Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) anunță într-un comunicat că de la 1 iunie începe procesul de emitere, distribuire și încărcare de vouchere sociale oferite prin programul guvernamental „Sprijin pentru România”. Tichetele au o valoare nominală de 250 lei și fiecare beneficiar le va primi o dată la două luni, până la finalul anului.

Banii sunt destinați persoanelor aflate în situații de deprivare materială sau risc de sărăcie. Astfel, peste 2,5 milioane de beneficiari primesc tichete pentru achiziția de produse alimentare, în valoare de 3,1 miliarde de lei, informează G4Media.

Ministerul susține că va finanța operațiunea atât de la bugetul de stat, cât și  din fonduri europene, dar fără a preciza sumele exacte. În ceea ce privește fondurile europene nerambursabile, MIPE arată că sursele vor fi Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate (POAD) 2014-2020 precum și din viitoarea perioadă de programare 2021-2027 prin Programul Operațional Incluziune și Demnitate Socială (POIDS).

Vouchere sociale pentru 2,5 milioane de români

Cine sunt cei peste 2,5 de beneficiari care primesc tichete sociale, conform OUG nr. 63/2002

a) Pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei.

b) Persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei.

c) Familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei.

d). Familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei.

e). Familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare.

f). Persoanele fără adăpost, așa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Mecanismul de distribuire prevede trei etape: emiterea cardurilor de către unitățile desemnate (imprimarea datelor beneficiarilor și inserarea CIP-ului), distribuirea prin intermediul CN Poșta Română și încărcarea cardurilor cu valorile echivalente acestor vouchere sociale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here