fbpx
miercuri, mai 31, 2023

Fonduri europene de 277 de milioane de euro, disponibile prin Planul de Tranziţie Justă pentru companiile, salariaţii şi autorităţile din Prahova

Citește Și

- Advertisement -
Consiliul Judeţean Prahova a organizat vineri o conferinţă de prezentare a finanţărilor europene disponibile prin Planul de Tranziţie Justă, care urmăreşte sprijinirea mediului de afaceri, forţei de muncă şi autorităţilor pentru un viitor care ar urma să se bazeze din ce în ce mai puţin pe combustibilii fosili. Judeţul are o sumă prealocată în valoare de puţin peste 277 de milioane de euro, care ar putea fi suplimentată după 2026.

Programul de Tranziţie Justă vizează şase judeţe ale căror economii se bazează într-o măsură foarte mare pe combustibilii fosili şi pe ramurile industriale poluante. La nivel naţional, valoarea totală a programului este de 2,55 miliarde de euro. Din această sumă, Prahova are la dispoziţie o alocare de 277,03 milioane de euro.

Mai mult de jumătate din fonduri ar urma să meargă către agenţii economici – de la start-up-uri şi microîntreprinderi până la IMM-uri şi companii cu până în 250 de angajaţi, şi către sprijinirea şi reconversia unor persoane care muncesc în domenii care vor intra în declin.

- Advertisement -

Pentru o mai bună înţelegere a acestui mecanism de finanţare, Consiliul Judeţean Prahova, alături de reprezentanţi ai Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi comisiei Europene, a organizat o sesiune de comunicare cu primari, reprezentanţi ai mediului de afaceri local, dar şi din diverse instituţii publice judeţene.

Ţintele Programului de Tranziţie Justă în Prahova vizează crearea a 369 de întreprinderi noi, 1.600 de locuri de muncă, sprijinirea a 665 de întreprinderi, sprijinirea a 3.173 de şomeri, ajutarea a 2.200 de gospodării să capete statutul de prosumator şi creşterea capacităţii de producţie de energie din surse regenerabile cu 34 Mw.

665 întreprinderi mici și mijlocii din județ pot beneficia de sprijin financiar substanțial pentru retehnologizare în vederea scăderii emisiilor de dioxid de carbon, pentru implementarea de proiecte care folosesc surse regenerabile de energie, pentru dezvoltarea economiei «verzi». O astfel de abordare va crea, la rându-i, noi locuri de muncă.

- Advertisement -

Totodată, autoritățile publice vor avea la dispoziție fonduri pentru creșterea eficienței energetice, dezvoltarea unui transport ecologic și îmbunătățirea infrastructurii energetice.

Prima etapă de finanţare va fi până în 2026. Primarii au fost sfătuiţi să se asigure că proiectele depuse vor avea o „maturitate” cât mai mare, asta însemnând ca demersurile făcute înainte de primirea finanţării să fie cât mai avansate, mergând pe cât posibil până la deţinerea autorizaţiilor de construire. Implementarea rapidă a proiectelor va conta pentru o a doua etapă de alocări, când e posibil ca sumele rămase neconsumate la nivelul anumitor judeţe să fie repartizate către judeţele care s-au mişcat mai bine.

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Greva profesorilor: Sindicatele au respins oferta Guvernului

Sindicaliștii din Educație au respins oferta Guvernului, de mărire a salariului cu 1.000 de lei brut pentru profesori și...

Mai Multe Articole Ca Acesta