pol mita

Un fost polițist din Harghita a fost condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a luat 1.000 lei mită de la un șofer.

Agentul de Poliție a oprit în trafic un șofer care conducea o mașină cu certificatul de înmatriculare suspendat, I.T.P-ul expirat și fără asigurare. Totodată, acesta transporta scândură fără a avea documente justificative.

Potrivit DGA, agentul l-a amenințat pe șofer cu închisoarea și cu confiscarea mașinii și i-a cerut 1.000 lei pentru a nu demara cercetarea. Ulterior, a fost depus un denunț la DGA, iar polițistul a ajuns în vizorul procurorilor care l-au trimis în judecată, iar instanța l-a condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare.

“La data de 12.10.2020 magistrații Curții de Apel Târgu – Mureș au admis apelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Harghita  împotriva sentinței penale pronunțate de Tribunalul Harghita, au respins ca nefondat apelul declarat de către un inculpat, fost agent de poliție din cadrul I.P.J Harghita – Secția 1 Poliție Rurală și l-au condamnat pe acesta la pedeapsa de 3 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei. pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită.

Instanța a dispus interzicerea exercitării dreptului de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, precum și dreptul de a ocupa funcția, de a exercita profesia ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiuni, precum și obligarea la prestarea unei munci neremunerate în folosul comunității, pe o perioadă de 90 de zile, în cadrul Primăriei comunei Siculeni și/sau Spitalului Județean de Urgență Harghita.

Hotărârea instanței este definitivă.

În fapt, la data de 04.06.2018, fiind în exercitarea atribuțiilor de serviciu, polițistul a oprit în trafic un conducător auto care conducea un autoturism având certificatul de înmatriculare suspendat, I.T.P-ul expirat și fără a avea o asigurare obligatorie valabilă. Totodată, acesta conducea autovehiculul fără să dețină documente justificative pentru cantitatea de scândură transportată. În acest context, agentul de poliție i-a solicitat șoferului suma de 1.000 lei pentru a nu lua măsurile legale ce se impuneau în cauză, amenințându-l cu închisoarea, confiscarea autoturismului și a materialului lemnos transportat, respectiv cu aplicarea unei sancțiuni contravenționale într-un cuantum ridicat.

În cauză, cercetările au fost inițiate ca urmare a unui denunț depus la Direcția Generală Anticorupție (D.G.A) – Serviciul Județean Anticorupție (S.J.A.) Harghita, iar lucrătorii acestui serviciu au efectuat în continuare activități de urmărire penală, în baza ordonanțelor de delegare emise de procurorul de caz, pentru alcătuirea materialului probator.

BIROUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE”, se arată într-un comunicat de presă emis de DGA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here