fbpx
marți, aprilie 16, 2024
spot_img

Firma Rosal, datoare peste 2 milioane de euro la Consiliul Județean. CJ a dat în judecată ADI Deșeuri, condusă de Iulian Dumitrescu

Citește Și

- Reclamă -
Rosal Grup are o datorie de peste 2,4 milioane de euro (aproximativ 12.249.000 de lei) în contul redevențelor pe care nu le-a plătit conform contractului semnat cu ADI Deșeuri Prahova, structură controlată de Consiliul Județean, prin Iulian Dumitrescu, președinte ADI și președinte CJ Prahova.
ADI Deșeuri și Rosal au semnat un acord de plată care reprezintă un adevărat colac de salvare pentru Rosal, în condițiile în care neplata redevenței constituie motiv de reziliere a contractului.
ADI și Consiliul Județean nu s-au gândit la varianta asta, însă cei de la CJ au pus la cale o acțiune „de acoperire” care, în cele din urmă, duce la o situație inedită: pentru recuperarea datoriei, Consiliul Județean a dat în judecată ADI Deșeuri, structura condusă de Iulian Dumitrescu, cel care este chiar președintele CJ Prahova.

 

Potrivit datelor primite de la ADI Deșeuri Prahova, redevențele neplătite de Rosal însumează 12.249.900,59 de lei (puțin peste 2,4 milioane de euro).

- Reclamă -

Potrivit acordului pe plată semnat între ADI și Rosal, operatorul plătește o rată de aproximativ 827 de mii de lei, termenul de achitare a datoriei fiind de 24 de luni.

Până acum, Rosal a efectuat trei plăți cu valoarea sus menționată.

Neplata redevenței, motiv de reziliere. ADI Deșeuri a ales varianta soft: a bătut palma cu operatorul, dar nu explică cum a făcut

În contractul încheiat între Rosal și ADI Deșeuri Prahova, structură controlată de Consiliul Județean, una dintre clauzele de reziliere este neplata redevențelor. Nu este însă o clauză de drept, obligatorie, așa că acordul de plată nu încalcă respectivul contract.

- Reclamă -

Prevalându-se de acest lucru, CJ Prahova și ADI Deșeuri au aruncat practic un colac de salvare firmei care, nu demult, îneca efectiv Ploieștiul și alte localități în gunoaie.

Părerea factorilor de decizie este că acest acord de plată duce la îndeplinerea scopului, acela de recuperare a datoriei.

Contactat de Ziarul Incomod, directorul ADI Deșeuri Prahova, Cristian Ganea, a explicat că înțelegea cu Rosal este preferabilă unei acțiuni mai brutale, asigurând recuperarea mai rapidă a banilor. Ganea a precizat că eșalonarea datoriei presupune și impunerea de penalități către Rosal.

Managerul Rosal Grup SA, Bogdan Niculescu, a admis că neplata redevenței poate constitui motiv de rezilie în orice contract de acest gen, precizând însă că acordul de plată este o cale legală și utilizată de cele mai multe ori de firme pentru stingerea datoriilor.

Știu că există o datorie pe Prahova, însă nu cunosc exact detaliile, pentru că nu m-am ocupat de această situație personal. Ce pot să vă spun la acest moment este că avem un acord de plată, pe care îl respectăm. Cred că este important că ajung banii la beneficiar, plătim penalitățile conform legii„, a delcarat reporterilor Incomod managerul Rosal Grup SA Bogdan Niculescu.

- Reclamă -

Ce nu a reușit încă să explice nimeni este modalitatea prin care s-a ajuns la acest acord de plată. Concret, cine cu cine  negociat și dacă există un cadru legal în acest sens.

Ziarul Incomod a trimis o solicitare în acest sens, cerând informații privind persoanele care au semnat contractul, hotărârea în baza căreia căreia a fost luată decizia acceptării angajamentului de plată și dacă această hotărâre trebuia votată în Adunarea Genenală a Asociaților ADI Deșeuri Prahova, din care fac parte reprezentanții primăriilor prinse în contractul pentru colectarea deșeurilor menajere de către Rosal.

Răspunsul primit este ambiguu. ADI Deșeuri susține că a dezbătut problema în ședințele AGA și că unele primării au fost de acord cu angajamentul de plată, fără a da alte detalii cerute de reporterii Incomod. Ziarul Incomod va face o nouă adresă pentru transmiterea informațiilor complete solicitate deja.

 

 - Ziarul INCOMOD

 

Cum se asigură Consiliul Județean: Dă în judecată structura condusă de propriul președinte

Interesant este că CJ Prahova a înaintat o acțiune în justiție pentru recuperarea redevenței. Ca „back-up”, cum ar veni.

Iată ce spune vicepreședintele Consiliului Județean, Dumitru Tudone:

„În urma debitului ca urmare a neîncasării redevenței, aparatul de specialitate a deschis și acțiune care merge în paralel cu angajamentul de plată, să avem și o hotărâre judecătorească în acest sens”.

Potrivit surselor noastre, inițial, Consiliul Județean Prahova s-a îndreptat în instanță doar împotriva Rosal, cererea fiind respinsă deoarece contractul este semnat între Rosal și ADI Deșeuri, iar CJ are doar calitatea de beneficiar al redevenței, nu și pe cea de parte în contract.

Așa că CJ s-a îndreptat, a doua oară, și împotriva ADI deșeuri Prahova, structura în care președintele Consiliului Județean Prahova, Iulian Dumitrescu, deține funcția de… președinte.

 - Ziarul INCOMOD

Revenind la mâna de ajutor acordată Rosal prin angajamentul de plată, nu este prima dată când acest operator beneficiază de o situație favorabilă creată la nivelul ADI Deșeuri.

De exemplu, sunt luni de zile de când Adunarea Generală a Asociaților din cadrul ADI Deșeuri nu se poate întruni pentru ca Primăria Ploiești, Primăria Blejoi și alte primării din județ să poată să pună în discuție rezilierea contractului din cauza nerespectării sarcinilor de colectare a deșeurilor.

 

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Penitenciarul de Femei recrutează candidați pentru Academia Națională de Informații

Penitenciarul de Femei Ploiești - Târgșorul Nou recrutează candidați pentru concursul de admitere la Academia Națională de Informații ”Mihai...
Sari la conținut