fbpx
joi, aprilie 25, 2024
spot_img

În Prahova, 2.000 de copii plâng de dorul părinților plecați în străinătate

Citește Și

- Reclamă -

copil - Ziarul INCOMODAproximativ 2.000 de copii din județul Prahova se sting de dorul părinților plecați la muncă în străinătate, iar câteva zeci dintre micuți nici nu au împlinit trei ani. Majoritatea copiilor rămași acasă se află în grija rudelor până la gradul al patrulea, dar sunt și micuți care fie au ajuns la asistenți maternali fie au fost nevoiți să meargă în centre de plasament până la întoarcerea părinților. Numărul minorilor ai căror părinți sunt plecați peste graniță este, în realitate, mai mare decât cel centralizat de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Prahova. Instituția primește periodic date din teritoriu, de la autoritățile locale, dar nu toate primăriile transmit informațiile solicitate.
Potrivit informațiilor centralizate recent de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Prahova, care reflectă situația din trimestrul al doilea al acestui an, 1.839 copii au unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate. Este vorba despre 960 de băieți și 879 de fete. Zece copii rămași acasă au mai puțin de un an, iar 46 de copii au vârste între 1 an și 2 ani ! De asemenea, 297 de copii au vârste între 3 și 6 ani, 441 de copii – vârste între 7 și 9 ani, 553 de copii – vârste între 10 și 13 ani, iar 492 de copii – vârste între 14 și 17 ani. La sfârșitul lunii iunie, 1.227 de copii prahoveni aveau un singur părinte plecat în străinătate, 349 de copii – ambii părinți plecați peste graniță, iar 263 de copii fuseseră lăsați acasă de părintele unic susținător al familiei monoparentale. Cei mai mulți dintre micuții rămași acasă – mai exact 1.612 – au fost luați în îngrijire de către rude până la gradul IV, 27 de copii se află în grija asistenților maternali profesioniști, iar 109 copii își așteaptă părinții în centre de plasament publice sau private, deoarece nu mai aveau pe nimeni. Totodată, 80 de copii se află în grija rudelor până la gradul IV cu măsură de protecție socială (în plasament familial), iar 11 copii sunt în grija unor persoane care nu le sunt rude. DGASPC centralizează periodic datele pe baza informaţiilor transmise de către autoritățile locale. 94 de primării din cele 104 existente la nivelul județului Prahova au transmis, însă, aceste informații pe parcursul celui de-al doilea trimestru al anului, ceea ce înseamnă că numărul real al copiilor cu părinții plecați peste hotare este mai mare. În trimestrul I al acestui an, statisticile arătau că 1.637 de copii din Prahova aveau părinții plecați peste hotare, dar datele fuseseră transmise atunci de numai 88 de primării din cele 104 existente în județul Prahova, potrivit informațiilor pe care le-am primit de la DGASPC. Președintele Colegiului Asistenților Sociali sucursala Prahova, Dumitru Alexe, ne-a precizat care pot fi, pentru cei mici, efectele plecării părinților, în plan emoțional și social. “Sunt multe efecte, pornind de la handicapul emoţional cu care rămân copii, până la dificultatea integrării lor în societate. Copiii tind să devină egocentriști, individualiști, neadaptați social, iar unii pot ajunge chiar să comită infracțiuni”, ne-a precizat acesta. 
Puține primării au angajat asistenți sociali cu diplomă!
Asistenții sociali angajați de primării au sarcina de a urmări evoluția copiilor rămași acasă, iar în cazul în care constată că aceștia au probleme – depresii, rezultate școlare slabe etc. – să găsească soluții pentru integrarea lor în societate. “Problema este că doar câteva primării din Prahova dintre cele 104 au angajați asistenți sociali în adevăratul sens al cuvântului – adică persoane cu studii superioare de specialitate, cu treaptă de competență și înscrise în Colegiul Asistenților Sociali. Este vorba printre altele despre Ploiești, Ariceștii Rahtivani, Azuga, Puchenii Mari, Brebu”, ne-a precizat președintele Colegiului Asistenților Sociali sucursala Prahova, Dumitru Alexe. În celelalte cazuri, sunt angajate persoane care nu au studii superioare de specialitate, iar de multe ori mai au și alte atribuții în cadrul primăriei, susține acesta . “De altfel, nu există o situație exactă privind numărul copiilor cu părinții plecați în străinătate, deoarece nu toate primăriile transmit aceste informații către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, iar de cele mai multe ori, statisticile care sunt transmise sunt realizate din birou”, susține interlocutorul nostru. Acesta a mai semnalat și altă problemă: la nivelul Prahovei nu există o cercetare serioasă care să cuprindă numărul real al copiilor rămași acasă și cel al părinților plecați, dar și eventualele probleme sociale ale persoanelor care au grijă de aceşti copii. “De exemplu, în cazul bunicilor rămași să aibă grijă de cei mici, trebuie știut: au resursele financiare necesare creșterii copiilor ? Sunt ei în măsură să le ofere și educația necesară ? Îi pot ajuta la lecții ? Pentru că nu este suficient să le ofere de mâncare și să le spele rufele”, ne-a precizat Dumitru Alexe. “Ne ascundem în spatele cifrelor, nu reușim să rezolvăm toate problemele sociale, iar costurile sociale vor fi mult mai mari, în viitor”, a mai adăugat acesta.

Sursa: www.ziarulprahova.ro

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

VIDEO – A fost dispusă evacuarea blocurilor din apropierea craterului adânc de doi metri format pe o stradă din Slănic

O stradă din oraşul prahovean Slănic s-a prăbușit, formându-se un crater cu adâncimea de doi metri pe o suprafață...
Sari la conținut