Garda de Mediu Prahova efectuează în această perioadă un control de amploare la operatorul de salubritate Rosal.

Potrivit comisarului șef al Gărzii de Mediu Prahova, Luiza Feraru, controlul vizează activitatea Rosal din tot județul, motiv pentru care este o acțiune de durată și, printre altele, inspectorii verifică inclusiv dacă Rosal s-a conformat unor măsuri dispuse anterior de Garda de Mediu Prahova. Luiza Feraru a precizat pentru ziarul Incomod că la ora actuală nu poate da mai multe detalii și că va reveni cu un răspuns la finalizarea controlului.

Totodată, Valentin Ștefan, directorul Agenției pentru Protecția Mediului Prahova, a precizat pentru ziarul Incomod că Rosal se află la ora actuală în proces de revizuire a autorizației integrate de mediu.

Și Poliția Prahova a fost sesizată de nereguli ale operatorului de salubritate Rosal.

Prin contractul semnat cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Prahova, Rosal trebuie să ducă deșeurile colectate din județ la stația de tratare mecanico-biologică (TMB) pe care Consiliul Județean Prahova a inaugurat-o și, ulterior, a dat-o în administrarea unei societăți. De abia după tratarea gunoaielor la TMB, acestea pot fi duse la o groapă de gunoi. Însă, potrivit unor surse, Rosal nu și-a achitat facturile către această societate, motiv pentru care accesul la stație i-a fost oprit.

În data de 17 decembrie un prahovean a sesizat poliția despre faptul că mai multe mașini ale Rosal au adus deșeuri direct la rampa de gunoi de la Bărăitaru, comuna Drăgănești, în loc să le ducă la TMB.

“La data de 17 decembrie, polițiștii postului de poliție Drăgănești au fost sesizați direct de către un cetățean cu privire la faptul că mai multe mașini ale unui operator de salubritate transportă deșeuri către Bărăitaru. În urma verificărilor efectuate, a fost sesizată Garda de Mediu – Comisariatul Județean Prahova pentru competentă soluționare a sesizării.”, au precizat reprezentanții Poliției Prahova pentru ziarul Incomod.

Reamintim că nu este prima dată când operatorul de salubritate Rosal nu duce gunoaiele la TMB. Pe 29 ianuarie 2020, Agenția pentru Protecția Mediului Prahova a suspendat temporar autorizația de mediu a Rosal, iar operatorul nu a mai avut voie să ridice gunoaiele din județ, pentru că în loc să ducă deșeurile la TMB le ducea la rampa de la Boldești Scăieni, încălcând astfel legile în vigoare privind protecția mediului, o hotărâre a Consiliului Județean, dar și prevederile din autorizația de mediu în care este scris că Rosal are obligația de a duce gunoaiele la TMB pentru tratare înainte de a le depozita la rampe de gunoi.

De abia după suspendarea autorizației de mediu, Rosal a încheiat contract cu societatea care administrează TMB, Solid Waste Operation Prahova SRL (SWO), astfel că a doua zi, pe 30 ianuarie, întrucât Rosal intrase în legalitate, APM Prahova a decis încetarea aplicabilității suspendării autorizației de mediu, iar operatorul a avut, din nou, voie să își desfășoare activitatea. Detalii aici!

Acum Rosal riscă să rămână din nou fără autorizație integrată de mediu și, implicit, fără dreptul de a ridica gunoaiele din județ, dacă nu se va conforma măsurilor impuse de Garda de Mediu Prahova în urma controlului care este în desfășurare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here