fbpx
miercuri, iunie 12, 2024
spot_img

Fostul șef al Poliției Mizil, trimis în judecată! Polițistul ar fi protejat un clan de proxeneți

Citește Și

- Reclamă -
Marius Nicușor Rotaru (55 de ani), fost șef al Poliție Mizil, a fost trimis în judecată pentru fapte comise în perioada în care era în funcție. Pensionat după scandal, cu funcția de comisar-șef, Rotaru este acuzat că a protejat un clan de proxeneți din Mizil și folosirea abuzivă a funcției în scop sexual. 

Gruparea de proxeneți din Mizil, care ar fi fost protejată de șeful Poliției din orașul prahovean, exploata sexual fete minore racolate din judeţele Prahova, Buzău și Constanța.

Rotaru ar fi profitat și el de fetele care veneau la el, culmea, să-i ceară ajutorul.

- Reclamă -

Marius Rotaru a fost reținut de DIICOT Ploiești și ulterior arestat de Tribunalul Prahova în septembrie 2016. A stat doar câteva nopți în arest, fiind plasat ulterior în control judiciar de Curtea de Apel Ploiești. În ciuda acestei situații, Rotaru și-a încheiat cariera de polițist într-un mod decent. S-a pensionat imediat după izbucnirea scandalului, iar de aproape doi ani se bucură de pensia de comisar șef cu funcție de șef de poliție orășenească.

Fetele abuzate i-au cerut ajutor degeaba

Fostul șef al poliției din Mizil a fost trimis în judecată la doi ani de la arestare, în vara anului 2018. Inițial judecătorii de la Tribunalul Prahova au respins rechizitoriul procurorilor DIICOT, invocând faptul că există „neregularități“ în documentele înaintate instanței. Dosarul de trafic de minori în care este incuplat și fostul șef al Poliției Mizil a fost acceptat de magistrați abia în mai 2019, dar încă n-a primit un prim termen de judecată. În schimb, o parte dintre proxeneții care ar fi primit protecția lui Rotaru au fost deja condamnați, iar unii au și executat pedepsele și au ieșit din închisoare.

Concret, Rotaru este acuzat de către procurorii DIICOT că în perioada 2015-2016, perioadă în care se afla la comanda Poliției Mizil, n-a luat în seamă reclamațiile venite din partea unor fete minore care acuzau că erau forțate să se prostitueze de membrii unei familii din oraș. Chiar părinții fetei au apelat în repetate rânduri la ajutorul șefului poliției mizilene, doar că Rotaru pare că a tratat situația ca o simplă rătăcire a unei adolescente îndrăgostite de un fost coleg de clasă care tot fugea de acasă de bunăvoie. Așa s-a apărat Rotaru în fața anchetatorilor. Procurorii DIICOT l-au acuzat pe fostul comandant al Poliției Mizil că nu și-a făcut datoria impusă de funcția pe care o avea, evitând să anunțe organele judiciare competente în soluționarea de cazuri de trafic de minori. Mai mult, în loc să dea curs reclamațiilor uneia dintre fete care reușise să scape din ghearele proxeneților sărind pe geam, Rotaru a încercat o negociere între victimă și agresor.

- Reclamă -
Calvarul fetelor racolate

„Toate aceste împrejurări denotă faptul că R. M. îi favorizează pe membrii grupului infracţional din care fac parte suspecţii din prezenta cauză prin lipsa acţiunii conferite de atribuţiile de serviciu şi nesesizarea organelor competente atunci când faptele săvârşite erau de competenţa altor organe judiciare, ajutându-i astfel pe suspecţi să scape de tragerea la răspundere penală“, se arată în referatul DIICOT Ploiești.

Diana Cristache, pe atunci minoră, era una dintre fetele racolate de Cornelia Chirbea, Călin Leontin Florian și Florian Baicu din Mizil. Cei trei nu erau interlopi cu notorietate, dar principala lor sursă de venit era chiar exploatarea unor fete minore racolate în cel mai clasic mod posibil de către băieții femeii. Diana fusese colegă de clasă cu unul dintre băieții Corneliei Chirbea. Se îndrăgostise de acesta și acceptase să fugă de acasă și să se mute cu el în apartamentul din Mizil unde locuia împreună cu întreaga familie a tânărului. Fata era de fel din comuna prahoveană Sălciile și visa la o viață nouă alături de iubitul său. A avut parte de un trai nou, dar pe străzi, păzită de indivizi dubioși, unde era forțată să întrețină relații sexuale cu șoferi care tranzitau județul Prahova. Familia de proxeneți a reușit să convingă și alte fete să se mute la Mizil, una dintre tinere era din Buzuău, iar alta din Constanța. Erau aduse în Prahova, iar Cornelia Chirbea își învăța băieții să le determine pe fete să-și ia la plecare neapărat și un act de identitate. Era felul proxenetei prin care se putea impune ulterior, reținându-le buletinele fetelor. Fără acte, fără bani, amenințate, bătute, închise într-un apartament obscur și în permanență supravegheate, copilele erau exploatate la maximum fie în stradă, fie la domiciliul clienților.

Fata care a fugit pe geam şi a ajuns la Rotaru

La începutul anului 2016, Diana a reuşit să scape sărind pe un geam. S-a refugiat în sediul Poliției Mizil și a cerut ajutorul chiar comandantului acestei unități, comisarul Marius Rotaru. Greșeala ei a fost că n-a depus o reclamație scrisă, doar i-a povestit polițitului prin ce trece sperând că acesta o va ajuta. Din referatul procurorilor reiese că membrii rețelei de proxeneți au fost reclamați de mai multe ori de către victime, dar rezultatul a fost același, șeful Poliției Mizil a închis ochii și a încercat să aplaneze conflictul.

„Tot C. S. este cel care ori de câte ori sunt reclamaţi la Poliţia Oraşului Mizil, tratează cu comandantul acestei unităţi de poliţie, în vederea rezolvării reclamaţiilor într-o manieră favorabilă, sprijinindu-i astfel pe fii săi în activitatea infracţională. La momentul când Ş. L. a fost chemată la sediul Poliţiei din Mizil, întrucât se prezentaseră parinţii acesteia (…) a învăţat-o pe minoră să le spună părinţilor ca se va sinucide dacă nu o lasă să locuiască în continuare la domiciliul său, încercând astfel să asigure în continuare  posibilitatea eploatării sexuale a victimei în interesul grupului”, se arată în referatul DIICOT.

- Reclamă -

În fața anchetatorilor Marius Rotaru nu și-a recunoscut fapta. A susținut că ar fi ajutat-o personal pe una dintre fetele traficate de grupare, și chiar a dus-o acasă cu mașina. Totuși, procurorii DIICOT acuză că Rotaru ar fi avut alte interese, și anume să profite și el de fetele minore. În plus, fostul comandant al Poliției Mizil este acuzat că, în loc să ia măsuri cu privire la faptul că tânăra recalama că a fost violată, s-a eschivat și a dat vina pe un agent din comuna Sălciile.

Proxeneţii, deja condamnaţi

Astfel, potrivit anchetatorilor, există indicii de favorizare a infractorului „cu referire la infracțiunea de viol privind minora, având în vedere gravitatea acuzației, care reclama acțiuni ferme și rapide din partea șefului unei unități de poliție de oraș și nu eschivarea și plasarea responsabilității unui lucrător de la un post de poliție dintr-o localitate mică. Există așadar suspiciunea că printr-o astfel de atitudine, de inacțiune, de pierdere a unor momente operative (cercetări la fața locului, prelevare de probe biologice, constatări medico-legale), inculpatul a asigurat un ajutor presupusului autor al violului, fapt care atestă un comportament lipsit de deontologie profesională și chiar o presupusă încercare a inculpatului de a obține favoruri de natură sexuală de la una dintre persoane vătămate din această cauză…“

În cazul fostului șef al Poliției Mizil judecata este abia la început, ceilalți proxeneți au fost condamnați deja la închisoare cu executare. Chirbea Cornelia, femeia în apartamentul căreia erau sechestrate tinerele, a fost condamnată în iunie 2017 la patru ani de închisoare. Pentru că avea peste 60 de ani, femeia a exectuat doar o fracție din pedeapsă, iar acum a ieșt din spatele gratiilor. Și ceilalți proxeneți au fost condamnați la închisoare cu executare, doar că situația lor juridică este mult mai complicată, fiind judecați și în alte dosare.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

VIDEO Diana Șoșoacă în ambulanță. Spune că a fost bătută de jandarmi

Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a fost bătută de jandarmii care asigurau paza la o clădire unde erau depozitați...