Vasile Andreaș, fost primar al comunei brașovene Sâmbăta de Sus, a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Brașov la trei ani de închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunității, la primărie. Andreaș a fost găsit vinovat pentru abuz în serviciu și instanța i-a interzis dreptul de a mai fi ales în funcții publice, scrie brasov.net.

Și fiica fostului primar, Elena Andreaș, a fost condamnată la trei ani de închisoare, pentru complicitate la abuz în serviciu.

Instanța a decis ca atât fostul primar, cât și fiica acestuia să muncească în folosul comunității pentru o perioadă de 100 de zile chiar la Primăria comunei Sâmbăta de Sus, de la conducerea căreia Andreaș a săvârșit faptele penale, transmite ziare.com.

Tribunalul Brașov îi achitase pe cei doi în primă instanță, considerând că nu sunt vinovați.

Procurorii DNA au făcut apel, iar Curtea de Apel Brașov a dispus condamnarea celor doi, dar și a contabilei primăriei Sâmbăta de Sus, Simona Adriana Folea, care a primit doi ani și opt luni de închisoare și muncă în folosul comunității, tot la primărie, tot pentru abuz în serviciu. Și contabilei instanța i-a interzis dreptul de a mai ocupa o funcție publică.

Edilul a fost găsit vinovat de faptul că nu a luat măsuri pentru încasarea debitelor restante din impozitul pe clădiri datorat de două societăți deținute de fiica sa.

”Mai mult, inculpatul Andreaș Vasile a dat dispoziții funcționarilor din aparatul de specialitate al primăriei care aveau ca sarcină de serviciu urmărirea și încasarea veniturilor la bugetul local să acționeze în sens contrar, respectiv să nu urmărească debitele restante, să nu le preia în programul informatic și să calculeze impozitul pe clădiri datorat de cele două societăți începând cu anul 2011 potrivit unor înscrisuri false”, potrivit DNA.

În proces, primăria comunei Sâmbăta de Sus s-a constituit parte civilă cu suma de 1.378.105 lei, reprezentând datoriile societăților familiei fostului primar către administrația locală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here