Cele două doctorițe de la Spitalul Pantelimon arestate preventiv în dosarul morților suspecte de pe secția ATI vor să iasă din arest. Instanța judecă astăzi contestația.
Maria Miron este acuzată de omor calificat și tentativă la omor calificat, iar Mirela Păiuș este acuzată de omor calificat, ambele cu premeditare. Cele două doctorițe sunt în arest preventiv din data de 8 august și au contestat decizia instanței. Curtea de Apel judecă marți, 20 august 2024, contestația depusă de cele două împotriva deciziei primei instanțe.
Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul București le acuză pe cele două doctorițe că au provocat moartea unui pacient de 54 de ani, aflat în stare gravă, prin scăderea bruscă a dozei de noradrenalină, în două zile diferite, fapt care a dus la instalarea unui stop cardio-respirator și ulterior la decesul pacientului.
Procurorii au detaliat acuzațiile în referatul cu propunere de arestare și au motivat și de ce se impune măsura privativă de libertate.
„Calitatea de medic specialist Anestezie şi Terapie Intensivă a celor două inculpate este de natură să sporească gravitatea faptelor în condițiile în care acestea, dincolo de responsabilitatea profesională, și-au asumat responsabilitatea morală ca în activitatea pe care o desfășoară să depună toate diligențele necesare pentru acordarea de îngrijiri pacienților care își pun viața în mâinile acestora. Este de neconceput ca o persoană, cu atât mai mult un medic, să ia decizia de a pune capăt vieții unei persoane, indiferent de starea de sănătate a persoanei”, se arată în document.
Procurorii au considerat că „gravitatea faptelor este cu atât mai mare cu cât scopul pentru care inculpatele au luat decizia de a pune capăt vieții victimei a fost acela de a elibera paturile de pe Secția de ATI. Inculpatele au acționat cu intenție directă calificată prin scop, au redus doza de noradrenalină în scopul de a grăbi, în opinia lor, decesul persoanei. Inclusiv selecția pe care inculpata Miron Maria Alexandra o făcea, așa cum rezultă din declarațiile martorilor audiați, în vederea stabilirii pacienților „de lăsat”, adică de lăsat să moară, dovedește lipsa de umanitate a gestului inculpatelor”.
Sunt elemente care trebuie „avute în vedere la stabilirea stării de pericol pentru ordinea publică şi trebuie coroborate cu circumstanţele personale ale inculpatelor”, susțin magistrații.
Aceștia au considerat că „nu se poate reține în favoarea acestora nici faptul că sunt integrate în societate întrucât societatea pe care acestea și-au imaginat-o este una în care medicii pot lua decizia arbitrară și inumană de a pune capăt vieții unei persoane”.
Mai multe organizații ale medicilor și doctori au respins însă acuzațiile procurorilor și le-au luat apărarea celor două doctorițe. Pe de altă parte, INML a decis că scăderea dozei de noradrenalină a dus la decesul pacientului.