fbpx
sâmbătă, aprilie 20, 2024
spot_img

Interviu cu Dragoș Ciomag, directorul Direcției Silvice Prahova, despre diminuarea fenomenului tăierilor ilegale de păduri și despre cel al braconajului

Citește Și

- Reclamă -

Reporterii ziarului Incomod au realizat un interviu cu Dragoș Ciomag, directorul Direcției Silvice Prahova, în cadrul căruia au discutat despre activitățile instituției, dar și despre stadiul actual al fenomenului tăierilor ilegale de păduri și al braconajului.

R.: În primul rând, pentru cei care nu știu, vă rugăm să explicați pe scurt cu ce se ocupă Direcția Silvică Prahova?

- Reclamă -

D.C.: Direcția Silvică Prahova este subunitate a Regiei Naționale a Pădurilor, fără personalitate juridică, cu autonomie financiară și gestiune proprie. Principala preocupare a Direcției Silvice Prahova este gospodărirea durabilă a pădurilor, menținerea fondului forestier, valorificarea masei lemnoase, dar și a produselor accesorii, fructele de pădure, ciupercile, vânătoarea, plantele medicinale.

R.: Cum valorifică Direcția Silvică pădurile pe care le administrează?

D.C.: Romsilva, prin Direcția Silvică Prahova, valorifică lemnul numai prin licitații organizate la sediul Direcției, licitații care au transparență totală, se desfășoară numai public, cu strigare deschisă, cu comisie de pre-selecție, comisie de licitație și se vinde atât pe picior, cât și prin prestări servicii tot prin licitație, prin Serviciul Electronic de Achiziții Publice, dar și masă lemnoasă valorificată la populație.

- Reclamă -

R.: Care este cea mai mare sursă de venit a Direcției?

D.C.: Cea mai mare parte din venitul Direcției Silvice provine din masa lemnoasă valorificată, reprezentând 98% din cifra de afaceri a Direcției, din produsele unităților silvice. Restul de 2% provine din celelalte produse nelemnoase, vânat, plante medicinale, ciuperci, fructe de pădure. Referitor la tăieri, Direcția Silvică Prahova administrează o suprafață de 113.000 de hectare, din care 90.000 hectare sunt păduri proprietate publică de stat, diferența fiind administrată pe bază de contract de prestări servicii silvice și contracte de administrare. Vreau să vă spun că fenomenul tăierilor ilegale în pădurile administrate de Direcția Silvică Prahova, și țin să subliniez că este vorba strict de cele pe care le are Direcția Silvică Prahova în administrare, că sunt publice sau private, este în scădere. Tăierile ilegale în 2015 se ridicau pe întreaga suprafață de 113.000 hectare de la 2.500 mc, iar în 2016 a ajuns la 500 mc, ceea ce reprezintă sub 0.01 mc pe an și pe hectar, prejudiciu.

R.: Cum ați reușit să ajungeți la aceste cifre?

D.C.: La aceste cifre am reușit să ajungem prin schimbarea personalului care nu și-a făcut treaba conform legii, prin controale și inspecții de fond făcute cu responsabilitate, dar și cu sprijinul celorlalte structuri.

- Reclamă -

R.: Considerați că la ora actuală tăierile ilegale mai sunt o problemă a județului Prahova?

D.C.: În județul Prahova se poate spune că tăierile ilegale sunt o problemă, dar nu în pădurile administrate de Direcția Silvica Prahova. Nu pot să lansez o afirmație pentru alte păduri, care sunt administrate de alte structuri silvice autorizate, sau care nu sunt administrate.

R.: Referitor la braconaj, care este situația în județ?

D.C.: În cadrul Direcției Silvice Prahova avem șase fonduri de vânătoare pe care le gestionăm. Menționez că pe aceste fonduri de vânătoare nu au fost fenomene de braconaj. Pentru celelalte fonduri de vânătoare, care sunt private sau administrate de AJVPS, nu am informații.

R.: Unde sunt vândute produsele de la Direcția Silvică? Se comercializează intern sau extern?

D.C.: Lemnul se valorifică numai prin licitație publică, după cum v-am spus. Iar pentru fructele de pădure avem contracte cu firme, produsele merg intracomunitar, în Austria și Germania. Nu am avut la export până acum.

R.: Care sunt prioritățile actuale ale Direcției? Ce doriți să îmbunătățiți?

D.C.: Ca și prioritate, vrem să facem investiții în utilaje pentru formațiile de exploatare, pentru a reduce perioada de valorificare a lemnului către populație, să nu mai existe proceduri îndelungate din cauza licitațiilor, dorim investiții în utilaje forestiere, dar și în utilaje pentru repararea drumurilor forestiere, pentru activele pe care le deținem în administrare. Parcul de utilaje este relativ bun, dar necesită îmbunătățiri.

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

A fost semnat Protocolul Alianței Dreapta Unită  pentru județul Prahova

Astăzi, 19 aprilie 2024, s-a semnat Protocolul Alianței Dreapta Unită  pentru județul Prahova.În prezența Cătălinei Bozianu, președintele PMP Prahova,...
Sari la conținut