Fostul primar din Valea Doftanei, Ion Manea, care a fost arestat preventiv și trimis în judecată în trecut pentru infracțiuni la regimul silvic, este din nou cercetat penal! În prezent inginer silvic la Ocolul Silvic Câmpina, Ion Manea este cercetat și are calitatea de suspect într-un dosar penal deschis de Poliția Secăria sub îndrumarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sinaia. Dosarul vizează comiterea mai multor infracțiuni: abuz în serviciu, sustragere de material lemnos, tăiere ilegală de arbori, înșelăciune, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual și folosirea dispozitivului special de marcat fără drept sau cu nerespectarea reglementărilor speciale în vigoare.

Concret, Ion Manea este acuzat că pe data de 20 iulie 2017, în calitate de funcționar public cu statut special, angajat în cadrul Ocolului Silvic Câmpina, fiind șef de district, a folosit un dispozitiv special de marcă în mod abuziv într-o pădure privată din comuna Secăria, pădure ce nu se află în paza Ocolului Silvic Câmpina și prin urmare este interzisă efectuarea de prestații silvice în acel loc.

Reclamanții, un bărbat și o femeie, au surprins muncitorii unui bărbat în timp ce tăiau ilegal și furau 15 arbori de diferite specii din pădurile lor. Prejudiciul a fost calculat la suma de 34.284, 26 lei, calcul întocmit de Ocolul Silvic Câmpina.

Pentru că a folosit în mod fraudulos dispozitivul de marcă, Ion Manea este acuzat de oamenii legii de tăiere ilegală de arbori și sustragere de material lemnos.

Anchetatorii acuză că în aceeași zi, 20 iulie 2017, Ion Manea, în calitate de șef al delegației de marcă, cu ocazia efectuării procesului de marcă, a făcut mențiuni cronologice în carnetul de marcă de la numărul 1 la 60, dar la inventarierea faptică a arborilor în teren lipseau 11 dintre aceștia, de diferite specii, motiv pentru care fostul primar din Valea Doftanei este acuzat și de fals intelectual.

Pentru emiterea autorizației de exploatare era necesar ca procesul verbal de marcă să fie semnat și de pădurarul cantonal, dar anchetatorii spun că acesta nu a fost chemat să asiste la acțiune, fiind evitat de inginerul Ion Manea, pentru a nu vedea infracțiunile comise. Oamenii legii spun că Ion Manea a semnat procesul verbal în locul pădurarului, având la baza acuzației o expertiză grafoscopică, pentru ca autorizația de exploatare să fie emisă, fiind acuzat pentru acest lucru de fals material în înscrisuri oficiale.

În plus, anchetatorii îl acuză pe fostul primar de înșelăciune, spunând că în urma inventarierii și măsurării arborilor a făcut în procesul verbal mențiuni cu diametre subdimensionate ale arborilor, față de realitate, lucru care a dus la înșelarea proprietarului pădurii cu aproximativ 20 mc material lemnos, la care se adaugă 11 arbori lipsă în teren, care nu au fost inventariați și marcați.

Toate aceste infracțiuni de care este acuzat Ion Manea se raportează la abuzul în serviciu, acesta fiind funcționar public cu statut special.

În plus, potrivit unor surse din IPJ Prahova, la poliția Secăria ar mai fi fost înregistrat un alt dosar penal în care Ion Manea este acuzat că a săvârșit o serie de infracțiuni silvice cu ocazia efectuării atribuțiilor de serviciu.

Poliția Prahova confirmă oficial că a fost deschis un dosar penal în care se cercetează aceste infracțiuni:

“În cauză a fost întocmit un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni silvice”, a declarat Raluca Brezeanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Prahova.

În plus, și Parchetul de pe lângă Judecătoria Sinaia confirmă oficial că Ion Manea este cercetat penal pentru infracțiuni la regimul silvic:

“Pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sinaia a fost înregistrat dosarul nr. 873/P/2017 în care se efectuează cercetări faţă de suspectul Manea Ion pentru săvârşirea unor infracţiuni la regimul silvic.”, se arată într-o adresă primită de redacția Incomod de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sinaia.

Deși Ion Manea este suspect de comiterea acestor infracțiuni, până în prezent conducerea Direcției Silvice Prahova nu a dispus cercetarea disciplinară în cazul său.

“Nu, pentru că nu avem nimic oficial de la Parchet și am făcut solicitare și ne-a răspuns Parchetul că nu s-a dispus urmărirea sa penală. Nu s-a dispus urmărirea penală, nu e condamnat și până nu avem aceste elemente nu putem să luăm nicio măsură disciplinară împotriva dumnealui.”, a declarat pentru ziarul Incomod Dragoș Ciomag, directorul Direcției Silvice Prahova.

Contactat pentru un punct de vedere de către reporterii ziarului Incomod, Ion Manea a spus că nu face declarații pentru că nu știe ce calitate are în dosar:

“Nu am ce punct de vedere să dau, deoarece încă nu știu ce calitate am și nimic altceva. Eu nu am cunoștință de așa ceva”, a spus Ion Manea.

Reamintim că Ion Manea a mai avut probleme penale în trecut, fiind arestat preventiv pe data de 14 mai 2015 tot pentru infracțiuni silvice, dosarul fiind în prezent trimis în judecată la Judecătoria Câmpina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here