Procurorii DIICOT Călărași au făcut 50 de percheziții în această dimineață în Călărași, Ilfov și București într-un dosar privind o grupare care se ocupa cu falsificarea documentației pentru obținerea indemnizației de creștere a copilului, potrivit unui comunicat al DIICOT, notează G4media.ro.

37 de persoane sunt duse la audieri. Acuzațiile lansate de procurori sunt înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată și fals în declarații.

Potrivit DIICOT, între 2017 și 2020, gruparea a racolat persoane cu venituri modeste, devenite de curând părinți sau care urmau să devină părinți și le-a propus să folosească documente false pentru obținerea indemnizației de creștere a copilului.

Gruparea avea mai multe firme de tip fantomă unde îi angaja pe părinți, fictiv și retroactiv, cu salarii foarte mari, ca să poată beneficia de indemnizație pe măsură de creștere a copilului. Banii obținuți astfle erau împărțiți cu membrii grupării.

Prejudiciul este de peste 8,2 milioane de lei, adică 1,7 milioane de euro.

”Pentru că aceste societăți comerciale erau înregistrate pe numele unor persoane interpuse, nu se achita, pentru perioada precizată, nici un fel de impozit pe salariu, astfel că acestea au ajuns să figureze cu datorii foarte mari la bugetul de stat.

Au existat și situații în care unii beneficiari au refuzat să achite, ulterior virării banilor, partea stabilită din indemnizație membrilor grupării organizate. În aceste cazuri, membrii grupului infracțional organizat au apelat la recuperatori sau au făcut demersuri pentru încetarea acordării dreptului.

Pentru a evita astfel de situații, în cazul unor beneficiari, membrii grupului infracțional organizat au reținut cardurile beneficiarilor și au retras din bancomate indemnizația, de această dată, ei fiind cei care, lunar, au înmânat beneficiarilor, jumătate din cuantumul indemnizației de creștere a copilului”, arată DIICOT.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here