fbpx
luni, decembrie 11, 2023
spot_img

FOTO-DOCUMENT. Dosarul penal al primarului de la Poiana Câmpina, condamnat pentru că a mințit că un polițist a vrut să îl omoare

spot_img

Citește Și

- Reclamă -

Alin Moldoveanu, primarul comunei prahovene Poiana Câmpina și totodată secretar general al PNL Prahova, a fost condamnat definitiv la un an și patru luni de închisoare cu suspendare pentru inducerea în eroare a organelor judiciare. Concret, edilul a fost condamnat pentru că a formulat o plângere penală împotriva unui polițist pentru tentativă de omor, iar în urma cercetărilor anchetatorii au stabilit că edilul a mințit pentru a se răzbuna că polițistul îl sancționase legal pentru că șofase cu viteză peste limita admisă de lege. La solicitarea ziarului Incomod, Judecătoria Tulcea ne-a pus la dispoziție rechizitoriul în baza căruia Alin Moldoveanu a fost trimis în judecată și, ulterior, condamnat.

„Numitul M.I.A. (n.r. Moldoveanu Ioan Alin, primarul comunei Poiana Câmpina) la data de 22.11.2011 a formulat plângere penală împotriva agentului de poliție pentru săvârșirea infracțiunii de tentativă de omor constând în aceea că la data de 16.11.2011 orele 09.30 pe timpul unui control pe linie rutieră efectuat de lucrătorul de poliție asupra reclamantului care se deplasa cu autovehiculul pe DN 22A, lucrătorul ar fi încercat să dea cu autospeciala de poliție peste el, deși din probațiunea administrată la dosarul cauzei reiese că în mod conștient M.I.A. s-a postat pe carosabil în fața autospecialei de poliție fără a exista vreun contact fizic între acesta și mașină.”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

- Reclamă -

În luna mai a anului 2015 s-a dispus începerea urmăririi penale față de Alin Moldoveanu pentru săvârșirea infracțiunii de inducere în eroare a organelor judiciare.

Fiind audiat, agentul de poliție, parte vătămată în dosar, le-a povestit procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Tulcea cum s-au desfășurat evenimentele.

„La data de 16.11.2011 fiind în serviciul de supraveghere, îndrumare și control al traficului rutier pe raza DN 22A, între localitățile Topolog și Saraiu a înregistrat în calitate de operator radar un autoturism marca Nissan care circula dinspre Saraiu spre Topolog cu viteza de 142 km/h. Agentul de poliție a comunicat prin stație abaterea unui alt echipaj de poliție rutieră cu care se afla în misiune și care se postase la o anumită distanță în spatele lui, pentru a putea acționa la oprirea și sancționarea conducătorilor auto pe care îi depista el cu aparatura radar. La scurt timp agentul de poliție a fost solicitat prin stația radio să se întoarcă la locul unde era oprit autovehiculul deoarece erau anumite probleme în ceea ce-l privește pe conducătorul acestuia în sensul că nu înțelegea care radar l-a înregistrat, negând că ar fi avut viteză așa mare, iar polițiștii intenționau să-i prezinte autospeciala care l-a înregistrat cu viteza peste limita legală. În momentul în care persoana vătămată a ajuns cu autospeciala de poliție în spatele autovehiculului oprit pe partea dreaptă a părții carosabile, o persoană de sex masculin s-a apropiat de portiera din stânga a autovehiculului condus de persoana vătămată și fără ca acesta să apuce să-i spună ceva, respectiva persoană i-a spus „mi-au cerut 200  milioane”. Persoana vătămată declară că a rămas uluit câteva momente de ceea ce îi spunea persoana în cauză și ulterior a făcut legătura că cel care venise la el la mașină este conducătorul autovehiculului care s-a îndepărtat de vehiculul pe care îl conducea și s-a întors către (…) care încerca să îl determine pe acesta să se liniștească. După o altă scurtă perioadă în care M.I.A. a stat de vorbă cu colegii săi, fiind în continuare agitat și gesticulând, la un moment dat contrar solicitărilor întemeiate ale echipajului de poliție de a trece pe marginea carosabilului, inculpatul M.I.A. a ieșit pe mijlocul părții carosabile și a început să facă semn celorlalți participanți la trafic cu intenția de a-i determina pe aceștia să oprească, probabil pentru a fi martori la „circul” făcut de el. Când persoana vătămată a intenționat să plece de pe loc cu autoturismul de serviciu a constatat că inculpatul s-a așezat intempestiv și cu intenție pe mijlocul părții carosabile în fața autoturismului de serviciu, făcându-i imposibilă înaintarea.”, se mai arată în rechizitoriul întocmit de procurorii de la Tulcea, care susțin că declarația polițistului parte vătămată este susținută de ceilalți doi polițiști martori la incident.

- Reclamă -

La scurt timp de la acest incident, cei trei polițiști implicați au fost citați la DNA – serviciul teritorial Constanța unde au aflat că au fost reclamați pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită, tentativă de omor calificat și deosebit de grav și abuz în serviciu. Ulterior, pe data de 17 ianuarie 2013 plângerea care fusese depusă de Alin Moldoveanu la DNA a fost soluționată, după ce procurorii au decis neînceperea urmăririi penale pentru infracțiunile de luare de mită și abuz în serviciu și disjungerea cauzei privind tentativa de omor calificat și deosebit de grav către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța. Ulterior, pe data de 4 iulie 2013, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța a decis, de asemenea, neînceperea urmăririi penale pentru tentativă de omor pe temeiul că fapta nu există.

„Persoana vătămată consideră că M.I.A. a dat dovadă de rea credință în momentul în care l-a reclamat pentru faptele anterior menționate, făcând acest lucru, potrivit afirmației sale, pentru a se răzbuna că a fost sancționat legal, inculpatul având încă de la momentul constatării faptei o atitudine nesinceră și sfidătoare la adresa sa.”, se mai arată în rechizitoriul întocmit de anchetatori.

Mai mult decât atât, anchetatorii au avut la dispoziție și un suport optic ce conține înregistrarea video a incidentului, înregistrare realizată de un aparat video montat pe autospeciala polițistului parte vătămată.

„La minutul 09.16.48 pe filmare se observă cum autospeciala de poliție se pune în mișcare și virează scurt stânga-dreapta orientându-se pe partea carosabilă. La vederea acesteia inculpatul care se afla la o distanță de aproximativ 5 metri se poziționează intempestiv și în mod intenționat pe mijlocul părții carosabile cu fața spre autospecială și cu mâinile încrucișate la piept, având o atitudine amenințătoare, adresându-se și gesticulând la adresa agentului aflat la volanul autospecialei, exprimând clar ideea că nu vrea să se ferească, pentru a împiedica autospeciala de poliție să plece de la fața locului. Autospeciala se apropie imediat la viteză mică de locul în care se afla inculpatul, dată fiind distanța redusă până la acesta. Observând că inculpatul nu vrea să se ferească din drum, conducătorul auto oprește pe loc autospeciala la o anumită distanță față de inculpat fără ca între mașină și inculpat să existe vreun contact, moment în care unul din polițiști vine de lângă cealaltă autospecială și îl ia pe inculpat de braț pentru a-l conduce spre marginea părții carosabile. Inculpatul își trage brațul, face o piruetă și se întoarce din nou în mijlocul părții carosabile poziționându-se în fața autospecialei de poliție care de asemenea stătea pe loc. Polițistul revine și îl ia din nou de mână pe inculpatul M.I.A. pe care îl scoate în afara părții carosabile fără a folosi forța, moment în care autospeciala de poliție se pune în mișcare și pleacă de la fața locului”, au mai precizat procurorii în rechizitoriu.

- Reclamă -

Primarul localității Poiana Câmpina, Moldoveanu Ioan Alin, a fost condamnat definitiv după aceste incidente la 1 an și 4 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de “inducerea în eroare a organelor judiciare”. Decizia a fost luată pe 28 februarie de Tribunalul Tulcea, care a menținut sentința dată anterior de Judecătoria Tulcea, pe 11 iulie 2018.

Vezi mai jos foto-document rechizitoriul integral pus la dispoziția ziarului Incomod de Judecătoria Tulcea (click pentru a mări imaginile):

- Reclamă -
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!
spot_img

Ultimele Știri

A doua ședință de CL boicotată de consilierii. Bugetele mai multor instituții nu pot fi rectificate

Vineri, 8 decembrie, Consiliul Local a fost convocat pentru aprobarea mai multor proiecte de rectificare bugetară, dar și pentru...
spot_img