Fostul judecător și membru CSM Toni Neacșu a anunțat, sâmbătă dimineață, printr-un mesaj pe Facebook că un complet al Înaltei Curți de Casație și Justiție a sesizat Curtea Constituțională a României privind excepția de neconstituționalitate a OUG 71 din 30 iunie 2022, cea prin care a fost modificat art. 155 alin. 1 din Codul penal referitor la întreruperea prescripției răspunderii penale și a fost pus în acord cu decizia CCR 297/26 mai 2022.

Neacșu susține, la rândul lui, că ordonanță de urgență încalcă ordinea constituțională, ”Guvernul neavând dreptul să reglementeze în domeniul justiției (al infracțiunilor și al pedepselor) prin intermediul ordonanțelor de urgență, astfel cum poporul român a decis prin Referendumul din 2019”.

Neacșu a mai semnalat faptul că instanțele întreabă Înalta Curte cum să aplice decizia CCR privind prescripția:

”Deși părea clară decizia CCR pe prescripție iată că instanțele sunt de altă părere și sesizează ÎCCJ pentru a primi dezlegare. Din punctul meu de vedere o astfel de hotărâre a ÎCCJ prin care să interpeteze efectele clare ale deciziei CCR ar trebui să fie inadmisibilă”.

Toni Neacșu a fost avocatul unui inculpat din procesul lui Liviu Dragnea și a fost condamnat definitiv la un an de închisoare cu suspendare pentru că a încasat fără să aibă dreptul salarii și diurne pe vremea când era în Consiliul Superior al Magistraturii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here