fbpx
vineri, martie 29, 2024
spot_img

INTERVIU. Cms. șef prof. univ. Nicolae Radu vorbește despre admiterea și viața de student la Academia de Poliție. Ce trebuie să știe viitorii polițiști

Citește Și

- Reclamă -

Reporterii ziarului Incomod au realizat un interviu cu comisar șef prof. univ. Nicolae Radu, șeful Biroului Cooperare Interuniversitară care este, totodată, purtătorul de cuvânt al Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”. Interviul vine în sprijinul tinerilor care intenționează să se înscrie la cursurile Academiei, pentru ca aceștia să înțeleagă mai bine ce presupune pregătirea viitorilor polițiști, care este programul de studiu, dar și alte detalii despre viața la Academia de Poliție.

  1. Vă rugăm să ne spuneți câteva cuvinte despre cariera dvs. în MAI și despre ce anume v-a determinat să lucrați în „branșă”, la general și, în particular, cum este munca dvs. în cadrul Academiei.

    Întrebarea dumneavoastră mă surprinde cu atât mai mult cu cât nu m-am gândit niciodată că emoția unor retrăiri poate fi atât de puternică! Am început să lucrez în cadrul MAI, în urmă cu aproape 10 ani, când am îndeplinit funcţia de consilier secretar de stat Siguranţă şi Ordine publică. Înainte de acest moment, timp de 16 ani am lucrat în structuri specializate din cadrul sistemului de securitatate naţională. Astfel, Administraţia Prezidenţială, Departamentul Securităţii Naţionale, Serviciul de Protecţie şi Pază, Serviciul de Informaţii Externe, Serviciul Român de Informaţii, Academia Naţională de Informaţii “Mihai Viteazul”, Direcţia Generală de Informaţii din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, “Academia de Poliţie Alexandru Ioan Cuza” sunt instituţiile de forţă care mi-au oferit un model de existenţa şi un sprijin necondiţionat în formarea mea profesională şi pentru dezvoltarea unor cercetări de profil. Prin activităţile iniţiate am avut șansa să întâlnesc oameni inteligenţi, constructivi în gândire şi cu o modestie aparte, oameni deosebiţi, care nu au uitat niciodată de unde au plecat! Timpul a trecut şi trece, însă, foarte repede, chiar şi atunci când încercăm să construim un drum pentru generaţiile viitoare. Munca desfăşurată în cadrul Academiei de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza” implică dăruire şi o responsabilitate cu totul specială în formarea viitorilor ofiţeri de poliţie ai Ministerului Afacerilor Interne. Tinereţea contaminează, fapt pentru care după 6 ani petrecuţi în Academia de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza”, alături de o conducere deosebită şi de un colectiv minunat, gândesc că cei care au norocul să lucreze cu studenţii nu vor îmbătrâni niciodată!

    - Reclamă -

    2. Ce credeți că îi îndeamnă pe tineri să aleagă o carieră în MAI și să urmeze cursurile Academiei de Poliție?

    Cu dorinţa de a fi cât mai concret în formularea unui răspuns, opţiunea tinerilor pentru o carieră în cadrul MAI nu este întâmplătoare! Profesia de ofiţer în cadrul Ministerului Afacerilor Interne se bucură de încredere la nivelul societăţii civile, cu atât mai mult cu cât dincolo de aparenţe, a fi poliţist înseamnă să îţi doreşti cu adevărat acest lucru şi nu să procedezi la alegeri instinctive, marcate de simţul aventurii! Teoria ierarhizării nevoilor umane aminteşte de nevoia de stabilitate şi consistență într-o lume relativ aflată în reconstrucţie sub aspectul valorilor morale. Nevoia de stimă de sine, nevoia de auto-împlinire, toate acestea nu fac decât să ofere posibilităţi de înţelegere psihologică cu privire la motivaţia intrinsecă a tinerilor candidaţi. Siguranţa locului de muncă, posibilitatea formării într-un cadru profesional eficient, posibilitatea de a avea un parcurs profesional de cele mai multe ori previzibil, respectiv subinspector (sublocotenent) la vârstă de 20 – 22 de ani, comisar şef (colonel) la circa 35 – 40 de ani şi chiar chestor (general de brigadă) la 40 – 45 de ani, toate acestea nu fac decât să întărească încrederea tinerilor în profesia de ofiţer în cadrul Ministerului Afacerilor Interne. De ce amintesc acest lucru? Cum bine se cunoaşte, tinerii participă la mai multe examene de admitere în cadrul mai multor universităţi din nevoia de siguranţă că vor fi admişi student, între opţiunile exprimate fiind şi Academia de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza”. În condiţiile în care numeroşi tineri au fost declaraţi Admis la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii din Târgu Mureş sau la Facultatea de Informatică din cadrul Universităţii Babeş Bolyai din Cluj Napoca, mulţi dintre aceştia au ales în cele din urmă Academia de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza”! Îmi doresc din suflet ca entuziasmul şi dorinţa de a ajunge student să nu se stingă niciodată pentru absolvenţii Academiei de Poliţie “ Alexandru Ioan Cuza”!

    3. Multe persoane spun că cerințele sunt foarte exigente și cu greu se obține un loc la Academie. Cum vi se pare acest lucru? Vorbim într-adevăr de o admitere mult mai dificilă decât la o Universitate obișnuită?

    - Reclamă -

    Admiterea în Academia de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza” nu este imposibilă, dar un este nici uşoară! Trebuie reţinut că examenul de admitere implică în mod special foarte multă seriozitate în pregătire. Fără efort constant şi fără o voinţă puternică, şansele unui tânăr de a fi admis în Academia de Poliţie sunt aproape inexistente. Pregătirea pentru examenul de admitere în Academia de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza” trebuie să înceapă, pentru probele scrise, încă din clasa a XI-a de liceu. Pregătirea pentru etapa I – eliminatorie, verificarea aptitudinilor fizice, trebuie să înceapă pentru tinerii familiarizaţi cu efortul fizic cu cel puţin 6 luni înaintea examenului de admitere, iar pentru tinerii care întâmpină dificultăţi la viteză şi rezistenţă, cu cel puţin 1 an înainte de examenul de admitere. Cum bine cunoaşteţi, etapa I – eliminatorie, gestionată cu maximă transparenţă de mai bine de 20 de ani de către domnul profesor univ.dr. Daniel Torje, actualul rector al Academiei de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza”, a căpătat în timp nume de legendă, respectiv ”Puntea suspinelor”. De ce acest nume? În condiţiile în care în anii trecuţi circa 25 – 30 % dintre candidaţii bărbaţi nu au reuşit să promoveze proba alergare viteză – 50 m plat (7.1 bărbaţi; 8.2 femei), alergarea de rezistenţă – 1000 m ( 3.45 bărbaţi; 4.10 femei) şi la aruncarea mingii medicinale de pe loc, 4 kg bărbaţi şi 2 kg femei (7 m bărbaţi şi 7 m femei), promovabilitatea candidatelor femei a fost sub 50 %, dificultăţile fiind urmare a lipsei de pregătire şi unui regim echilibrat de viaţă.

    Apreciind întrebarea dumneavoastră, am datoria să reamintesc faptul că de la an la an concurenţa este tot mai strânsă, în anii trecuţi fiind înscrişi circa 12 – 14 candidaţi /1 loc, fapt ce nu face decât să ne bucure ca şi instituţie şi să ne ofere posibilitatea de a selecționa pe cei mai buni dintre cei mai buni. În sesiunea de admitere care se va desfăşura între 25 iulie 2017 – 11.08.2017, anticipăm un număr de circa 16 – 18 candidaţi/ 1 loc, cu atât mai mult cu cât promovabilitatea la Examenul Naţional de Bacalaureat se prognozează a fi peste 70%.

    Analizând numărul candidaţilor înscrişi la Universităţile civile, raportat la consistența examenului de admitere se poate constata aceeaşi determinare din partea candidaţilor pentru a fi admişi la examenul de admitere. Existenţa probelor de verificare a aptitudinilor fizice pentru candidaţii la Academia de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza” crează însă un filtru de selecţie riguros, cu atât mai mult cu cât profesia de ofiţer în cadrul Ministerului Afacerilor Interne necesită un nivel superior de inteligenţă, siguranţă de sine, putere de caracter, dar şi o condiţie fizică foarte bună.

    4. Cum este viața de student la Academia de Poliție? Se dă „trezirea” la o oră fixă? Există un program standard, care să includă pregătire fizică la prima oră sau cum sunt structurate cursurile? 

    - Reclamă -

    Academia de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza” înseamnă nu numai o prestigioasă instituţie de învăţământ universitar, singura cu acest profil din ţară, dar şi o mare familie! Tinerii admişi pornesc într-un proces de formare profesională la vârste cuprinse între 18 – 20 de ani, mulţi dintre aceştia nefiind obişnuiţi cu absenţa părinţilor, fraţilor şi surorilor sau chiar şi a prietenelor sau a prietenilor! Odată admis în Academia de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza”, tânărul devenit student păstrează în suflet amintirile legate de casă şi are datoria de a se integra programului zilnic, pornind de la deşteptarea la ora 06.00 dimineaţa, igiena personală, sectoare, respectiv strângerea patului, pregătirea pentru masa de dimineaţă. În intervalul orar 08.00 – 13.30 studenţii participă la cursuri şi orele de seminar. La ora 14.00 are loc raportul, iar după ora 14 se serveşte masa de prânz. De la ora 16 – 18, studenţii participă la ore de seminar sau la şedinţe practice de antrenament fizic, tehnici de autoapărare sau şedinţe de învăţare a utilizării armamentului din dotare. La ora 22.00, în Academia de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza” se dă stingerea! Deşi programul standard pare dur, trebuie să nu uităm că în Academia de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza” prieteniile legate între studenţii rămân prietenii pe viaţă!

    5. Când se face departajarea pe specializări și în ce mod? Viitorii polițiști își aleg încă din Academie Serviciul în cadrul căruia doresc să activeze pe viitor?

    Studenţii din Academia de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza” au posibilitatea să aleagă profilul, respectiv specializarea din anul II, în funcţie de mediile obţinute la disciplinele de învăţământ. Astfel, studenţii optează pentru specializări, precum: arme şi muniţii, poliţia rutieră, poliţia economică, ordine publică, investigarea criminalităţii, investigarea fraudelor, combaterea criminalităţii organizate etc. Selecţia este realizată în mod transparent, în prezenţa tuturor studenţilor care formulează opţiuni. La specializarea crminalistică, selecţia viitorilor ofiţeri se face atât pe baza mediilor obţinute, dar şi în baza unui interviu specific care urmăreşte identificarea disponibilităţilor pentru formarea în acest domeniu: spirit analitic, sânge rece, orientare în timp şi spaţiu etc.

    6. Cât de des primesc studenții permisie pentru a ieși din Academie? Pot face acest lucru în fiecare zi, după cursuri, și în fiecare weekend?

    Permisiile şi învoirile nu sunt un subiect “tabu” în Academia de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza”. Notele obţinute la examene şi seriozitatea manifestată în timpul anului de învăţământ universitar deschid porţile Academiei pentru orice student, fără să fie nevoie de intervenţii sau abateri de la regulamentul de ordine interioară. În timp ce ziua de luni este rezervată exclusiv programului admnistrativ, zilele de marţi, miercuri şi joi sunt deschise pentru studenţii care au medii peste 8.50, în intervalul orar 14.30 – 21.30. În zilele de vineri, începând cu ora 14.30, studenţii au posibilitatea să iasă din Academie, tot în funcţie de medie şi dacă nu au fost sancţionaţi pentru abateri disciplinare, aceştia având datoria să revină duminică, nu mai târziu de ora 22.00.

    7. Pe perioada weekend-urilor sunt susținute cursuri sau alte activități educative?

    În perioada weekend-urilor, studenţii au posibilitatea să participe la vizionări de film în Amfiteatrul Academiei, precum şi la diverse întâlniri ocazionale cu personalităţi din lumea sportului şi a artelor, un exemplu fiind în acest sens cunoscutul actor Dan Puric. În cea mai mare parte a timpului, programul în perioada weekend-urilor rămâne la alegerea studenţilor.

    8. Ce sfat ați avea pentru viitorii tineri care vor intra la Academia de Poliție?

    Întrebarea dumneavoastră nu este deloc uşoară! Nu ştiu dacă sunt în măsură să dau sfaturi viitorilor tineri care intenţionează să se îndrepte spre Academia de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza”. Totuşi, cred că pentru un viitor student este foarte important să manifeste încredere în propriile sale forţe şi să îşi dorească din tot sufletul să ajungă ofiţer în cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Aşa cum am mai precizat, admiterea nu este imposibilă! Dacă un tânăr începe pregătirea din timp şi se organizează în mod corect, şansele lui sunt foarte mari de a deveni student al Academiei de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza”. Ce poate să facă pentru mai multă siguranţă? Să înveţe, să înveţe şi să înveţe!

    9. Ce calități credeți că sunt esențiale pentru o persoană care dorește să urmeze cursurile Academiei?

    În ultimii 6 ani, am fost un martor tăcut, dar atent, la tot ce înseamnă comportamentul tinerilor care îşi doresc să urmeze Academia de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza”. De la entuziasm, tendinţe de supraevaluare a unor calităţi, uşoară inflexibilitate, până la emoţii şi încăpăţânare, toate acestea atrag atenţia asupra unor tinerii aflaţi la vârsta când nu s-au confruntat, poate, cu un program standard, ancorat în responsabilităţi şi disciplină. Calităţile esenţiale pentru un viitor student sunt: inteligenţă superioară, disponibilitate spre efort, capacitate de adaptare şi în condiţii de schimbare, imagine de sine eficientă, stabilitate emoţională, spirit introspectiv şi nu în ultimul rând loialitate.

    10. Cum se adaptează tinerii admiși la Academie unui set de reguli mult mai stricte decât erau obișnuiți? Ce puteți să ne spuneți despre disciplina studenților și despre strictețea sistemului?

    După încheierea examenului de admitere, candidaţii declaraţi Admis devin studenţi în anul I, Academia de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza”. Spre exemplu, după examenul din acest an, candidaţii declaraţi Admis se vor prezenta în data de 12.08.2017, în vederea efectuării măsurătorilor pentru uniformă. Din data de 15 septembrie 2017, studenţii încep cursurile de formare pentru viitoarea profesie de poliţist al Ministerului Afacerilor Interne. Drumul nu este unul uşor, însă majoritatea “bobocilor” se integrează rapid programului, rezultatele fiind vizibile de la o luna la altă. Disciplina, camaraderia, siguranţa de sine ajută la surmontarea oricăror posibile dificultăţi. Foarte importantă este și comunicarea!

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Poliția Prahova angajează conductor de câini

Poliția Prahova a anunțat că scoate la concurs un post de conductor de câini.Termenul de depunere dosar pentru postul...
Sari la conținut