Mormanele de gunoaie sunt prezente pretutindeni în orașul european Ploiești. Și nu avem încă o măsură viabilă, iar cauzele pentru care orașul este sufocat, pur și simplu, de mizerie, sunt multiple. 

Vorbim astăzi despre zona Aleii Crizantemelor. Sunt munți de gunoaie în apropierea rampei de colectare dintre blocuri. Fotografiile au fost trimise pe adresa redacției de către un cititor al Ziarului Incomod. Revoltat, evident, de faptul că, mereu, este obligat să treacă printre mormanele de mizerie.

Cauzele sunt multiple, iar vina este împărțită între autoritățile locale, operatorul de salubritate și cetățeni.

Primăria Ploiești a solicitat deja rezilierea contractului cu Rosal, iar procedurile sunt în curs de desfășurare la ADI Prahova, acolo unde au fost înregistrate mai multe abateri de la contract înfăptuite de operatorul de salubritate.

Până când vom avea un nou operator, tot firma Rosal este cea care, prin contract, trebuie să colecteze deșeurile și, evident, cea care încasează bani – și nu puțini – pentru serviciul prestat.

Nici Primăria Ploiești nu se mișcă așa cum trebuie. Există un proiect prin care se dorește mărirea capacității și îngroparea rampelor dintre blocuri, cât și majorarea numărului acestora.

Până atunci însă, ar trebui efectuate mai multe controale, prin Poliția Locală, pentru prinderea celor care aruncă gunoiul în stradă.

Ajungem și la cea de-a treia parte vinovată de dezastrul gunoaielor care sufocă orașul: cetățenii.

În luna iulie a acestui an, primarul Adrian Dobre făcea un anunț incredibil. Aproape 50.000 de ploieșteni nu au contract de salubritate.

Numai că această constatare gravă se întoarce ca un bumerang către Rosal. Firma nu are interes să se agite cu contractele. “Au găsit o metodă foarte simplă. Rosalul are în contract plătită și ridicarea deșeurilor abandonate și atunci nu-i mai interesează să facă contracte pentru că oricum își iau banii de pe gunoiul ridicat de pe domeniul public”, declara, la acel moment, primarul Adrian Dobre.

Așadar, Rosal nu se poate plânge, ci, dimpotrivă, trebuie să ridice gunoaiele pe care, oricum, le facturează. Ar rămâne ca Poliția Locală să se ocupe de cei care le aruncă, fie că nu au contract de salubritate, fie că au.

Nu se întâmplă așa, nici cu ridicatul gunoaielor, nici cu amendarea ploieștenilor cărora nu le pasă de faptul că tot ei ajung să înoate printre ele.

Tot în vară, primarul Dobre anunța că le-a pus în vedere celor de la RASP și de la Rosal  să facăo situație cu persoanele care n-au contracte de salubritate și rezolvarea acestei probleme.

Întrebat ieri (marți, 13 noiembrie), primarul Ploieștiului a declarat că RASP a ajuns la litera N cu lista.

Rosal n-a venit cu nicio măsură până acum, a precizat Dobre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here