fbpx
joi, mai 30, 2024
spot_img

Fiscul, controale la persoane fizice, pentru a verifica sursele averilor. Șeful ANAF: „Avem peste tot exemple de șmecheri care sfidează cu opulența și luxul pe care îl afișează”

Citește Și

- Reclamă -

ANAF va demara începând cu data de 1 iulie controale de amploare pentru verificarea veniturilor persoanelor fizice, a anunțat vineri președintele instituției, Lucian Heiuș.

„Avem peste tot exemple de șmecheri care sfidează cu opulența și luxul pe care îl afișează”, a precizat el, potrivit economedia.ro.

- Reclamă -

Principalele declarații:

Începând cu 1 iulie ANAF va începe controale masive pentru verificarea veniturilor persoanelor fizice ca sursă a obținerii averilor fiecărei persoane.

Este o jignire pentru oamenii cinstiți care muncesc greu, uneori de dimineața până seara, să vadă că în jurul lor alții își cumpără case care se învârt după soare, își achiziționează mașini exorbitant de scumpe și nu au lucrat o zi în viața lor și nu au plătit un impozit

- Reclamă -

Este de asemenea nedrept pentru agenții economici care majoritatea lor își desfășoară business-urile corect, își plătesctaxele și impozitele la timp, iar alți patroni fac evaziune fiscală, folosesc muncă la negru, se îmbogățesc nemeritat și nu plătesc niciun impozit în viața lor.

Trebuie să fim realiști și să înțelegem că aceste mecanisme sunt dăunătaore atât bugetului de stat, dar creează și o mare frustrare în jurul societății românești, creând chiar modele antisociale.

Avem peste tot exemple de șmecheri care sfidează cu opulența și luxul pe care îl afișează, care cheltuie sume de bani exorbitante, sfidând pe omul de rând și care în viața lor nu au plătit niciun impozit, iar când verifici veniturile pe care le au, constați că ele sunt aproape inexistente.

În aceste zone ne vom concentra controalele pe care le începem, să verificăm dacă averile acumulate sunt în concordanță cu veniturile obținute.

- Reclamă -

Am dat o sarcină direcției generale de control venituri persoane fizice să îmi facă o analiză de risc și am pornit de la 20 de milioane de CNP-uri. Am luat doar 4 ani, 2016, 2017, 2018 și 2019, anul 2020 o să îl finalizăm la sfârșitul lunii septembrie, iar anul 2021 probabil la sfârșitul anului. Făcându-se această analiză de risc, am constatat cu stupoare și cu revoltă de-a dreptul că 561.000 de persoane, de CNP-uri, au acumulat, atenție, o diferență între veniturile estimate de noi și veniturile declarate și impozitate de 20 de miliarde de euro.

Am văzut ce bunuri mobile și imobile s-au achiziționat de fiecare persoană în parte, cum au evoluat sumele în conturile bancare, cu ce sume și-au creditat propriile societăți, cu ce sume și-au majorat capitalurile la societățile pe care le au și ce cheltuieli au putut să angajeze.

Și apoi am verificat pentru fiecare CNP în parte ce venituri au declarat. Legea spune că dacă există o diferență de 10% dintre venitul estimat și venitul declarat, dar nu mai puțin de 50.000 de lei (să ne înțelegem, este o limită), deja există o neconcordanță la declarare, există un risc în acest domeniu.

Nu se mai poate continua în acest mod. Fiscul din România trebuie să facă ceea ce face Fiscul de oriunde în lume. Trebuie să controlăm și să verificăm veniturile și modul de dobândire la persoanele fizice.

Această direcție funcționeză de vreo 10-11 ani, s-au făcut controale, dar într-un ritm foarte timid. În 10 ani au fost undeva la 630 de decizii de impunere, media pe fiecare decizie de impunere este de undeva de 100.000 de euro, sumă care se impozitează.

Voi direcționa mai mult de jumătate din capacitatea de control la persoane fizice spre acești 561.000 de persoane la care există diferențe cumulate de 20 de miliarde de euro. Nu vom sări nimic. Vom începe de la cel mai mare în jos până la cel mai mic. Vor exista lună de lună cel puțin 70 de echipe de control care vor merge și vor face aceste analize. Am susținerea totală a întregii coaliții, a domnului prim-ministru Nicolae Ciucă. Suntem toți de acord că acesta este glonțul de argint pe care îl poate folosi Fiscul în România împotriva celor care nu înțeleg că trebuie să îți plătească impozitele și taxele, că nu trebuie să mai facă acțiuni care încalcă legea, că nu mai pot să meargă în continuare să fure, să facă evaziune fiscală, să nu achite niciun ban către bugetul de stat, sfidând ceilalți oameni care în marea lor majoritate sunt corecți, onești, își desfășoară business-urile în regulă și își plătesc impozitele și taxele.

M-a speriat această sumă.

 

Sursa: economedia.ro

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

VIDEO Ce a găsit Poliția în casa bărbatului mort după ce o bombă pe care o construia i-a explodat în faţă

Un bărbat de 44 de ani a murit în timp ce încerca să facă o bombă artizanală. Materialele folosite...