fbpx
vineri, aprilie 19, 2024
spot_img

A fost semnat contractul de finanțare pentru elaborarea documentației tehnice în vederea restaurării Capelei Hernia din Câmpina

Citește Și

- Reclamă -

A fost semnat contractul de finanțare nerambursabilă pentru proiectul „Elaborarea documentațiilor tehnico-economice pentru toate fazele de proiectare în vederea restaurării și punerii în valoare a monumentului istoric Capela Dumitru V. Hernia din municipiul Câmpina”. Contractul a fost semnat la Institutul Național al Patrimoniului din București, instituție aflată în subordinea Ministerului Culturii.

Din partea beneficiarului, adică a Primăriei Câmpina, contractul a fost semnat de primarul Alin Moldoveanu, iar din partea Institutului Național al Patrimoniului, de directorul general al acestei instituții – conf. dr. arh. Ștefan Bâlici, de directorul adjunct – Gabriela Tulai și de șefa Oficiului Credite și TMI – Cristiana Tobă. Valoarea contractului este de 126.751 lei, finanțarea provenind din Fondul Național „Timbrul Monumentelor Istorice”.

- Reclamă -

Peste 50 de proiecte au fost depuse la Institutul Național al Patrimoniului pentru finanțare din „Timbrul Monumentelor Istorice” (TMI), 29 dintre acestea fiind declarate ca eligibile și obținând finanțarea necesară. Proiectul depus de Primăria Câmpina a avut un punctaj de 89,6 puncte, fiind al cincilea punctaj de pe lista proiectelor eligibile din Subprogramul de elaborare a documentațiilor tehnico-economice pentru restaurarea monumentelor istorice.

După elaborarea documentației tehnico-economice se va ști la ce valoare s-ar ridica restaurarea Capelei Hernia și ulterior va fi depus un proiect în vederea obținerii de fonduri europene pentru restaurarea propriu-zisă a acestui monument istoric de clasă A, în vederea includerii sale în circuitul turistic.

Capela Hernia a fost construită în anul 1886, aici fiind înmormântat Dumitru V. Hernia, un mare petrolist, proprietarul platoului de sonde Bucea din sudul Câmpinei. În anul 1896, societatea Steaua Română a cumpărat întreaga moșie a boierului Hernia, de peste 300 hectare. După naționalizarea din 1948, toate terenurile au intrat în proprietatea statului, iar urmașii lui Dumitru V. Hernia l-au deshumat, mutându-i rămășițele pământești în cavoul familiei de la Cimitirul Bellu din București. Capela a fost, practic, abandonată, fiind într-o stare de degradare continuă.

- Reclamă -

Capela Hernia este un monument unic, reunind trei stiluri arhitectonice diferite – baroc, neoclasic și rococo, fiind opera unui important arhitect al Vienei de la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Sursa: campinatv.ro

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

A fost semnat Protocolul Alianței Dreapta Unită  pentru județul Prahova

Astăzi, 19 aprilie 2024, s-a semnat Protocolul Alianței Dreapta Unită  pentru județul Prahova.În prezența Cătălinei Bozianu, președintele PMP Prahova,...
Sari la conținut