vanghelie 4 057e1e00f1 07109700
Fostul primar din Sectorul 5, Marian Vanghelie, a fost condamnat, joi,  la 11 ani și 8 luni de închisoare pentru corupție.  Decizia judecătorilor nu este definitivă.

Marian Vanghelie a fost judecat la Tribunalul București pentru o mită de 30 de milioane de euro de mai bine de 6 ani.

În iulie 2015, Vanghelie a fost trimis în judecată în stare de arest preventiv pentru 26 de infracțiuni de corupție, alături de Laura Ciocan, directorul de atunci al Economat Sector 5 SRL.

Prejudiciul se ridică la peste 60 de milioane de euro, din care peste 30 de milioane de euro ar fi reprezentat șpaga lui Marian Vanghelie, notează G4Media.ro.

În perioada 2006 – 2014, inculpatul Vanghelie Marian-Daniel, în calitate de primar al Sectorului 5 din București, ajutat de inculpatul Niculae Mircea-Sorin și parțial de inculpata Ciocan Laura, a solicitat și primit de la inculpatul Dumitru Marin foloase materiale necuvenite în cuantum de aproximativ 30.403.000 de euro (reprezentând un „comision” de 20% din încasări).

Aceste foloase au fost pretinse și primite de inculpatul Vanghelie Marian-Daniel pentru a-și exercita atribuțiile de serviciu atât în vederea atribuirii de către Primăria Sectorului 5 și serviciile publice de interes local din subordinea Consiliului local al Sectorului 5, cu nerespectarea prevederilor legale, de contracte de achiziții publice firmelor controlate de omul de afaceri, cât și pentru a dispune efectuarea plății lucrărilor aferente acestor contracte (valoarea totală a acestor contracte este de aproximativ 738.019.000 de lei)”, aratau procurorii DNA într-un comunicat din 2015.

Minuta Tribunalului București (G4Media.ro)

DOSAR nr. 25638/3/2015

HOT.
13.05.2021

1. Condamnă pe inculpatul Vanghelie Marian- Daniel la pedeapsa rezultantă de 11 ani și 8 luni închisoare.

interzice inculpatului, cu titlu de pedeapsă complementară exercitarea drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupă o funcție care implică exercițiul autorității de stat, drepturi prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b Cod penal, pe o perioadă de 5 ani de la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale.

interzice inculpatului ca pedeapsa accesorie exercitarea drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, drepturi prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b Cod penal, de la data rămânerii definitive a hotărârii până la dată executării sau considerarii că executată a pedepsei principale.

2. condamnă pe inculpatul Dumitru Marin la pedeapsa de 4 ani închisoare.

3. condamnă pe inculpatul Niculae Mircea- Sorin la pedeapsa rezultanta de 8 ani închisoare.

4. condamnă pe inculpatul Ciocan Sorin- Ștefan la pedeapsa de 3 ani închisoare.
dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani, termen stabilit în condițiile art. 92 C. pen. și care va curge de la dată rămânerii definitive a prezenței sentințe.

5. În temeiul art. 396, alin. 5 C.pr.pen. raportat la art. 16, alin. 1, lit. b, teza I C.pr.pen. dispune achitarea inculpatei Ciocan Laura pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la luare de mită, prevăzută de art. 48 alin. 1 din Codul penal actual, raportat la art. 289 alin. 1 din Codul penal actual, cu aplicarea dispozițiilor art. 7 alin. 1 lit. a și c din Legea nr. 78/2000, modificată prin Legea nr. 187/2012, cu aplicarea art. 5 din Codul penal actual.

În temeiul art. 396, alin. 5 C.pr.pen. raportat la art. 16, alin. 1, lit. a C.pr.pen. dispune achitarea inculpatei Ciocan Laura pentru săvârșirea infracțiunii de art. 29 alin. 1 lit. a și b din Legea nr. 656/2002, în formă modificată prin Legea nr. 187/2012, cu aplicarea dispozițiilor art. 5 din Codul penal actual.

Admite acțiunea civilă formulată de partea civilă Sectorul 5 al Municipiului București, reprezentată legal prin primar și obligă pe inculpatul Vanghelie Marian- Daniel să plătească părții civile suma de 15.044.700 euro, la cursul BNR din ziua plății, cu titlu de daune materiale.

În temeiul art. 51 din legea nr. 129/2019 raportat la art. 112, alin. 1, lit. b și e C.pr.pen. dispune confiscarea specială a următoarelor bunuri:

dispune menținerea sechestrului asigurător dispus de către procuror, cu privire la următoarele persoane și bunuri, până la concurență sumei de 15.044.700 euro:

dispune ridicarea măsurilor asigurătorii dispuse cu privire la bunurile mobile și imobile, respectiv sumele de bani aflate în conturile inculpaților Ciocan Sorin- Ștefan și Ciocan Laura, precum și cu privire la bunurile numiților Cristea Reveica, Cristea Florian și Cristea Marian.

dispune ridicarea măsurilor asigurătorii dispuse cu privire la bunurile mobile și imobile aparțînând intimatei Dragoe Hannerl- Charlotte

dispune ridicarea măsurilor asigurătorii dispuse cu privire la bunurile mobile și imobile și sumelor de bani aflate în conturile bancare aparțînând intimatei Niculescu- Mizil- Ștefănescu Oana.

dispune menținerea sechestrului asigurător asupra bunurilor personale ale intimatului Bodea Tiberiu.

dispune ridicarea sechestrului asigurător asupra bunului intimatei Cucu Iulia.

dispune ridicarea sechestrului asigurător asupra imobilului, deținut în prezent de intimata Diaconescu Nicoleta.

dispune restituirea bunurilor către intimatul Geoană Mircea- Dan și ridicarea sechestrului asigurător instituit asupra lor.

respinge cererea de instituire a sechestrului asigurător asupra bunurilor aparțînând inculpatului Vanghelie Marian- Daniel ce au făcut obiectul dosarului nr. 11117/94/2020 al Judecătoriei Buftea.

respinge că nefondată cererea de intervenție în interes propriu formulată de intimata SC TERASĂ BERARILOR PP S.R.L.

Prezența hotărâre se comunica Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, după rămânerea definitivă.

obligă pe inculpatul Vanghelie Marian- Daniel să plătească în favoarea statului suma de 20.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare.

obligă pe inculpatul Niculae Mircea- Sorin să plătească în favoarea statului suma de 10.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare.

obligă pe inculpatul Dumitru Marin să plătească în favoarea statului suma de 10.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare.

obligă pe inculpatul Ciocan Sorin să plătească în favoarea statului suma de 5.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare.

Executorie în ceea ce privește măsurile asigurătorii și restituirea bunurilor.
Cu drept de apel.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here