perche

percheÎn această dimineaţă, poliţiştii Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală coordonează o acţiune în cadrul căreia sunt efectuate 20 de percheziţii domiciliare, în Bucureşti, Ilfov şi Călăraşi, pentru destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în şantaj, cămătărie şi trafic de persoane.  

La data de 23 iulie, poliţiştii Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală desfăşoară o acţiune pentru destructurarea unei grupări infracţionale specializate în şantaj, cămătărie şi trafic de persoane.

sponsor
sponsor
sponsor
sponsor

La acţiune participă 220 poliţişti din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale, Institutului Naţional de Criminalistică, Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiunii Speciale, Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti şi de la inspectoratele de poliţie judeţene Călăraşi, Ilfov, Argeş, Buzău, Dâmboviţa, Giurgiu, Prahova, care efectuează 20 percheziţii domiciliare.

De asemenea, poliţiştii pun în aplicare 45 de acte procedurale, respectiv 20 de mandate de aducere emise pe numele persoanelor bănuite, precum şi 25 de citaţii pentru martori.

Începând cu luna februarie 2015, poliţiştii Direcţiei de Investigaţii Criminale – Inspectoratul General al Poliţiei Române şi ai Poliţiei Capitalei au documentat activitatea infracţională a grupării, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală.

Din cercetări a reieşit că gruparea infracţională ar fi fost constituită în jurul liderului, în baza relaţiilor de rudenie dintre membrii grupării. 

Majoritatea membrilor grupării infracţionale sunt bănuiţi că ar fi folosit violenţă în derularea actelor infracţionale, inducând o stare de temere şi încercând să câştige supremaţia  în mediul infracţional din Bucureşti, Ilfov şi Călăraşi.

Principala activitate a grupării o reprezenta acordarea de împrumuturi băneşti cu camătă persoanelor din anturajul acestora sau persoanelor recomandate de apropiaţi ai grupului.

În cazul în care datornicii nu mai aveau posibilitatea să restituie sumele împrumutate precum şi dobânda aferentă, care în toate cazurile depăşea valoarea sumei iniţiale, membrii grupării ar fi exercitat presiuni şi ameninţări la adresa victimelor şi a familiilor lor, în multe cazuri ajungându-se la acte de violenţă fizică.

În alte cazuri, se apela la liderul grupării pentru a media cu persoana datornică sau cu liderul grupării din care aceasta făcea parte.

De asemenea, o parte din membri grupului ar fi recrutat, adăpostit şi transportat tinere, în scopul practicării prostituţiei pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţului Ilfov, sumele de bani obţinute de pe urma practicării prostituţiei fiind împărţite în mod egal între membrii grupării.

Persoanele depistate vor fi conduse la sediul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, pentru audieri şi dispunerea măsurilor legale.

Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de şantaj, cămătărie, trafic de minori, tulburarea ordinii şi liniştii publice şi constituirea unui grup infracţional organizat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here