Orice campanie electorală începe cu promisiuni. Și cum legea nu le mai permite partidelor să dea cu făina, puiul sau peștele în populație, rămân vorbele. E atâta patos că dacă nu ne-am cunoaște politicienii am umbla pe străzi timp de o lună numai în lacrimi. Ar crește producția la batiste pe cap de locuitor.

Ideea este că oricare ar fi promisiunile, un procent covârșitor al populației spune că nu iese la vot pentru că nu are cu cine să voteze. Ca de fiecare dată, Caragiale este mult mai actual decât ne-am dori.

Și ca să le dăm la o parte măștile cu care vor să ne convingă să le punem ștampila pe liste, iată patru exemple de sloganuri electorale pe care le vom vedea pe gardurile și stâlpii patriei.

Începem cu sloganul PSD. Care e și al PNL (cine a plagiat pe cine?). ”Îndrăznește să crezi în România!”. Observați semnul de exclamare. Ni se cere imperativ să credem în România. Nu să credem în oameni. Adică în ei, politicienii. Doar în România. În care credem de 27 de ani că se poate scutura de tarele trecutului și ale prezentului.

Cei de la ALDE sunt mai direcți. ”Redăm România românilor”. Este clar, ALDE are rolul mesianic de a ne salva. Numai că nu știm a cui a fost România până acum. Dacă o să ne-o redea, de la cine o s-o ia? E un fel de ”ne luăm țara înapoi”, slogan folosit de PSD în 2012. Altă Marie cu aceiași pălărie. Probabil că peste noapte oamenii mici și gri din Alpha Centauri ne-au furat țara, iar ALDE o va smulge din mâinile lor mici, dar hulpave și ne-o va reda.

Cei de la PMP sunt mai heirupiști. ”Mișcăm România” ne spun ei. Aici ar fi un singur comentariu de făcut. Dat fiind faptul că au ca siglă un măr, nu era mai normal să spună ”mușcăm România”?

Oricare ar fi sloganurile de pe afișe sau imaginile folosite, totul pare copiat dintr-un film de Bollywood cu politicieni care între două atacuri se apucă și cântă umăr la umăr în timp ce poporul, hipnotizat de promisiunile lor, dansează fericit.

”Îndrăznește să crezi că vom reda România românilor mișcând-o”. Parcă sună mai bine, nu?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here