prefectura

Prefectura Prahova a demis încă un primar din Prahova. Este vorba despre Constantin Safta, primarul comunei Iordăcheanu, care s-a înscris într-un alt partid, motiv pentru care mandatul său a încetat înainte de termen.

Reamintim că anterior acestei decizii, Prefectura Prahova a demis, din același motiv, și primarii din Băicoi, Mizil, Bărcănești și Păulești, dar și doi consilieri județeni și 19 consilieri locali din Mizil, Albești Paleologu, Măgurele, Scorțeni, Iordăcheanu și Posești.

Mai jos redăm integral comunicatul emis de Prefectura Prahova:

“Prefectul județului Prahova, domnul Cristian Ionescu, a emis ordinul de încetare a mandatului înainte de expirarea duratei normale, ca urmare a înscrierii în alt partid față de cel pentru care a candidat și a fost votat la alegerile locale din 2016, pentru primarul unității administrativ teritoriale (UAT) Iordăcheanu. Dispoziția a fost emisă și comunicată pe data de 11 septembrie 2020.

Până acum, astfel de decizii au fost luate și pentru edilii UAT-urilor: Băicoi, Mizil, Bărcănești și Păulești, precum și pentru doi consilieri județeni și 19 consilieri locali: Mizil (5), Albești Paleologu (3), Măgurele (3), Scorțeni (2), Iordăcheanu (4) și Posești (2).
Ordinele au fost emise în baza prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.57/2019 privind Codul Administrativ, coroborate cu prevederile Legii nr.14/2003 – Legea partidelor politice, republicată.

Conform legislației în vigoare, în situația în care mandatul primarului ales la alegerile locale din anul 2016 a încetat înainte de termen, atribuțiile acestuia sunt preluate de către viceprimarul ales, care devine viceprimar cu atribuții de primar.

Totodată, vă comunicăm că, verificarea apartenenței politice a unei persoane care candidează la alegerile locale din anul 2020, pentru funcția de primar, consilier local sau consilier județean se realizează de către birourile electorale de circumscripție care adoptă hotărâri de acceptare a candidaturii pentru persoanele participante, având la bază declarația persoanei de acceptare a candidaturii în cadrul căreia declară pe propria răspundere sub sancțiunea legii penale, apartenența sa politică, precum și lista cu propuneri de candidați a partidelor politice sub semnătura conducerii acestora care confirmă calitatea de membru al partidului politic respectiv pentru persoanele care sunt cuprinse în listă.

Față de prevederile legale în vigoare, respectiv la: art. 160, alin.(1), lit. h, alin. (7), (9), (10), art. 204, alin. (2), lit. j, din Codul Administrativ, art.46, 47 și 52 din Legea 115/2015 pentru alegerea autorității publice locale și la art. 8, alin. (1), (2) și (3) din Legea nr.14/2003 – Legea partidelor politice, republicată, apartenența politică a unei persoane care candidează la alegerile locale din anul 2020 e certificată de :

– Persoana în cauză care a completat și semnat declarația de acceptare a candidaturii
– Partidul care certifică calitate de membru al persoanelor din lista cu propunerile de candidați
– Hotărârea de acceptare a candidaturii a Biroului electoral de circumscripție, care garantează îndeplinirea condițiilor legale de către o persoană care și-a depus o candidatură pentru o funcție de ales local în cadrul alegerilor locale din anul 2020.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here