penitenciarul targsor

Veronica Diaconu, fostul primar al comunei Gorogota, a fost libertată condiționat din închisoare printr-o decizie a Tribunalului Prahova. Decizia, dată joi 6 august 2020, este definitivă.

Soluția pe scurt:

”Respinge ca nefondată contestaţia formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti împotriva sentinţei penale nr.882/25.06.2020 pronunţată de Judecătoria Ploieşti, intimată fiind Diaconu Veronica. În baza art.275 alin.3 Cod proc. penală, cheltuielile judiciare avansate de către stat rămân în sarcina acestuia. Onorariul apărătorului desemnat din oficiu, în cuantum de 313 lei, se va avansa din fondurile Ministerului Justiţiei. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 06.08.2020.
Document: Hotarâre  295/2020  06.08.2020”, potrivit portalului instanțelor de judecată.

Veronica Diaconu, fostul primar al comunei Gorgota, și Constantin Cătălin Stan, fost subprefect al județului Prahova, au fost condamnați în 2017, de Curtea de Apel Ploiești, la șase ani de închisoare respectiv trei ani de închisoare cu executare.

Decizia a fost luată după aproape zece ani de procese, însă este una definitivă și executorie. Diaconu și Stan au fost găsiți vinovați de abuz în serviciu și au fost obligați la plata în solidar a unei sume uriașe, de ordinul milioanelor de euro, reprezentând despăgubiri față de partea civilă, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București.

Curtea de Apel a menținut decizia prin care inculpații au fost obligați la plata unor despăgubiri către partea civilă, în speță Universitatea de Științe Agronomice, în valoare de aproximativ 14 milioane de euro.

1.STOIAN MARIANA, vinovată pentru complicitate la abuz în serviciu, condamnată la pedeapsa de 4 ani închisoare și 3 ani interzicerea unor drepturi

  1. Diaconu (fostă Ioniță) Veronica – fost primar al comunei Gorgota, găsită vinovată pentru abuz în serviciu, condamnată la 6 ani închisoare şi 3 ani interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică.
  2. Nicolae Valentin, vinovat pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu și spălare de bani, condamnat la 7 ani şi 8 luni de închisoare şi 5 ani interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică.

4 Diaconescu Viorel vinovat pentru complicitate la abuz în serviciu și spălarea banilor, condamnat la 4 ani închisoare şi 4 ani interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică.

5.Stan Constantin Cătălin – fost subprefect al Județului Prahova – a fost găsit vinovat pentru abuz în serviciu și a fost condamnat la 3 ani de închisoare și 2 ani interzicerea dreptului de a ocupa o funcție publică.

6.Oproescu Dumitru, vinovat pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu conamnat la pedeapsa de 3 ani închisoare şi 2 ani interzicerea unor drepturi.

  1. Radu Sofia – încetează procesul în urma decesului inculpatei

În cauză au mai fost condamnate la pedepse cu suspendare alte șase persoane, ale căror pedepse au fost menținute și de Curtea de Apel Ploiești. Judecătorii ploieșteni au decis ca inculpații să plătească în solitar sau individual sume imense de bani, de ordinul milioanelor de euro, părții civile, Universitatea de Științe Agricole București astfel:

“Obligă în solidar pe inculpatele Stoian Mariana şi Stoian Steliana să plătească părţii civile suma de 4.250.000 euro – sau echivalentul în lei la data efectuării plăţii, bani pe care inculpatele i-au obţinut din vânzarea suprafeţei de 50 ha teren către S.C. Five Star Investments Group SRL.

Obligă în solidar inculpaţii Dumitrache Gheorghe, Dumitrache Vasile şi Stoian Mariana, să plătească părţii civile suma de 2.525.000 euro-sau echivalentul în lei la data efectuării plăţii, bani pe care inculpaţii i-au obţinut din vânzarea suprafeţei de 50 ha teren către S.C. Matifer Construcţii S.R.L Obligă pe inculpatul Nicolae Valentin, să plătească părţii civile suma de 2.125.000 euro sau echivalentul în lei la data efectuării plăţii, bani încasaţi de inculpat în urma vânzării suprafeţei de 25 ha teren către Gălbează Alina Marilena şi care proveneau de la cumpărătorul S.C.LBJ PROINVEST.

Obligă pe inculpatul Nicolae Valentin să plătească aceleaşi părţi civile Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti, suma de 2.793.750 euro sau echivalentul în lei la data efectuării plăţii, bani obţinuţi de inculpat ca urmare a vânzării suprafeţei de 37, 5 ha către părţile civile Preda Maria Cristina şi S.C B Beleattor, Campeador, Capitis, Maiestas Srl.

Obligă inculpaţii: STOIAN MARIANA, DIACONU fostă IONIŢĂ VERONICA, NICOLAE VALENTIN, RADU SOFIA , VASILE TUDORA, SOTIR SIMONA MARIANA, DUMITRACHE GHEORGHE, DUMITRACHE VASILE, DIACONESCU VIOREL, TEODORU PETRUŢA, STOIAN STELIANA, DOBRA MĂDĂLIN, STAN CONSTANTIN CĂTĂLIN şi OPROESCU DUMITRU în solidar la plata sumei de 2.301.250 EURO sau contravaloarea în lei la data achitării prejudiciului către partea civilă Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti, reprezentând diferenţa pentru contravaloarea terenurilor înstrăinate, precum şi la plata sumei de 165.000 lei reprezentând echivalentul beneficiului nerealizat pentru anul 2008”, conform portalului instanțelor de judecată.

Dosarul se află pe rolul Tribunalului Prahova din anul 2008, atunci când a fost deferit justiției de către DNA Ploiești. În cauză, procurorii au acuzat că 250 de hectare care au aparținut Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară, retrocedate cu acordul funcționarilor publici unor oameni de afaceri din București. Retrocedările au fost aprobate în baza unor testamente false.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here