fbpx
duminică, iunie 23, 2024
spot_img

FOTO+VIDEO: Nereguli grave în activitatea Rosal. La stația de sortare de la Drăgănești e dezastru. FOTO-DOCUMENTE

Citește Și

- Reclamă -
Stația de sortare și transfer de la Drăgănești – Bărăitaru, aflată în administarea operatorului Rosal Grup, a devenit groapa de gunoi a întregului județ. Potrivit autorităților locale, Rosal depozitează aici, zilnic, aproximativ 500 de tone de deșeuri, deși stocarea este permisă pentru deșeuri reziduale și bio-degradabile pentru o perioadă nu mai mare de 48 de ore! Mai bine de o săptămână, mașinile Rosal au descărcat aici, cu frenezie, gunoiul din tot județul, iar munții de mizerie aproape că dau pe dinafară. Pe bună dreptate, sătenii din Bărăitaru sunt revoltați. Sunt nevoiți să suporte miasma îngrozitoare care vine dinspre stație și traficul greu al zecilor de gunoiere pline care le trec pe la porți. Joi, Primăria de decis să blocheze accesul la stație.

Stația de sortare și transfer de la Drăgănești se află în administrarea Rosal, operatorul care face colectarea deșeurilor menajere în aproape toate localitățile din județ.

Contractul cu Rosal este gestionat de Consiliul Județean Prahova, prin intermediul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Prahova, structură aflată în jurisdicția CJ.

- Reclamă -

Teoretic, stația de sortare de la Drăgănești poate prelua și sorta deșeuri doar de la localitățile arondate, iar fracția reciclabilă pentru zona 3 este de 1.817 tone pe an.

Foarte important este că deșeurile reziduale și biodegradabile pot fi stocate în stație cel mult 48 de ore.

Apocalipsa. Rosal a îngropat stația în gunoaie și a tăiat pomii ca să le facă loc 

Peisajul de la Drăgănești este însă de-a dreptul apocaliptic. Ceea ce s-a vrut o metodă modernă și curată de reciclare a fost transformată de Rosal într-o groapă de gunoi. Zeci de mașini care gem de gunoaie huruie pe străzile localității și descarcă frenetic sute de tone zilnic! Aproximativ 500 de tone pe zi, conform reprezentanților autorităților locale din Drăgănești!

- Reclamă -

Tot ei spun că gunoiul vine și din alte zone din județ, nu doar din localitățile arondate stației.

Culmea este că Rosal are întârzieri la colectarea deșeurilor de la populație chiar în Drăgănești!

Stația și spațiul aferent dau pe dinafară, munții de gunoaie se ridică la cer, iar angajații Rosal au tăiat pomii din curte ca să le facă loc.

Evident, mirosul este năucitor, iar oamenii s-au revoltat.

- Reclamă -
Mașinile Rosal, blocate. Primăria Drăgănești cere eliberarea stației de gunoaie

Primarul Ionuț Toma a făcut sesizări către Garda de Mediu, ADI Deșeuri Prahova, Rosal Grup, Prefectura Prahova și DSP Prahova, în care a prezentat dezastrul.

De asemenea, Primăria Drăgănești a contactat un cabinet de avocatură. În cazul în care Rosal nu se conformează obligațiilor contractuale, Primăria va solicita în instanță încetarea activității Rosal și aducerea stației la starea inițială.

Iar joi după-amiază, Primăria a dispus blocarea mașinilor Rosal în drumul lor către stația de sortare. Potrivit unei adrese remise către Rosal, autoritățile locale din Drăgănești solicită eliberarea de urgență a stației de gunoaiele depozitate și permite doar accesul mașinilor goale care vin să încarce gunoaiele din stație.

Aproximativ 30 de mașini pline cu gunoi au fost întoarse din drum.

Ce spune primarul din Drăgănești

Contactat de Ziarul Incomod în cursul zilei de joi, primarul Ionuț Toma a explicat situația gravă cu care se confruntă.

Au început să depoziteze aici gunoaiele. Zilnic, au fost zeci de mașini care au descărcat deșeuri la stația de sortare. Oamenii sunt foarte supărați și pe bună dreptate. Miroase foarte urât, iar eu nu vreau și nu o să permit ca localitatea noastră să devină groapa de gunoi a Prahovei, pampersul județului. Așa ceva este inadminisibil. La stație, deșeurile nu pot fi depozitate mai mult de 48 de ore, așa cum scrie în contract. După cum ați văzut, s-au strâns munți de gunoaie. De aceea, am decis să blocăm accesul mașinilor care veneau să descarce. Am întors din drum vreo 30 de mașini ieri. Am stat până seara târziu, cu Poliția Locală, iar din această dimineață, de la ora 5.30, avem din nou oameni acolo. Am făcut sesizări peste tot, vrem ca această problemă să fie rezolvată„, a spus primarul Ionuț Toma.

Ziarul Incomod a solicitat puncte de vedere privind situația de la Drăgănești de la toate instituțiile abilitate. La momentul în care vor fi primite răspunsurile, acestea vor fi publicate pe site-ul nostru.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

România trece la salariul minim european. Cât vor câștiga în plus românii

România trece la salariul minim european. Proiectul a fost votat ieri în Guvern și prevede ca leafa minimă să...