fbpx
vineri, iunie 21, 2024
spot_img

Greva profesorilor: Guvernul așteaptă răspunsul sindicatelor. Premierul Ciucă ar urma să demisioneze

Citește Și

- Reclamă -

Guvernul așteaptă astăzi răspunsul sindicaliștilor din Educație cu privire la ultima ofertă care presupune o creștere a salariilor cu 25%, de la 1 iunie. În ceea ce privește noua grilă, prima prima tranșă ar trebui fie de 50% de la 1 ianuarie 2024, însă aceasta nu se regăsește în ordonanța de urgență, ci tot în nota de fundamentare. Tot astăzi, premierul Nicolae Ciucă este așteptat să-și dea demisia, urmând să înceapă „rotativa” la guvernare. 

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat duminică, după întâlnirea cu sindicatele din Educație, că salariile din sistem ar urma să crească cu 25% pentru tot personalul. De asemenea, Ciucă a transmis că așteaptă răspunsul acestora luni, în urma ultimei oferte înaintate către aceștia.

- Reclamă -

”Am considerat că este absolut corect și transparent pentru ca dialogul să poată fi adus la cunoștința tuturor dascălilor pe măsurile agreate cu reprezentanții sindicatelor. La nivelul coaliției, pentru că la această întâlnire am participat cu domnul președinte Marcel Ciolacu, cu ministrul Educației, Doamna Deca, ministrul Muncii, domnul Budăi și am vrut ca finalul să fie unul cât se poate de concludent pentru noi toți”, a transmis premierul.

CITEȘTE și Vicepreședintele PSD Prahova, prezent la conferința în care AUR și-a prezentat programul de guvernare

În urma discuțiilor cu premierul Nicolae Ciucă de duminică dimineață, sindicaliștii au anunțat că așteaptă un draft al ordonanței de urgență care va răspunde solicitărilor lor. Luni, la ora 10 se vor reuni pentru a discuta dacă greva se poate încheia.

- Reclamă -

Totuși, așa cum notează EduPedu, creșterea salariului de la 1 ianuarie 2024, cerută de profesori, nu este în proiectul de ordonanță de urgență publicat de Guvern, ci tot în nota de fundamentare, potrivit proiectului pus în dezbatere publică de Ministerul Educației.

În realitate, majorarea este variabilă, iar promisiunea de creștere a salariilor de la 1 ianuarie 2024 nu se regăsește în dispozițiile ordonanței, ci doar în preambul și nota de fundamentare.

Ciucă demisionează dacă greva profesorilor încetează

În ceea ce privește coaliția de guvernare, premierul Nicolae Ciucă urmează să demisioneze în cursul zilei de luni, susțin surse G4Media din PNL. Dar doar în condițiile în care sindicatele din Educație vor fi de acord cu oferta propusă duminică și vor anunța încheierea grevei generale.

În aceste condiții, va începe ”rotativa”, întregul mecanism procedural prin care se va produce schimbarea premierilor și a unei părți importante din miniștri. Numirea noului guvern ar trebui să se realizeze până la finalul acestei săptămâni, precizează surse politice citate de G4Media.

- Reclamă -

CITEȘTE și Week-end plin pentru salvatorii montani. 16 intervenții într-o singură zi

Însă dacă sindicatele din Educație resping și această ofertă, lucrurile în coaliție se complică. O eventuală demisie a lui Nicolae Ciucă ar paraliza practic negocierile cu sindicatele, pentru că un guvern demisionar nu poate emite Ordonanțe de Urgență iar procedurile de instalare a noului guvern Ciolacu ar dura câteva zile.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Talk show Incomod. Ce trebuie să știi dacă vrei să obții fonduri europene

Fie că vorbim de o afacere deja funcțională, pe care vrem să o dezvoltăm, fie că dorim să devenim...