fbpx
sâmbătă, aprilie 20, 2024
spot_img

INTERVIU Ce trebuie să știi despre permisul de armă și ce greșeli banale îți aduc un dosar penal. Cms. șef Sandu Frangulea, despre regimul armelor și munițiilor

Citește Și

- Reclamă -

Niște greșeli aparent banale, cum ar fi mutatul armei pentru care dețineți permis de la o locație la alta, vă pot aduce un dosar penal. De asemenea, dacă vreți să mergeți înarmați pe stradă, aveți nevoie de o autorizație specială și puteți face acest lucru doar în anumite condiții.

Reporterii noștri au realizat un interviu cu comisar șef de poliție Sandu Frangulea, șef serviciu Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Poliției Prahova, despre astfel de cazuri și despre ce pedepse riscă cei care încalcă legislația privind regimul armelor și munițiilor,

- Reclamă -

„Persoana care doreste să-si procure o armă trebuie să depună la organul de poliție competent o cerere însoțită de documentele prevăzute de lege (certificat medical, aviz psihologic, diplomă de absolvire a unui curs de instruire în domeniul armelor și munițiilor, chitanța privind plata taxei, precum și alte documente în funcție de arma pe care dorește să o procure). În urma verificărilor care se efectuează referitor la cerere, persoanei i se eliberează o autorizație de procurare a armei.”, a explicat Sandu Frangulea, șeful Serviciului Arme din cadrul IJP Prahova.

După ce cumpărați o armă, trebuie să vă întoarceți la Poliție pentru înscrierea acesteia în permis:

„Ulterior achiziționării armei prin intermediul unui armurier autorizat, în termen de 3 zile lucrătoare de la data procurării, persoana are obligația de a se prezenta la organul de poliție care a eliberat autorizația de procurare în vederea eliberării permisului de armă și înscrierii armei în permisul de armă, document care atestă faptul că persoana e autorizată să dețină arma (în cazul permisului de armă tip A) sau să poarte si să folosească arma (în cazul permisului de armă tip B).„, ne-a mai spus comisarul șef de poliție Frangulea.

- Reclamă -

Ulterior achiziționării armei, deținătorii trebuie să aibă grijă să nu uite până la ce dată au autorizație, altfel riscă să răspundă penal:

„În cazul în care titularul permisului de armă nu se prezintă la organul de poliție competent pentru prelungirea valabilității permisului de armă, acesta are la dispoziție un termen de 30 de zile pentru a preda arma la un armurier autorizat, în caz contrar săvârșind infracțiunea prevăzută de art. 342 alin. 6 Cod penal, ”Nedepunerea armei la un armurier autorizat după expirarea valabilității permisului de armă”.”

Arma poate fi ținută doar la adresa înscrisă pe permisul de armă. Cei care doresc să mute armamentul, trebuie să urmeze o procedură specială, a mai explicat Sandu Frangulea:

„Arma se păstrează numai la domiciliul sau reședința înscrisă în permisul de armă. Posesorul unei arme poate solicita schimbarea domiciliului sau reședinței la care păstrează arma numai după modificarea adresei de domiciliu/reședință în actul de identitate. Ulterior, persoana se prezintă în termen de maxim 10 zile pentru a solicita schimbarea domiciliului și în permisul de armă, iar armele pot fi mutate la noua adresă abia după ce organele de poliție verifică îndeplinirea condițiilor de păstrare la noua adresă.”

- Reclamă -

Recent, un deținător de arme din Prahova a murit, iar membrii familiei s-au ales cu dosar penal pentru că nu au predat armele.

„Rudele sau persoanele care locuiesc împreună cu o persoană ce deţine în mod legal arme ori muniţii au obligaţia ca, în cazul în care deţinătorul a decedat sau este declarat dispărut, să anunţe cea mai apropiată unitate de poliţie şi să depună armele şi muniţiile respective la cel mai apropiat armurier, în termen de 15 zile de la data decesului ori, după caz, a rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti de declarare a dispariţiei.

Deținerea unei astfel de arme de către moștenitori fără a fi autorizați constituie infracțiune. Pentru deținerea în mod legal a unei arme care a aparținut unei persoane care a decedat este necesar a fi dezbătută succesiunea cu privire la arma în cauză, iar mostenitorul legal al armei să obțină o autorizație de procurare a armei ca oricare altă persoană.”, ne-a explicat șeful Serviciului Arme.

Termenul de eliberare a unei autorizații de procurare a armei este de 30 de zile de la data depunerii complete a dosarului și se poate prelungi până la 45 de zile, în cazul în care se impun verificări suplimentare de către organele de poliție.

„Totodată trebuie avut în vedere faptul că persoana care dorește procurarea unei arme este obligată să urmeze un curs de instruire teoretică și practică în domeniul armelor și munițiilor anterior depunerii cererii de autorizare. Durata cursului este de 80 ore.”, a mai precizat comisarul șef Sandu Frangulea.

Până în prezent, polițiștii din Prahova nu au identificat cazuri în care deținătorii de arme să aibă autorizații de procurare sau permise de armă false.

Infracțiune este și cazul în care deținătorii de arme neletale le modifică.

„Modificarea armelor neletale astfel ca acestea să devină letale constituie infracțiune conform art. 342 alin. 1 Cod penal și se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani.”, ne-a mai spus polițistul.

O situație specială este aceea în care o persoană solicită permis să meargă cu arma pe stradă. Acest lucru necesită un alt fel de autorizație și se realizează doar în anumite condiții:

„Permisul de armă tip B conferă titularului dreptul de port și folosire a armelor înscrise în acesta. Astfel, titularul permisului poate purta armele înscrise în permis, însă cu respectarea limitelor impuse prin Legea nr. 295/2004 rep.

Armele de autoapărare nu pot fi purtate:

a) în locuri aglomerate, stadioane, săli de spectacol şi adunări publice, precum şi în alte locuri în care folosirea acestor arme este interzisă prin lege;

b) dacă deţinătorul se află sub influenţa băuturilor alcoolice, produselor sau substanţelor stupefiante, a medicamentelor cu efecte similar acestora ori în stare avansată de oboseală sau suferă de afecţiuni temporare, de natură să genereze o stare de pericol în condiţiile în care poartă arma asupra sa;

c) neînsoţite de documentul care atestă dreptul de port şi folosire.”, ne-a explicat Sandu Frangulea, șeful Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Poliției Prahova.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

A fost semnat Protocolul Alianței Dreapta Unită  pentru județul Prahova

Astăzi, 19 aprilie 2024, s-a semnat Protocolul Alianței Dreapta Unită  pentru județul Prahova.În prezența Cătălinei Bozianu, președintele PMP Prahova,...
Sari la conținut