Se moare. Se moare din prostie și mai ales din neglijență. Din neglijența noastră, dar cu atât mai mult a celor care ne conduc. La ora la care în alți ani se demontau relantisoare, anul acesta nu e nici urmă de ele pe străzi. Îmi amintesc în primăvară cum priveam străzile cu o ușoară urmă de deranj când mă gândeam că în scurt timp mă voi lovi de “polițiștii morți” de pe străzi. Apoi, priveam înfuriată cum pietoni sunt călcați pe trecerile pentru pietoni de șoferi grăbiți sau distrați. Și îmi doream să fi suportat toată vara relantisoarele poziționate în apropierea trecerilor sau a intersecțiilor.

Și nu am resimțit doar eu lipsa lor. De vreo două zile, locuitorii cartierului 9 Mai îmi scriu ajunși la disperare că de ani de zile autoritățile se fac că nu văd numărul mare de accidente care au loc în zonă. Trigger-ul, ca să-i zic așa, a fost un accident petrecut miercuri noapte la intersecția Padina cu Domnișori, când un șofer a izbit un microbuz, apoi mașina sa a fost proiectată într-un gard metalic pe care l-a rupt, ajungând aproape de o scară de bloc. Se mai scrisese de intersecția aia și se mai promisese că vor fi luate măsuri. Vorba cititorului, acum măsurile au fost luate de criminalistica venită la fața locului pentru cercetări.

Și se mai moare în câteva zone din Ploiești. Se moare pe strada I. L. Caragiale, unde până anii trecuți erau două rânduri de relantisoare. Acum nu mai e nici unul și într-o seară un șofer fără permis și sub influența alcoolului a trecut viteaz prin intersecție, uitând să mai acorde prioritate.

Se moare în Bariera București, la trecerile pentru pietoni, pentru că șoferii vin în viteză de pe pod, iar vizibilitatea este redusă din cauza separatoarelor de sens. Se moare în multe locuri din acest oraș, iar autoritățile par că nu văd.

Vinovații principali, recunosc, sunt tot șoferii. Sau în unele cazuri pietonii care se aruncă pe trecere. Sunt șoferii total iresponsabili, care conduc beți sau cu viteză. Și mai sunt aceia ca mine sau ca tine, care pot provoca o tragedie într-o clipă de neatenție: îți sună telefonul, întorci capul după cineva cunoscut sau vrei să schimbi o piesă la radio.

Dar mai sunt și acei șoferi care nu cunosc străzile pe care semnele rutiere nu se văd! Pentru că dacă Primăria, la cererea Poliției Rutiere, nu a montat limitatoare de viteză, nici Societatea de Gospodărire Urbană nu a toaletat toți arborii din apropierea intersecțiilor! Studiu de caz accidentul din 9 Mai: mașină înmatriculată în București, deci șanse multe să nu cunoască zona – noapte, deci vizibilitate și așa redusă – lipsa limitatoarelor de viteză, poate omul nici nu și-a dat seama că pătrunde într-o intersecție unde nu mai are prioritate – semne rutiere INVIZIBILE, acoperite de crengile unui copac.

Iată cum se moare într-un oraș mare și nimănui nu-i pasă!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here