Autorităţile din Prahova au la dispoziţie, în următorii ani, un buget total de 300 de milioane de euro alocat de Uniunea Europeană pentru realizarea unor proiecte în domeniul alimentării cu apă şi canalizărilor. Finanţarea este nerambursabilă, iar proiectele propuse urmează să fie incluse în al doilea master-plan judeţean de apă şi canalizare din Prahova, pentru sesiunea de finanţare 2014-2020 şi cu posibilitatea ca lucrările să se întindă până în 2023, master-plan care vine după cel din precedenta sesiune de finanţare UE, 2007-2013, când Prahova a atras câteva zeci de milioane de euro în acest domeniu.

De această dată, bugetul alocat este mai mare, de 300 de milioane de euro, a anunţat preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Bogdan Toader, care a precizat că sunt pregătite mai multe proiecte, însă o prioritizare va fi făcută în urma unor verificări pe teren, efectuate în această perioadă de o comisie din care fac parte reprezentanţi ai firmei de consultanţă contractate de instituţie pentru elaborarea master-planului şi ai operatorului regional, Hidro Prahova, societate deţinută de CJ.

Această comisie are rolul de a verifica pe teren situaţia actuală a reţelelor existente pentru alimentare cu apă şi canalizare şi de a se asigura că nu vor exista probleme în timpul proiectării lucrărilor, a mai anunţat conducerea Consiliului Judeţean Prahova.

În lista proiectelor finanţate de Uniunea Europeană în noul master-plan intră şi cele începute în precedenta sesiune dar care nu s-au finalizat la timp, din cauza întârzierii lucrărilor sau inclusiv a unor probleme penale întâmpinate, aceste proiecte nefinalizate la 31 decembrie 2015 fiind “fazate”, ceea ce înseamnă, mai pe româneşte, că s-a acceptat continuarea lor în actuala sesiune.

“Acum se fac evaluări în localităţi, mai ales că unele primării au derulat în ultima perioadă, din fonduri proprii sau bani de la Ministerul Dezvoltării, lucrări în acest sector, însă încă nu au predat reţelele către operatorul Hidro Prahova, aşa cum stabilesc prevederile contractuale. Este o comisie formată din reprezentanţi de la Hidro şi de la noua firmă de consultanţă contractată, care merg pe teren, astfel încât să ne asigurăm că proiectarea nu se va executa deficitar, ne-am propus să lucrăm pe baza datelor reale din teren, nu după hărţi. În funcţie de verificările acestei comisii vom stabili şi prioectele prioritare pe care le vom propune pentru finanţare, pe lângă cele fazate, desigur”, a declarat Bogdan Toader, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova.

Sursa: www.telegrama.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here