Guvernul condus de Mihai Tudose a fost învestit de către Parlament cu 275 de voturi favorabile şi 102 “împotrivă”. Premierul desemnat Mihai Tudose a declarat, în plenul comun al celor două Camere, că România nu are nevoie de un guvern relaxat, ci de unul în stare permanentă de alertă. El a mai spus că nu există ”alte obiective” în ceea ce îl priveşte decât implementarea programului de guvernare şi recuperarea întârzierilor ”apărute pe parcurs”, enumerând câteva dintre obiectivele pe care guvernul pe care îl va conduce le va avea în vedere, printre acestea fiind absorbţia de fonduri europene, consolidarea parteneriatului strategic cu SUA şi dezvoltarea relaţiilor cu Germania şi Franţa.

Tudose a ţinut să sublinieze că guvernul Grindeanu a dus lucrurile într-o direcţie bună, dar pentru ceea ce şi-a propus guvernarea PSD-ALDE nu este de ajuns.Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat că, în urma moţiunii de cenzură împotriva cabinetului Grindeanu, Parlamentul este mai puternic şi a revenit pe locul pe care îl merita în raport cu puterea executivă, în condiţiile în care, mult timp, Legislativul a fost tratat ca o anexă a Guvernului. Dragnea, a mai spus că premierul desemnat este un manager bun şi rămâne să demonstreze această calitate prin felul în care va gestiona actul de guvernare. Deputatul ALDE Varujan Vosganian a declarat că formaţiunea pe care o reprezintă nu va susţine în niciun fel modificarea cotei unice prin creşterea impozitării, indiferent sub ce nume va veni iniţiativa, ci doar dacă este vorba despre o scădere a impozitării.

Guvernul condus de Mihai Tudose a fost învestit de către Parlament cu 275 de voturi favorabile şi 102 “împotrivă”.

”Vă asigur că votul dumneavoastră va fi valorificat printr-o guvernare responsabilă efectiv către interesul cetăţenilor români. Aşa să ne ajute Dumnezeu şi Dumnezeu să ajute România!”, a declarat Mihai Tudose după anunţarea în plen a rezultatului.

După primirea votului de încredere al Parlamentului, membrii Guvernului Mihai Tudose vor merge la Palatul Cotroceni pentru ceremonia de depunere a jurământului în faţa preşedintelui Klaus Iohannis.

Opt parlamentari PSD, absenţi de la votul pentru Guvern, printre care Ponta şi Pleşoianu, care au spus că nu-l susţin

Un număr de opt parlamentari PSD nu au fost prezenţi la votul privind învestirea Guvernului Tudose, printre care şi Victor Ponta şi Liviu Pleşoianu, care au anunţat că nu vor susţine acest Executiv.

Potrivit anunţurilor secretarilor celor două Camere, care au făcut numărătoarea şi au împărţit bilele pentru vot parlamentarilor prezenţi, din PSD au lipsit deputaţii Marina Coste, Camelia Gavrilă, Mihaela Huncă, Liviu Pleşoianu şi Victor Ponta, precum şi senatorii Adrian Nicolae Diaconu, Cristian Dumitrescu şi Vasile Ilea.

Victor Ponta şi Liviu Pleşoianu au anunţat că nu vor vota Guvernul Tudose.

Pambuccian: Membrii grupului minorităţilor votează cum doreşte fiecare ; nu avem de făcut niciun fel de comentarii, ar fi foarte urâte

Deputatul minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian a declarat, joi în plenul Paralmenului, înainte de votul de învestitură a Guvernului, că fiecare dintre membri grupului va vota aşa cum doreşte, precizând că alte comentarii nu va face pentru că acestea ar fi foarte urâte.

”Singurul lucru pe care vreau să-l anunţ este că fiecare dintre membrii grupului va vota aşa cum doreşte. Nu avem de făcut niciun fel de comentarii, ar fi foarte urâte, iar dacă ar să spun o impresie absolut personală ar fi că m-aş uita în stânga mea, m-aş uita în dreapta mea şi singurul lucru la care m-aş gândi ar fi o frază foarte veche: ex nihilo nihil fit (din nimic nu se crează nimic – n.r.)”, a afirmat Varujan Pambuccian.

Kelemen: Votul acordat guvernului Tudose nu e un cec în alb; UDMR nu e de acord cu modificarea programului de guvernare

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, la şedinţa plenului reunit în care urmează să se acorde votul de încredere guvernului Tudose, că parlamentarii Uniunii Democrate a Maghiarilor din România vor susţine cabinetul, dar acest vot nu este un cec în alb, în condiţiile în care nu pot fi de acord cu mai multe modifcări din programul de guvernare, precum impozitul pe cifra de afaceri şi cel pe venitul global.

„Azi, pe baza protocolului de colaborare, vom da un vot pozitiv pentru învestirea guvernului condus de Mihai Tudose. Acest vot nu este un cec în alb, am văzut câteva modificări substanţiale ale programului de guvernare, care necesită mai multe explicaţii şi mai multe discuţii”, a afirmat deputatul UDMR.

El a mai spus că parlamentarii Uniunii Democrate a Maghiarilor din România nu susţin impozitul pe cifra de afaceri şi cel pe venitul global.

„Vă spun de acum, nu vom putea susţine introducerea impozitului pe cifra de afaceri şi ar trebui să ştim la ce se referă taxa de solidaritate. Cum nici impozitul pe venitul global nu mi se pare o iniţiativă care ar schimba ceva în bine”, a subliniat liderul UDMR.

În încheiere, Kelemen Hunor a afirmat că parlamentarii UDMR aşteaptă „un dialog din partea guvernului, un dialog sincer pe toate temele care vor intra în circuitul decizional”.

PNL: Acest guvern nu poate fi altceva decât braţul armat al unui adevăr strâmb şi incult, pendulând între utopie şi distopie

Liberalul Ben-Oni Ardelean a criticat joi, de la tribuna Parlamentului, noul guvern propus de majoritatea PSD-ALDE, despre care au spus că este braţul armat al unui adevăr strâmb şi incult, comparând comportamentul lui Liviu Dragnea cu ”tirania comunistă nord-coreeană”, iar despre programul de guvernare al noului Cabinet au spus că este unul inept.

”Acest guvern nu poate fi altceva decât braţul armat al unui adevăr strâmb şi incult, pendulând între utopie şi distopie (…) sunt scene demne de tirania comunistă nord-coreeană. Conduceţi prin frică şi teroare, domnule Dragnea, iar lucru acesta se va îndrepta împotriva dumneavoastră. La revoluţie au murit mulţi oameni pentru a avea dreptul de a vorbi liber, de a vota, însă, dumneavoastră aţi reuşit contraperformanţa să faceţi cele mai mari proteste după revoluţia din 89, plus performanţa de a avea o moţiune împotriva propriului guvern”, a declarat de la tribuna Parlamentului, deputatul PNL Ben Oni Ardelean.

Acesta a criticat dur programul de guvernare al noului Cabinet, despre care a spus că social-democraţii l-au modificat ”noaptea ca hoţii”.

”Înţeleg că azi noapte ca hoţii aţi schimbat şi programul de guvernare prin care vreţi să aruncaţi în aer toată economia românească. (…) bunul, simţ, civilizaţia, onoarea, curajul sunt lucruri, concepte departe de acest moment penibil (…) Aţi minţit populaţia sinceră, o înşiruire de utopii, vestitul program de guvernare, demonizând însuşi conceptul ce l-aţi prezentat drept adevăr absolut, cunoscut doar de dumneavoastră domnul Dragnea, mistic pentru toţi ceilalţi, ce astăzi produce deja alergie când cineva pronunţă aceste cuvinte. Plus că autorul ne spune că este inaplicabil acum şi trebuie revizuit, iar pe baza acestuia i-aţi băgat la această cică evaluare, promovând prim-ministru pe repetentul clasei ce a luat fix nota zero.Din păcate, ne aflăm în faţa unui partid îndrăgostit de propriul program de guvernare, un program inept în esenţa lui, ce demonstrează că obsesia îndeplinirii planului cincinal pare să nu fi dispărut din reflexele comuniste ale PSD”, a mai spus Ardelean.

USR: Este Guvernul Tudose tot ce are mai bun PSD-ALDE? Zero? Respingeţi Legea graţierii, ziua, ca ispăşiţii

Deputatul USR Cristian Seidler a criticat, joi, în cadrul dezbaterilor privind învestirea Guvernului, că Executivul propus de Mihai Tudose este “zero”, aşa cum arată evaluarea făcută de liderii PSD, şi a cerut premierului desemnat să ceară respingerea Legii graţierii, “ziua, ca ispăşiţii”.

“Domnule Mihai Tudose, puteţi conta pe USR, pentru că dacă veţi avea iniţiative similare cu OUG 13 vom fi aici şi în Piaţa Universităţii, la dvs. (…) Dacă aveţi intenţii oneste, solicitaţi colegilor dvs. deputaţi respingerea Legii graţierii. Ziua, ca ispăşiţii”, a spus Seidler.

El i-a criticat punctual pe unii dintre miniştri, precum Florian Bodog, care nu a rezolvat criza vaccinurilor. “Chiar nu aţi găsit la PSD-ALDE o persoană mai competentă la ministerul Sănătăţii decât Florian Bodog?”, a spus el.

Deputatul a adăugat că Mihai Tudose şi Florian Bodog au ceva în comun: “o fraudă”. “Vă uneşte această frăţie a fraudei. O ţară întreagă ştim asta şi vă vedem”, a spus Seidler.

Parlamentarul USR a criticat întregul Guvern, spunând că tot ce oferă este “zero competenţe, dar fraudă”.

“Zero realizări. asta e tot ce are mai bun PSD-ALDE în momentul de faţă? Zero? Da, zero. Domnule Tudose, alături de PSD-ALDE v-aţi pierdut legitimitatea de a conduce România. România are nevoie de o altă majoritate, onestă, competentă şi responsabilă”, a conchis Seidler.

Vosganian, către Tudose: Orice modificarea a cotei unice prin creşterea impozitării nu va găsi un partener în ALDE

“În ce priveşte cota unică, nu trebuie să facem nicio concesie. Noi, ALDE, credem că important este relaxarea fiscală. Dacă va exista o discuţie privind redefinirea cotei unice prin trepte de impozitare sub actualele cote, suntem dispuşi să discutăm, dar orice modificare a cotei unice în sensul creşterii impozitării, indiferent cum îi spunem acestei abateri de la cota unică, nu va găsi în ALDE un partener”, a spus Vosganian.

Toate firmele din România vor plăti, de la 1 ianuarie 2018, un impozit pe cifra de afaceri în locul impozitului pe profit, care va dispărea, prevede noul program de guvernare al coaliţiei PSD-ALD. Măsura, o mare noutate fiscală, aduce beneficii statului, care încasează bani indiferent dacă firmele fac sau nu profit, şi dezavantajează puternic companiile, care vor plăti sume tot mai mari pe măsură ce se dezvoltă.

Dacă va fi aplicată, măsura va elimina cota unică de 16%, în vigoare din 2005, şi va schimba complet modul de taxare a afacerilor din România.

Vosganian: ALDE îl sprijină pe Mihai Tudose cu discernământ şi condiţionat de agenda sa privind statul de drept

“PSD este partid de stânga şi are agenda sa. ALDE e partid de dreapta şi are agenda sa. Între cele două agende există un element comun: apărarea democraţiei, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale, apărarea statului de drept şi echilibrului puterilor în stat”, a spus Vosganian.

Deputatul ALDE a spus că prioritatea formaţiunii sale este legată de drepturile cetăţenilor, şi va aştepta măsuri de la Guvern în acest sens, cu “onestitate”.

“Onestitatea înseamnă însă parteneriat, discernământ. Domnule Tudose, vă încredinţăm că spriijinul nostru va fi cu discernământ, condiţionat de această agendă pe care o avem, statul de drept”, a spus el.

Vosganian s-a referit la modificarea codurilor penale, redefinirea abuzului în serviciu, separarea conflictului de interese de lobby şi statutul funcţionarului public. El a precizat că Executivul va fi “monitorizat sever”.

Deputatul a adăugat că speră în succesului acestui Guvern: “Dacă acest Guvern va performa, va fi argumentul decisiv pentru moţiunea de cenzură”.

Dragnea: Tudose e un manager pe care îl consider bun; trebuie să demonstreze prin felul în care va gestiona guvernarea

„Îi transmit domnului prim-ministru desemnat, Mihai Tudose, că vom urmări cu mai multă atenţie, dar în acelaşi timp vom fi şi mai aproape ca termenele din programul de guvernare să fie respectate (…) Atrag atenţia viitorului cabinet că angajamentul pe care noi, oamenii politici, ni l-am asumat în faţa cetăţenilor a fost de a creşte veniturile pentru toţi românii, nu doar pentru cei care lucrează în sectorul public”, a spus Liviu Dragnea.

Sursa: news.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here