fbpx
marți, aprilie 16, 2024
spot_img

Fost elev al CN „Alexandru Ioan Cuza” acuză că i s-a interzis accesul la documente publice. Ce spune conducerea. Primăria s-a implicat în conflict

Citește Și

- Reclamă -
Un fost absolvent al Colegiului Național Alexandru Ioan Cuza care dorește să realizeze o monografie a instituției acuză conducerea școlii că îl împiedică în demersul său. Radu Cristian Alexe susține că a fost tratat cu indiferență și că documentele publice solicitate în baza accesului liber la informații nu i-au fost furnizate. În încercarea de a rezolva situația, Alexe a intrrat în audiență la viceprimarul Dan Nicodim, iar acesta făcut demersuri pentru clarificarea situației în Consiliul de Administrație al liceului. 

Potrivit lui Radu Cristian Alexe (absolvent al CN Al. I. Cuza, în urmă cu 11 ani), volumul pentru care a început să adune date în urmă cu un an „este o lucrare de cercetare științifică cu un caracter istoric, monografic, și va cuprinde întreaga istorie a acestui lăcăș încă de la originile sale și până în prezent”.

Pentru documentare, are nevoie de acces la arhiva instituției, dar susține că este împiedicat în acest demers de cadrele didactice.

- Reclamă -

 - Ziarul INCOMOD

„Pentru această lucrare am nevoie de acces la studiul arhivei liceului și pentru care am solicitat, de exemplu, rapoartele de activitate din 1990 până în 2015 (informații de interes public).

Conducerea școlii este inabordabilă, imposibil de găsit, nu doar că și-a arătat dezinteresul – abia a oferit nr. de înregistrare la 15 zile după ce a încercat „neoficial” să mă intimideze, NU a răspuns în termenul legal la solicitare, la telefon secretarele mi-au răspuns cu indiferență.

- Reclamă -

Am reușit o audiență la domnul viceprimar, fără prea mult efect acum.

C.A. al școlii spune că a amânat pentru o lună decizia cu privire la accesul meu în arhivă, pentru că trebuie să clarifice baza legală. Baza este Legea 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, și Legea Arhivelor Naționale 16/1996, care dă drept oricărui cetățean drept de cercetare la tot ce este peste 30 de ani.

Conducerea mă ignoră efectiv, unii profesori m-au întrebat dacă nu pot continua și fară acess în arhivă (ce istoric ar face asta?), iar eu încerc doar să scriu o istorie demnă, corectă, pentru toți absolvenții și profesorii școlii, o carte la care lucrez de anul trecut fară a pretinde sau a oferi ceva în schimb.

Nu am bani de avocat. Credeam că cenzura a murit în decembrie 1989. Vă rog să mă ajutați în acest nobil demers și cred eu, util comunității locale și învățământului prahovean! Cu considerație, Radu Cristian Alexe”, se arată într–un mesaj transmis de Alexe redacției noastre.

- Reclamă -

Fostul absolvent a postat mai multe mesaje cu privire la situația invocată. Iată unul dintre ele. 

Ce spune conducerea școlii

Directorul liceului, Rodica Popescu, invocă volumul foarte mare de informații pe care le solicită fostul absolvent pentrru realizarea monografiei, dar și neînțelegeri între autor și cadrul didactic desemnat să-l sprijine.

“Această propunere a ajuns la mine prin intermediul unei doamne profesoare din colegiu, care de altfel și trebuia să monitorizeze acțiunea. Am salutat inițiativa.

Problemele au început în momentul în care au apărut neconcordanțe între punctele de vedere ale acestui absolvent și cele ale doamnei profesoare.

De asemenea, în momentul în care am primit o solicitare în baza legii, în condițiile în care până atunci colaborasem fără cereri cu număr de înregistrare și astfel de lucruri, pur și simplu m-am blocat.

În afară de acest lucru, ceea ce ne cere acum acest fost elev, absolvent al colegiului, înseamnă raporte de activitate pe vreo 25 de ani. Sunt cam două volume pe an, a câte 200 de pagini fiecare. Sunt probabil 10.000 de pagini care trebuie scoase din arhivă, selectate, întrucât în unele apar și date cu caracter personal, care nu pot fi făcute publice.

Apoi trebuie scanate, pentru că ni le solicită în format digital, fără să înțeleagă faptul că, până nu demult, documentele se redactau de mână.

Ar însemna să blochez activitatea unei singure persoane pentru așa ceva, iar acest lucru nu este posibil.

Fostul nostru elev dorește să realizeze o monografie a colegiului, deși noi mai avem una.

Poate și aceea ar trebui actualizată, ar fi binevenită și una nouă, dar nu consider că aceasta este o urgență ca să-i permit accesul în arhivă, în actualele condiții și restricții, sau ca să-i pun pe cineva la dispoziție pentru a-i asigura documentele. I-am explicat telefonic aceste lucruri și i le voi transmite și în scris. Nu-i înțeleg graba și îmi rezerv dreptul de a-i refuza accesul la aceste documente, în actualele condiții.”, a declarat directorul școlii pentru Telegrama. 

S-a implicat și Primăria

Radu Alexe a fost primit în audiență de către viceprimarul Dan Nicodim.

A venit în audiență. Am apreciat foarte mult inițiativa sa și cunoștințele pe care le are, dar și dorința pe care am văzut-o la dânsul pentru a-și duce la capăt această lucrare. 

Mai departe, am rugat membrii CA să pună pe ordinea de zi această problemă. S-a dezbătut deja situația, urmează să fie luată o decizie de către Consiliul de Administrație, cel care are competența în acest caz. De asemenea, trebuie clarificate unele aspecte legate de accesul fizic al dânsului la arhivă, în contextul restricțiilor în perioada pandemiei„, a explicat viceprimarul Dan Nicodim.

Ziarul Incomod va solicita, luni, un punct de vedere și de la Inspectoratul Școlar Prahova.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

VIDEO De-ale campaniei. Ce au mai făcut candidații în ultima săptămână

Jurnaliștii Incomod au realizat un nou talk show despre candidații din Prahova și Ploiești la alegerile locale din 9...
Sari la conținut