fbpx
duminică, septembrie 24, 2023
23.4 C
Ploiești
spot_img

Fosta șefă din Spitalul Județean Ploiești, care ascundea șpăgile în fața de pernă, rămâne fără bani. Decizia finală a Curții de Apel

Citește Și

- Reclamă -

Florica Preda, fosta șefă a serviciului Resurse Umane din cadrul Spitalului Județean de Urgență Ploiești, a fost condamnată definitiv printr-o decizie a Curții de Apel Ploiești. Preda rămâne cu pedeapsa de trei ani de închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunității.

Judecătorii ploieșteni au menținut și decizia primei instanțe privind confiscarea unor importante sume de bani, pe care Florica Preda i-ar fi câștigat din activități ilegale, șpăgi pentru angajare în spital.

- Reclamă -

”respinge ca nefondat apelul declarat de inculpata PREDA FLORICA împotriva sentinței din data de 09.03.2023 pronunțate de Tribunalul Dâmboviţa

obligă apelanta-inculpată la plata sumei de 200 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare datorate statului.

menţine măsura sechestrului asigurator instituită prin ordonanţa  Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova asupra sumelor de 150.900 lei, 41.430 euro, 1.350 dolari, 80 lire

- Reclamă -

Restituie către inculpată, după reținerea cheltuielilor judiciare, diferenţa din suma de 115.897 lei, asupra căreia a fost instituit sechestru asigurator

 Definitivă.

Pronunţată astăzi, 25.07.2023, prin punerea deciziei la dispoziţia apelantei-inculpate şi Ministerului Public, prin intermediul grefei instanţei”, potrivit portalului instanțelor de judecată.

Preda a fost acuzată că cerea bani pentru angajări sau pentru a muta asistentele de la o secție la alta, în funcție de preferințele lor. Șpaga pentru ”aprobat” varia între 500 de euro și 8000 de lei.

- Reclamă -

În timpul perchezițiilor domiciliare a fost prinsă cu banii din șpăgi ascunși în fața de pernă de pe patul din dormitor. Femeia a fost suspendată din funcție și a fost trimisă în judecată pentru luare de mită, dosarul judecându-se pe fond la Tribunalul Dâmbovița, fiind strămutat din Prahova. Decizia finală a fost luată de Curtea de Apel Ploiești care a menținut sentința dată de judecătorii dâmbpvițeni.

Scandalul angajărilor pe șpagă la cel mai mare spital din Prahova a izbucnit în plină pandemie de COVID-19, în noiembrie 2021, când la domiciliul Floricăi Preda, șefa HR din Spitalul Județean de Urgență Ploiești în acea perioadă, au avut loc percheziții. Anterior, polițiștii montaseră echipament de supraveghere tehnică în biroul acesteia, iar dialogurile înregistrate au dovedit că în acest spital Florica Preda putea decide cine și unde poate lucra, dar contra unor sume de bani și bunuri.

Scandalul șpăgilor din Județean

În timpul perchezițiilor la domiciliul Floricăi Preda, polițiștii au descoperit mai multe plicuri cu bani ascunse în fața de pernă aflată în dormitor.

Potrivit actului de acuzare,  a primit suma de 4450 de lei de la suspectul XY în scopul angajării acestuia pe în funcția de asistent medical generalist pe perioadă determinată în cadrul secției Neurologie,

– a primit suma totala de 10.000 lei, în trei tranșe, de la martora denunțătoare XY in schimbul mutării de pe postul de infirmieră pe postul de asistent medical în cadrul Spitalului Judetean Ploiesti, mutare ce nu a mai avut loc.

-a primit suma de 3000 lei de la martora denunțătoare XY , în schimbul angajării în cadrul Spitalului Județean Ploiești pe post de asistent medical, angajare ce nu a mai avut loc,

– a primit suma de 8000 de lei de la suspecta XY în scopul angajării acesteia în funcția de asistent medical generalist în cadrul secției Interne-Covid.

– a primit suma de 500 de euro, în mod indirect, de la numita XY, în schimbul angajării acesteia ca infirmiera în cadrul Spitalului Județean Ploiești, (angajare ce a avut loc la data de 11.10.2021).

O parte dintre cei care au dat mită pentru un post în județean au făcut acorduri de recunoaștere, fiind deja condamnați la închisoare cu suspendare.

Discuția care le-a dat de gol, în mașina poliției

În ziua în care suspectele au fost luate la audieri, în mașina poliției a avut loc o discuție între acestea, iar dialogul le-a dat de gol.

”Relevant sub acest aspect este și faptul că, din exploatarea mandatului de supraveghere tehnică … a rezultat faptul că, în data de 29.10.2021, într-o conversație purtată între inculpate, în timp ce se aflau în autospeciala MAI, … recunoaște faptul că a primit bani pentru angajarea mituitoarei menționând că nu a cerut aceste sume. De asemenea, o întreabă dacă sunt aduse la audieri mai multe persoane ”Cine mai e? Mai cunoști pe cineva?”, întrebând-o de asemenea dacă persoanele aduse ”sunt din ăștia de acuma?”, născându-se astfel suspiciunea că mai există și alte persoane care au fost angajate în aceeași modalitate în care a fost încadrată și inculpate”, arată anchetatorii în actul de acuzare.

În plus, în cadrul discuției purtate în autospeciala de poliție, Preda își reproșează faptul că a ținut ”în casă” banii primiți cu titlul de mită, ”amestecați” cu banii ei, ”demonstrând astfel faptul că inculpata a avut reprezentarea faptului că banii astfel obținuți reprezintă produsul unei infracțiuni, ce ar fi trebuit ținuți ascunși”, arată sursa citată.

Florica Preda a fost trimisă în judecată de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova în data de 16 iunie 2022. Procesul nu a început pe fondul cauzei.

- Reclamă -
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri

Un urs a intrat în curtea unui localnic din Slănic

ISU Prahova a emis în această seară un mesaj RO-ALERT după ce un urs și-a făcut apariția în orașul...