fbpx
vineri, iunie 21, 2024
spot_img

Funcționari publici din Garda de Mediu, audiați la DNA. Procurorii anticorupție investighează mafia deșeurilor din Prahova

Citește Și

- Reclamă -

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) fac cercetări cu privire la infracțiuni de corupție comise de mai mulți funcționari publici care protejau operatorul de salubritate al județului Prahova, United Waste Solutions (fosta Rosal Grup) precum și mafia formată în jurul afacerilor ilegale cu deșeuri din județul Prahova.

Potrivit unor documente intrate în posesia redacției (foto la finalul articolului), atât structura centrală anticorupție, cât și DNA serviciul teritorial Ploiești, efectuează investigații cu privire la implicarea mai multor funcționari publici în protejarea unor afaceri ilegale din domeniul deșeurilor. Este vizată și Garda de Mediu Prahova, instituție cu atribuții de control și sancționare a societăților de profil colectare și transport deșeuri periculoase și nepericuloase.

Structura centrală a DNA a cerut Gărzii de Mediu Prahova date despre controalele efectuate în perioada 2020 – august 2023 (data la care DNA a emis solicitarea către Garda de Mediu Prahova) la societățile Rosal Prahova (UWS) și Blue Planet Services (care a deținut stația de tratare a deșeurilor, unde Rosal Prahova descărca gunoiul menajer colectat de la populația județului Prahova, gunoi care ulterior ajungea aruncat pe câmpurile comunei Târgșorul Vechi).
În paralel, DNA serviciul teritorial Ploiești cerea date de identificare ale mai multor comisari ai Gărzii de Mediu care au fost între timp audiați.

- Reclamă -

Context

Primul flagrant făcut de Poliție la o groapă ilegală care depozita deșeuri menajere a scos la iveală suspiciunile procurorilor privind protecția acordată mafiei deșeurilor de unii funcționari ai Gărzii de Mediu.

Deși polițiștii constataseră în flagrant transporturi ilegale cu zeci de tone de gunoi menajer și depozitarea ilegală a altor câteva zeci de tone cu miros înțepător, cei doi comisari ai Gărzii de Mediu prezenți la acțiune au spus polițiștilor că nu pot spune dacă este vorba de gunoi menajer sau altceva.

Când polițiștii cercetau la fața locului și fotografiau tonele de gunoaie depozitate ilegal, cei doi funcționari publici de la Garda de Mediu Prahova se făceau că nu văd, întorcându-se cu spatele.

- Reclamă -

La scurt timp, toți cei care cercetau infracțiunile de mediu ajungeau să fie intimidați și șantajați public pe două site-uri web obscure, controlate de doi infractori condamnați definitiv de instanțele din România: Adrian Radu și Iulian Bădescu.

Dosar DNA: Două apartamente șpagă de la dezvoltatorul White Tower pentru un fost primar al Ploieștiului

Următoarele acțiuni de prindere în flagrant organizate de poliție și constatările altor comisari ai Gărzii de Mediu au scos la iveală ceea ce primii funcționari nu au văzut: zeci de mii de tone de deșeuri menajere îngropate ilegal. Procurorul care a deschis dosar penal în cauză a evidențiat că modul în care au fost depozitate gunoaiele a pus în pericol nu numai mediul înconjurător, dar și sănătatea localnicilor care locuiesc în împrejurimi.

Între timp, ancheta s-a extins cu noi acuzații de infracțiuni economice, evaziune fiscală și spălare de bani față de persoanele inculpate ințial pentru infracțiuni de mediu. Potrivit unor surse judiciare, anchetatorii au dispus și noi măsuri preventive.

- Reclamă -

Sursele citate au precizat că ramificațiile acestei veritabile mafii a deșeurilor au dus în prezent și la alte cercetări penale complexe, de competența Parchetului General.

Toate aceste aspecte confirmă investigațiile jurnaliștilor Incomod pe acest subiect al afacerilor ilegale din domeniul deșeurilor și arată o situație fără precedent, în care polițiști, procurori și instituții de forță ale statului român sunt pur și simplu linșate mediatic de infractori. 

Jurnaliști amenințați cu moartea după dezvăluirea afacerilor ilegale ale mafiei gunoaielor din Prahova: ”Le dăm cuțite în cap. Vezi că te arzi dacă faci anchete cu cine nu trebuie”

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Talk show Incomod. Ce trebuie să știi dacă vrei să obții fonduri europene

Fie că vorbim de o afacere deja funcțională, pe care vrem să o dezvoltăm, fie că dorim să devenim...