Lanțul recunoscut de restaurante de tip casual dining american Chili’s intră pe piața din România. Primul restaurant va fi deschis în 2026 în Promenada Mall.
Anunțul a fost făcut chiar de cofondatorul și coproprietarul firmei care va dezvolta rețeaua pe plan local, Honorius Prigoană. Acesta a declarat pentru g4food.ro că până în 2030 vrea să deschidă alături de asociatul său minim 5 unități, dar și un centru de training pentru angajații Chili’s.
Firma care aduce franciza în România, First International Group SRL, este deținută în proporție de 50/50 de Honorius Prigoană și omul de afaceri egiptean Mohamed Kotop, care va fi și CEO.
Prigoană spune că asociatul său a luat primul contact cu Chili’s în Dubai, unde a închiriat spații comerciale pentru lanțul de restaurante. Din discuții, cei doi și-au dat seama că afacerea are potențial mare în România.
Un restaurant casual este un restaurant cu servicii complete, cu o atmosferă confortabilă și relaxată, precum și un meniu cu prețuri accesibile.
„În România nu avem dezvoltat conceptul de casual dining, iar aici văd eu oportunitatea. Avem restaurante foarte scumpe, după care sunt la distanță mare [ca prețuri] restaurantele de tip fast food. Există un spațiu între ele pe care noi trebuie să-l umplem”, a declarat Prigoană pentru G4Food.
Firma din România a aplicat pentru a deveni franciză, iar gigantul american Brinker international, compania care deține lanțul de restaurante, a efectuat verificări amănunțite și chiar și-a trimis de două ori reprezentanți în România pentru a analiza piața. Au fost încântați, au semnat, iar acum firma din România va începe dezvoltarea afacerii.
Cei doi asociați vor începe cu restaurante în mall-uri, dar spun că vor să deschisă unități inclusiv în baze militare din România, precum Mihail Kogălniceanu, care va fi extinsă printr-o investiție masivă.
De altfel, singurul restaurant Chili’s din Uniunea Europeană se găsește la Ramstein Air Base din Germania.
Primul restaurant, investiție de 600-700.000 de euro
Primul restaurant Chili’s din România va fi deschis în 2026 în Promenada Mall, iar investiția în el va fi de 600-700.000 de euro, potrivit antreprenorului român. Unitatea va avea aproximativ 40 de angajați și va urma, într-o primă fază, strict meniul celor din SUA.
„Vrem ca oamenii care merg la Chili’s în București să aibă aceeași experiență ca la New York”, a explicat Prigoană. Americanii le permit restaurantelor din rețea să facă anumite modificări în meniu sau să vină cu inovații, dacă acestea doresc.
Restaurantul din Promenada Mall va avea un manager venit de la un restaurant Chili’s din Dubai.
Însă, restaurantele din România vor avea și o particularitate, aceea că va exista o secțiune dedicată, cu acces diferit, pentru livratori, astfel încât aceștia să nu treacă printre mese când vin să preia comenzile.
În perioada următoare, cei doi asociați, Prigoană și Kotop, vor merge în SUA la programe de training susținute de Brinker International. Această etapă nu este obligatorie, dar planurile celor doi cofondatori nu se rezumă doar la dezvoltarea rețelei de restaurante, ci și la deschiderea, mai târziu, a unui centru de training Chili’s la București, în care să fie pregătiți angajați din regiune. Compania americană plănuiește să se extindă puternic în Europa.
Chili’s a fost fondat de Larry Lavine în 1975, în Texas. Conceptul lui a fost crearea unui restaurant informal, cu servicii complete, cu un meniu care să ofere diferite tipuri de burgeri la un preț accesibil. Astăzi, Chili’s oferă mâncare americană, mâncare bazată pe preparatele populației Tejano (texani de origine mexicană), dar și preparate influențate de bucătăria mexicană.