fbpx
joi, septembrie 28, 2023
22.9 C
Ploiești
spot_img

Filmul evenimentelor de la groapa de gunoi de lângă Teleajen- pericolul de poluare nu a fost înlăturat complet

Citește Și

- Reclamă -

Pericolul ca apa Teleajenului să fie poluată cu deșeuri de la fosta groapă de gunoi a Ploieștiului nu a fost înlăturat complet! Primarul Ploieștiului, Andrei Volosevici, a explicat într-o conferință de presă susținută joi, 17 decembrie, cum a decurs intervenția din ultimele zile și ce soluții temporare s-au pus în aplicare, menționând însă că pericolul ca deșeurile să ajungă totuși în apa râului nu a fost înlăturat complet.

Andrei Volosevici, primarul Ploieștiului, a reamintit că pe data de 12 decembrie a fost convocat Comitetul Local pentru Situații de Urgență, după ce debitul Teleajenului a crescut considerabil din cauza precipitațiilor. Prima măsură adoptată atunci de autorități a fost aceea de a proteja rampa de gunoi, dar a doua zi drumul din apropierea albiei râului a dispărut din cauza inundațiilor.

- Reclamă -

Era în vigoare la acel moment un cod portocaliu de inundații pe Teleajen, așa că autoritățile au luat în calcul inițial să folosească un elicopter care să pună în zona digului de la groapa de gunoi dalele scoase de la liniile de tramvai de pe traseele 101 și 102, dar acest plan nu a putut fi pus în aplicare, așa că autoritățile au continuat să pună saci de nisip.

Volosevici a mai explicat că duminică li s-a spus că malul s-ar putea surpa de sus, așa că forțele de intervenție au fost retrase și s-a identificat o nouă soluție, aceea de a devia apa Teleajenului pe două canale. Edilul-șef spune că la ora actuală malul afectat nu mai este în pericol și că albia a fost mutată, însă a precizat că în continuare există riscul ca malul că pice în cazul unui dezgheț sau din cauza unor ploi abundente.

„Nici nu vrem să ne gândim ce înseamnă o poluare cu deșeuri în Teleajen, amenzile pe care le-am primi. Măsurile pe care le luăm sunt ca să împiedicăm ca deșeurile să ajungă în apă, să fie luate de apă. S-a creat digul protejat cu dale de 6 tone cu suportul unor societăți. „, a precizat Andrei Volosevici.

- Reclamă -

Teoretic digul pe gabioane n-ar fi trebuit să cedeze din cauza ploilor din weekend, iar evenimentele din ultimele zile par să indice o lucrare făcută în trecut de mântuială.

„Proiectul a fost derulat pe ADI, noi doar îl avem în administrare(…) Nu vorbesc politic, cine sunt vinovații, prezint doar cruda realitate a unei lucrări pe gabioane cu garanție de numai un an, în condițiile în care lucrările hidro au garanție de regulă mulți ani.

Încercăm acum cu toate argumentele tehnice și juridice să finanțăm lucrarea cu bani de la Guvern. Măsurile luate deocamdată sunt provizorii, cu scopul de a împiedica un dezastru ecologic. Proiectul mare care trebuie făcut înseamnă altceva.

Până una alta suntem protejați de viituri, dar nu suntem protejați de alte fenomene, precum îngheț, dezgheț și ploi. Soluția este un proiect tehnic pe un an și două luni, conform experților, fiind vorba de un proiect pentru realizarea digului pe gabioane.

- Reclamă -

Digul a fost preluat în administrare în 2018 de primărie. Lucrare hidro cu garanție un an nu am mai văzut în viața mea și este o lucrare care nu a fost făcută de primăria Ploiești. Ce s-a întâmplat atunci las pe alții să comenteze pe facebook. Dar nu putem sta să ne uităm pe fereastră dacă pică sau nu malul.

Zona va fi monitorizată permanent prin RASP și Poliția Locală.

Nu vreau să transmit un mesaj că suntem într-o situație gravă, dar trebuie să luăm măsuri pentru a nu ajunge să plătim amenzi cât două bugete ale Ploieștiului”, a mai declarat primarul Ploieștiului, Andrei Volosevici, în timpul conferinței de presă.

- Reclamă -
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri

Zeci de percheziții în Prahova și alte județe, pentru prinderea unor hoți

41 de percheziții au fost efectuate joi, 28 septembrie, în Prahova, dar și în alte județe pentru prinderea unor...