. În 22 de cazuri era vorba de băieți, dintre care 14 de asemenea de vârstă mai mică de 14 ani. În luna mai a anului trecut, un băiețel mai mic de cinci ani a fost dat dispărut. Situația defalcată pe luni calendaristice și categorii de vârstă o puteți vedea în tabelul de la finalul articolului, pus la dispoziția ziarului Incomod de Poliția Prahova. Reprezentanții IJP Prahova au precizat că toți copiii dați dispăruți au fost găsiți.

Neoficial sunt învinovăţite reţelele sociale şi relaţiile nefireşti care se nasc online între fete minore şi bărbaţi adulţi, dar în spatele fiecărei dispariţii este o dramă nerezolvată la timp.

Din luna august şi până în prezent au fost zeci de adolescente din Prahova care au ales să plece singure de acasă, multe în miezul nopţii, fără să lase măcar un singur indiciu despre traseul pe care intenţionează să-l parcurgă. Zece astfel de ”plecări voluntare” cum sunt denumite oficial, au fost făcute publice de către poliţiştii din Prahova, doar în ultimele săptămâni, dar tot atâtea altele au fost ţinute oarecum ferite de ochii lumii, pentru că părinţii nu au aprobat mediatizarea dispariţiilor.

Îngrijorător este că fetele sunt găsite în zone extrem de periculoase sau în braţele unor bărbaţi în toată firea care vor să profite inclusiv financiar de pe urma acestor copii vulnerabili.

Au fost cazuri în care adolescentele au fost găsite după zile de căutări, într-un ”cuib” de traficanţi şi consumatori de droguri dintr-un cartier rău famat din Bucureşti. Altele au fost găsite pe litoral, la mănăstiri sau prin sate uitate de lume, în căutarea iubitului cunoscut pe Facebook.

A. B., adolescentul care fuge frecvent de la un centru din Băicoi

Un alt exemplu este cel al unui minor în vârstă de 17 ani, Alexandru Băltescu, care a fugit de mai multe ori de la complexul de servicii publice din Băicoi, de fiecare dată deghizat. Băiatul poartă de fel o perucă maro, însă, s-a întâmplat să fugă purtând inclusiv o perucă argintie, pe data de 31 ianuarie, anul acesta. Cu câteva zile înainte, pe 17 ianuarie, fugise de la centru îmbrăcat în pantaloni de piele și cu o geantă roz. Ultima dată băiatul a fugit de la centru luni, 14 februarie, purtând o perucă șaten-închis, o geacă bleumarin, o bluză bej și pantaloni din imitație de piele. De fiecare dată polițiștii l-au găsit, în cele mai multe cazuri în București. După ultima plecare însă, cea de luni, nu a fost încă găsit. Cei care au informații despre unde ar putea fi sau l-au văzut sunt rugați să sesizeze Poliția.

Şterg urmele din online

Unele dintre fetele dispărute nu sunt la prima plecare de acasă. Au făcut din asta un obicei şi au învăţat sau au fost învăţate să se ferească. Şterg orice urmă din online, îşi închid telefoanele şi nu mai dau semne de viaţă. Îşi ameninţă părinţii că, în cazul în care cer ajutor la poliţie, nu le vor mai găsi niciodată. Unele apelează 112, dar refuză să discute cu operatorul. Sunt momentele cele mai tensionate din timpul căutărilor pentru că poliţiştii nu ştiu dacă este vorba cu adevărat de o urgenţă sau doar despre o joacă de copil.

În astfel de situaţii poliţiştii sunt nevoiţi să apeleze la serviciile speciale pentru a găsi fetele rătăcite. Din fericire toate adolescentele din Prahova, declarate dispărute de către părinţi, au fost găsite tefere şi aduse acasă, dar nimeni nu poate garanta că situaţia se va repeta în cazul unei noi ”plecări voluntare”.

În mod firesc, după o astfel de ispravă, fetele şi nu numai ar trebui incluse într-un program de consiliere psihologică oferit de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, dar asta se întâmplă rar sau deloc.

Mai jos vă prezentăm tabelul cu situația privind minorii dispăruți de acasă în anul 2021:

 

1 COMENTARIU

  1. Pe adolescentul acela care tot fuge cu peruci pe cap , pantaloni din piele şi geantă roz , îl veți găsi curând aciuat într-un ,,cuib” de bulangii şi pasager pe peronul ori prin fața vreunei gări ( sau prin vreun local plin cu ,,drojdieri” ).În cel mai preafericit(a) caz / situație , îl puteți găsi la vreo mănăstire de calugări, îngroşând rândurile celor asemeni lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here