Inspectoratul Județean de Poliție Prahova desfășoară, în perioada 11 iulie – 31 decembrie 2018. o campanie de prevenire a furturilor din autovehicule în municipiul Ploiești și în zona centrelor comerciale din vecinătate.
Campania este fundamentată de constatările polițiștilor cu privire la faptul că există numeroase persoane care, prin neglijarea unui minim de reguli de siguranță, se expun riscului de a fi victima furturilor din autovehicule.
Aceste riscuri survin îndeosebi ca urmare lăsării bunurilor la vedere, în interiorul autovehiculelor, precum și a lăsării neasigurate (chiar și pentru foarte scurt timp) a portierelor auto.
Acestea sunt și premisele pe fondul cărora se petrec cele mai multe asemenea infracțiuni, hoții apelând la metode precum spargerea geamului lateral, forțarea butucului încuietorii portierei, sau, de ce nu, deschiderea portierei neasigurate.
Bunurile sustrase sunt, în general, telefoane mobile, portofele cu bani și acte, genți, poșete, laptopuri, obiecte vestimentare, bagajerie etc. Au existat, de asemenea, situații în care bunul vizat de infractori era de valoare mică (geantă sau portofel gol, spre exemplu), mai însemnat fiind prejudiciul provocat prin avarierea autovehiculului decât prin furtul obiectului propriuzis.
Astfel, activitățile polițiștilor în cadrul campaniei se vor axa îndeosebi pe o atitudine responsabilă față de siguranța autovehiculelor pe care le folosesc și a bunurilor personale, precum și în ceea ce privește eficiența mijloacelor tehnice de protecție.
În această după-amiază, polițiști de prevenire și din cadrul Secției 2 au acționat pentru prevenirea furturilor din auto în zona de nord a municipiului Ploiești, străzile Cameliei, Arinului, Brumărelelor, Cătinei, Găgeni, în parcarea de lângă Spitalul Judeţean. Au fost vizați în special posesorii de autovehicule care aveau în habitaclu, la vedere bunuri de valoare. Au fost distribuite 200 de flyere.
IJP Prahova vine în întâmpinarea eventualelor evenimente negative ce ar putea avea loc privind furturile din autovehicule, şi vă recomandă:vine în întâmpinarea eventualelor evenimente negative ce ar putea avea loc privind furturile din autovehicule, şi vă recomandă:- Nu lăsați în autoturism detector radar, GPS, geantă, telefon, tabletă, laptop, chei.- Documentele personale și cele ale mașinii nu le păstrați în torpedo.- Este bine să nu lăsați în autoturism, la vedere, bunuri care ar putea părea valoroase: rucsac, sacoșă, cutie. Chiar dacă sunt goale, din cauza lor vă puteți alege cu un geam spart.- Demontați fața detașabilă de la radio-CD- Nu asigurați de la distanţă autoturismul prin telecomandă.- Nu lăsați autoturismul neasigurat, nici măcar pentru câteva minute. Un oportunist are nevoie de mai puțin de un minut pentru a sustrage din mașină un bun lăsat la vedere.- Nu parcați în locuri slab iluminate.- Nu atingeți autoturismul după ce din acesta s-a furat. – Pentru orice infracţiune la care sunteţi victimă sau martor, apelaţi POLIŢIA la numărul unic de urgenţă 112!- Reţineţi cât mai multe detalii despre autor: înfăţişare, particularităţi, direcţia în care a fugit, numărul de la autoturismul folosit de acesta, complici etc. şi comunicaţi toate amănuntele poliţiei!