fbpx
luni, mai 29, 2023

Hexi Farma investește în Băile Sărate de la Telega. VIDEO + FOTO

Citește Și

- Advertisement -

Băile Sărate de la Telega, premiate la nivel internațional pentru calitățile curative ale apei, au fost cumpărate parțial, în urma unei licitații publice, de către Hexi Farma, o asociație care face parte din celebrul grup de firme HEXI deținute de Dan Condrea, omul implicat în scandalul dezinfectanților diluați folosiți în spitale.

Practic, Hexi Medical Farma este asociația care a cumpărat tot ce înseamnă complex hotelier din jurul lacului sărat Telega, adică 16 cabane și un motel, construcție din lemn. Prețul a fost aproape simbolic, aproximativ 35 de mii de lei. Contractul de cumpărare a fost parafat și semnat de nimeni altul decât Miron Panaitescu, directorul HEXI Pharma, un personaj extrem de controversat, fiind condamnat pentru omor din culpă în urma unui accident mortal, dar și cercetat pentru delapidare.

- Advertisement -

Hexi a cumpărat complexul în anul 2014, dar de atunci nu și-a făcut simțită prezența la Telega, ba mai mult a încheiat un contract de colaborare cu SC Oaky SRL, societatea care a concesionat de la Primăria Telega lacul sărat, permițându-i acesteia să folosească în continuare construcțiile în scop turistic.

Din păcate însă povestea băilor de la Telega este cu mult mai complicată decât ar părea la prima vedere. Pentru că SC Oaky SRL, administrată de Virginica Cacarumbas, este înglodată în datorii și falimentară, Consiliul Local din Telega a trimis o somație prin care solicită societății să elibereze terenul și să-l predea administrației locale liber de sarcini. (foto)

“Lacul numărul 1 (băile sărate n.r.) a primit o adresă de notificare de la un expert evaluator judiciar pentru că societatea respectivă, care administrează lacul, a intrat în faliment așa că avem obligația de a rezilia contractul de concesiune cu băile. Noi nu ne-am mai confruntat niciodată cu situații de genul acesta, am consultat și noi oameni de specialitate și așa am aflat că trebuie ca evaluatorul judiciar să vină la fața locului pentru a aduce la cunoștință și pentru sigilarea activității. Noi am informat așa-zisul administrator al societății că se interzice prestările de servicii, întrucât dacă situația este dizolvată, bănuiesc că tot ceea ce se întâmplă la lacul numărul 1 este o evaziune fiscală,” a mai declarat primarul Ilie Gheorghe.

- Advertisement -

În prezent, băile sărate de la Telega funcționează, dar fără nicio autorizație, așa cum a explicat primarul Ilie Gheorghe. Virgina Cacarumbas susține că ea nu se va lăsa înfrântă de ceea ce numește “un grup de interese” care se luptă de ani buni să-i preia afacerea, așa că și în acest sezon va deschide porțile turiștilor care vor să se relaxeze, dar și bolnavilor care au nevoie de cura cu apă sărată. Cacarumbas susține că totul a început să se ducă de râpă în anul 2009, la șase ani după ce lacul a fost concesionat de la Primăria Telega. În acel an, un influent medic din București, Morel Rosenthal, preia 50 la sută din acțiunile societății Oaky, al cărei administrator este Cacarumbas. După o serie de procese și înglodată în datorii, Oaky ajunge falimentară, iar creditorii scot la licitație bunurile firmei, adică cele 16 cabane din lemn unde sunt de regulă cazați pacienții și o altă clădire din lemn, considerată sediu administrativ și hotel. Complexul este evaluat inițial la suma de aproximativ 70.000 de lei și este vândut la a treia ședință de licitație cu un preț mult mai mic, aproximativ 35.000 de lei unei asociații din Ilfov, Hexi Farma reprezentată de Miron Panaitescu, considerat omul de încredere al lui Condrea.

“Pentru recuperarea datoriilor, le-au scos la vânzare, iar abia la a treia licitație s-a prezentat un ONG din Ilfov care a cumpărat toate construcțiile, căbănuțele din incinta lacului chiar și hotelul care este în afara incintei. Nu știu să vă spun decât că acest ONG a cumpărat doar construcțiile, nu știu dacă a fost și o înțelegere de investiții sau prestări servicii, nouă nu ni s-a adus la cunoștință,” a mai spsus edilul comunei Telega.

Mai grav este că societatea care administrează acum lacul sărat nu mai are autorizație de funcționare și este în faliment, motiv pentru care Consiliul Local a trimis o serie de notificări prin intermediul unui cabinet de insolvență. Prin acest document se anunță în mod oficial că Primăria și Consiliul Local solicită anularea contractului de concesiune și terenului din jurul lacului liber de sarcini. Situația este atât de încurcată, încât primarul Ilie Gheorghe se declară neputincios și nu știe ce va rezerva viitorul pentru băile sărate de la Telega unde an de an se tratează zeci de mii de turiști cu afecțiuni dintre cele mai diverse.

Virginica Cacarumbas susține că nu se va lăsa bătută pentru că la băile sărate a investit întreaga ei avere și este decisă să lupte până în ultimul ceas.

- Advertisement -

“Eu nu mă las! Astăzi am făcut denunț la DNA. L-am trimis prin poștă cu data de astăzi. Denunț tot grupul acesta de interese,” a declarat Virginica Cacarumbas.

În ceea ce privește legătura cu Hexi Medical Farma, Cacarumbas a precizat că între societatea administrată de ea și Hexi există un contract de colaborare, astfel că are permisiunea să folosească întreg complexul în scop turistic pe termen nelimitat.

În ciuda acestor probleme, astăzi, 22 iulie, băile sărate de la Telega erau deschise publicului, iar administratorul încasa bilete, 15 lei de persoană, chiar dacă nu are autorizație de funcționare. Turiștilor nu le pasă de situația administrativă a lacului pentru că ei vin să se trateze în apa care chiar are calități curative recunoscute atât de Ministerul Sănătății, cât și de entități internaționale. Singura speranță a oamenilor este ca băile să rămână funcționale, indiferent de cine le va administra. Primarul Ilie Gheorghe susține că nu este exclus ca Primăria să administreze de aici încolo lacul sărat, dar că acest aspect nu este bătut în cuie, consilierii locali fiind cei care vor decide soarta acestei oaze de sănătate.

- Advertisement -

2 COMENTARII

  1. Cred dupa parerea mea ca radacinile afacerii cu Baile minerale Telega sunt foarte bine acoperite de privirile multora de catre Primaria Telega cu clica de interese din cadrul institutiei publice,cum spune si Virginica Cacarumbas Domnia sa stie ce spune ,fiindca a fost beneficiara favorurilor oferite de Primaria Telega i s a pus pe tava totul bineanteles ,nu gratis Sau infruptat cu totii din bunurile comunei si au falimentat o .aceste persoane publice au facut afaceri mai putin ortodoxe cu terenuri ,case ,concesiuni,au facut donatii si sponsorizari ptr a se suustrage taxelor de constructie si alte amenajari care trebuia autorizatie de constructie cum prevede legea.toate acestea le cunoaste foarte bine si d Ilie Gheorghe ,acum nici usturoi nu a mancat si nici gura nu i miroase.Atat primarul ,viceprimarul,inginerul ce la urbanism ,secretara de primarie toti stiu ca la Baile Telega s a facut evaziune sub nasul lor cu stiinta lor acte si alte documente aranjate totul se stie.Nici consilierii locali nu sunt straini de aspecte care incalca legea ptr ca la masa stau cu totii,fiecare are bucatica lui asgurata.Daca va pasa cu adevarat amificati cercetarile si veti fi surprinsi cate afaceri au facut impreuna Virginica Cacarumbas si Autoritatile Locale in mandatul tuturor primarilor din 90in coace praduitorii au fost aceiasi,acum se ameninta cu denunturi la DNA.sa vina EI sa i intrebe de sanatate.poate o ducem si noi mai bine in comuna.Este timp inca sa se mai salveze ceva.Daca iar pasa primarului Ilie Gherghe nu sar desfasura sub ochii lui activitatii ilegale service auto mascate ,transporturi de marfuri fara documente legale adica pietris balast nisip,si altele,favorizarea micilor meeriasi prin protectie ,multe pe toate le stie domnia sa dar tace malc fiindca sunt oamenii lui altfel de unde a facut atatea proprietati l a intrebat cineva cat castiga cat consuma si cat i a ramas? Cu siguranta NU.Comentariu:

  2. Nu mai prezentați prostii! „Marele investitor” Cacarumbas și-a bătut joc de o bijuterie a turismului balnear românesc, BĂILE TELEGA. De fapt nu numai ea, ci și autoritățile locale de după 1989, care le-au lăsat pradă jefuitorilor parveniți. Au fost situații când au existat cârdășii între primari (nu știu de actualul) și concesionari… Asta de ce n-o spune la DNA Cacarumbas?! Acum câțiva ani se tot plângea… Ca să nu mai vorbim despre ce s-a întâmplat în anii 90… De când e concesionar, Cacarumbas a scos profit frumos din funcționarea băilor (bani aruncați pe căsătorii, pe prostii, risipiți, așa cum fac marii patroni de carton). Când ulciorul s-a spart, a crezut că poate să-l păcălească pe acel medic, căruia i-a vândut 50% din acțiuni. El dădea ceva bani (dacă dădea… dacă nu cumva s-a dorit o înțelegere oneroasă cum s-au tot făcut la Băile Telega), iar Cacarumbas exploata băile vara, tot cum știa ea: fără curent, fără apă dulce la dușuri (pentru că toate utilitățile i-au fost tăiate), fără să plătească pe amărâții care-și făceau veacul pe acolo, cu maximă evaziune fiscală. Iar acum ce să vezi?! E victima unei conspirații mafiote! A auzit și ea de Hexi Farma pe la tranzistorul vreunui turist venit din inerție și s-a gândit că mai poate fi catalogată investitor, concesionar, ori cu alte apelative de parvenit, dacă spune prostii… Dnă Cacarumbas, pleacă de unde ai venit și lasă Băle Telega să fie ale telegenilor, ale oamenilor care au nevoie de ele pentru sănătate! Dle primar, fă ca băile să revină oamenilor zonei, să aducă profit la bugetul local, așa cum a făcut un primar interbelic, Ioniță Mărăcine. El a construit clădiri noi, instalații etc. (dărâmate pe bani mulți în anii 90), a refăcut Monumentul Eroilor din Telega (acesta de curând a fost neantizat), a făcut lucruri mărețe pentru telegeni. Urmează exemplul înaintașilor iubitori de telegeni!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

VIDEO Cultură de canabis, descoperită de polițiștii prahoveni

Polițiștii BCCO Ploiești au descoperit o cultură de canabis în subteranul unei clădiri. Anchetatorii au mers în percheziție la...

Mai Multe Articole Ca Acesta