Gimi Costin Palada, reprezentantul CAST Bănești, societate abonată la contracte cu administrațiile publice din Prahova, a plătit taxă de protecție fostului prim procuror din Sinaia, Iulian Văduvan (foto sus), trimis în judecată de procurorii DNA pentru fapte de corupție.

Palada este martor denunțător în dosarul magistratului, plasat de Înalta Curte de Casație și Justiție, la finele lunii noiembrie, în control judiciar, după ce acesta a stat din iulie și până în septembrie în arest preventiv și ulterior în arest la domiciliu. Administratorul CAST Bănești este condamnat pe fond la trei ani de închisoare cu suspendare într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani. Odată cu plasarea în control judiciar a magistratului din Sinaia, judecătorii i-au interzis acestuia să ia legătura pe orice cale atât cu Gimi Palada, dar și cu Vlad Constantin, cel de-al doilea martor denunțător în dosar.

Conform rechizitoriului întocmit de procurori, “la data 11.07.2016 a fost înregistrat la Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti denunţul formulat de (…) – reprezentant al S.C. (…) SRL Băneşti, care sesiza că magistratul Văduvan Iulian Costin, în calitate de prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sinaia, i-a pretins în luna septembrie 2009, indirect, prin intermediul unei cunoştinţe comune, suma de 2.500 euro (aproximativ 10.000 lei), remisă la data de 17.09.2009 sub forma unei sponsorizări în baza unui contract, în care ca – ca beneficiar – a fost menţionată soţia magistratului – (…) ((…)), în schimbul asigurării protecţiei în sensul acordării sprijinului în cazul implicării denunţătorului sau a societăţii acestuia în potenţiale situaţii de natură penală instrumentate la unitatea de parchet pe care o conducea”, conform documentului citat.

Palada a acceptat oferta, susțin achetatorii, în contextul în care societatea sa făcea lucrări pe Valea Prahovei, zonă aflată în raza de competență a Parchetului de pe lângă Judecătoria Sinaia, condus la acea dată de Văduvan. Banii plătiți de Gimi au ajuns în cele din urmă la soția procurorului, medic de profesie. Aceasta din urmă și-a plătit transportul până în Africa de Sud, unde a participat la un congres.

“Având în vedere că S.C. (…) SRL Băneşti desfăşura lucrări de modernizare şi reabilitare a drumurilor în zona de competenţă teritorială a unităţii de parchet menţionate, existând posibilitatea reală de a fi implicată în situaţii ce puteau îmbrăca aspecte de natură penală, denunţătorul a acceptat propunerea primului procuror, transmisă prin intermediar, de a efectua prin S.C. (…) S.R.L. Băneşti o plată în sumă 2.500 euro, în contul persoanei fizice (…) – (…) (despre care a aflat ulterior că este soţia inculpatului Văduvan Iulian Costin), în baza unui contract de sponsorizare ce i-a fost pus la dispoziţie de către (…). În sprijinul denunţului formulat, (…) a depus la dosarul cauzei acel contract de sponsorizare tehnoredactat, neînregistrat şi nedatat, având ca obiect suma de 2.500 euro reprezentând contravaloarea cheltuielilor de deplasare, şedere, masă şi participare, în perioada 04.10 – 09.10.2009 la lucrările celui de-al 19-lea Congres Mondial de (…) ce urmau a avea loc în CAPE TOWN, Africa de Sud, contract necompletat la rubrica destinată sponsorului şi în care la rubrica ,,beneficiar’”, se mai arată în rechizitoriul procurorilor DNA.

De asemenea, procurorii susțin că Văduvan ar fi folosit banii primiți de la denunțătorii săi pentru excursii de lux în țări exotice, printre care se află și Uruguay.

“(…) din suma totală încasată, (…) a utilizat suma de 93.542,19 lei pentru plata unor servicii prestate de societăți de turism, din extrasele de cont și din adresele de răspuns formulate de cele trei agenții de turism rezultând, în mod explicit, că de aceste servicii au beneficiat de fiecare dată două persoane, în cazul excursiilor din Africa de Sud, Uruguay, Portugalia, Cipru şi Spania acestea fiind (…) şi Văduvan Iulian-Costin”, așa cum reiese din rechizitoriu.

Iulian Văduvan este trimis în judecată pentru luare de mită, abuz în serviciu și spălare de bani. Acesta este acuzat că ar fi cerut bani de la oameni de afaceri implicați în anchete penale pentru a da soluții favorabile acestora sau pentru a nu le deschide alte dosare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here