fbpx
marți, aprilie 23, 2024
spot_img

Inconștiență în Prahova! Peste 1.100 de incendii de vegetație provocate!

Citește Și

- Reclamă -
Pompierii se luptă zilnic, în această perioadă, cu incendiile de vegetație uscată provocate. Anul trecut, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Prahova a fost nevoit să aloce resurse imense pentru stingerea a peste 1.100 de astfel de arderi necontrolate.

Este important de știut că un incendiu de vegetație nu este pur și simplu un foc de paie. Deseori, flăcările s-au întins la locuințe sau la dependințe. Anul trecut, doi oameni au murit surprinși de foc, iar alții au fost răniți.

„În anul 2019 la nivelul unităţii administrativ-teritoriale a judeţului Prahova s-au înregistrat 1302 arderi necontrolate, în urma cărora 2 persoane au fost grav rănite iar alte 2 și-au pierdut viața.

- Reclamă -

Din cele 1302 de arderi necontrolate, 1170 au fost arderi de vegetaţii uscate ce au afectat o suprafaţă de 3905,21 hectare de teren la nivelul zonei de competenţă a I.S.U. Prahova.

Pe timpul acţiunilor de răspuns, structurile de intervenţie au acţionat cu 1276 autospeciale de stingere cu apă şi spumă, 8 ofiţeri, 5695 subofiţeri, 450  personal SVSU/SPSU si 983 poliţie”, se arată într-un raport al ISU Prahova prezentat vineri, într-o conferință de presă, de către Elisei Dumitru, prim adjunct al inspectorului șef al ISU Prahova și Raluca Vasiloae, purtător de cuvânt al inspectoratului.

 - Ziarul INCOMOD

- Reclamă -

Anul acesta a început în trombă. Pentru că nu a nins deloc și e și secetă, oamenii au început repede să dea foc vegetației uscate.

În numai 2 luni. pompierii au fost nevoiți să stingă peste 150 incendii de vegetație uscată, cuprinzând o suprafață de aproximativ 404,24 ha.

Au fost, de exemplu, incendii în zone de gol alpin. Iar acolo pompierii au ajuns pe jos, cărând echipamentul și recipientele speciale!

În localitatea Jugureni s-au manifestat 13 incendii, urmate de localitățile Teișani, Ploiești, Urlați, Boldești-Scăeni și Vălenii de Munte. Favorizate de vântul puternic, flăcările au scăpat de sub control, cuprinzând și locuințele si anexele gospodărești.

- Reclamă -

Rețineți că toate aceste incendii s-au soldat cu pierderi materiale, dar, din păcate, și cu rănirea mai multor persoane.

Pentru stingerea lor s-au depus eforturi supraomenești, misiunile fiind îngreunate de vântul puternic care a favorizat dezvoltarea și propagarea flăcărilor, pompierii salvând zeci de gospodării, plantații de arbori, dar și fonduri forestiere, care au fost puse în pericol prin arderile necontrolate.

Cauză probabilă de producere a acestor evenimente o constituie utilizarea focului deschis în spații deschise, cetățenii efectuând igienizarea terenurilor prin arderea vegetației uscate, fără a respecta normele de apărare împotriva incendiilor precum și fumatul în locuri nepermise sau neprotejate corespunzător.

„Reamintim prahovenilor că arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, iar în cazul realizării igienizării terenurilor prin ardere, este obligatorie obţinerea acceptului de la Agenţia pentru Protecţia Mediului și a permisului de lucru cu focul, impunându-se totodată, respectarea cu strictețe a măsurilor și regulilor de apărare împotriva incendiilor.

Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetație uscată atrage după sine aplicarea de sancțiuni contravenționale, cu amenzi cuprinse între 1.000 – 6.000 lei pentru persoane fizice, respectiv între 25.000 – 50.000 pentru persoane juridice. De asemenea, incendierile din ariile protejate constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an.

Pentru evitarea producerii acestor tipuri de evenimente, vă reamintim următoarele măsuri de prevenire:

  • Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă;
  • Realizarea arderii doar în locuri special amenajate, cu respectarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi;
  • Supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului, după terminarea activităţii;
  • Asigurarea mijloacelor tehnice pentru stingerea de îndată a focului (rezervor cu apă, găleţi, lopată, sapă, cazma), atunci când acesta scapă de sub control;
  • Responsabilizarea adulţilor în ceea ce priveşte jocul copiilor cu focul şi accesul acestora la sursele de foc (chibrituri, brichete, lumânări, lămpi cu gaz etc).

Subliniem că un rol important în prevenirea incendiilor îl au autoritățile administrației publice locale care, prin toate pârghiile legale de care dispun, trebuie să conștientizeze și să determine populația să se comporte și să acționeze în spirit civic.

Deoarece legislația interzice arderea la întâmplare a vegetației uscate, iar cei care o fac pun în pericol gospodăriile, fondul forestier, bunuri materiale importante sau chiar vieți omenești, transmitem din nou un apel către populație și către factorii de răspundere din administrațiile locale, să respecte interdicțiile privind focul deschis, mai ales în această perioadă în care propagarea flăcărilor este favorizată de condițiile meteorologice”, au mai precizat reprezentanții ISU Prahova.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

VIDEO – Candidații la Primăria Ploiești se vor confrunta față în față

Singura dezbatere publică între candidații la Primăria Ploiești este organizată de Ziarul Incomod.Participă șase dintre principalii competitori (în...
Sari la conținut