fbpx
vineri, martie 29, 2024
spot_img

Interviu cu Eduard Mirițescu, șeful Poliției Prahova: „Sebastian Ghiţă n-are de ce să intre în unitate”

Citește Și

- Reclamă -

Într-un judeţ în care comandantul Inspectoratului de Poliţiei Prahova a fost arestat pentru luare de mită şi favorizarea infractorului, adjunctul şefului Poliţiei este urmărit penal pentru purtare abuzivă, şeful Direcţiei Generale Anticorupţie este urmărit penal tot pentru fapte de corupţie, iar alţi şefi ai Poliţiilor din marile oraşe  au fost arestaţi pentru luare de mită şi chiar complicitate la trafic de persoane sau pentru că au pretins favoruri sexuale de la minori, faptul că 10.700 de dosare penale sunt înregistrate cu autor necunoscut nu poate surprinde pe nimeni.

De un an şi jumătate, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Prahova se află sub lupa procurorilor, iar anchetele acestora au scos la iveală corupţia care a cuprins tot sistemul de la cea mai înaltă funcţie şi până la ultimul agent. În prezent, peste 35 de poliţişti prahoveni, ofiţeri şi agenţi deopotrivă, sunt urmăriţi penal sau deja deferiţi justiţiei, iar faptele de care sunt acuzaţi sunt dintre cele mai grave: de la, deja banala, luare de mită, până la trafic de droguri sau trafic de persoane. În acest context, preluarea funcţiei de inspector şef ar fi fost o provocare pentru oricine.

- Reclamă -

În prezent, împuternicit la comanda IJP Prahova este comisarul şef Eduard Miriţescu, fostul şef de cabinet al fostului inspector şef Viorel Dosaru, trimis în judecată de procurorii DNA Ploieşti.

Reporter: Când aţi preluat comanda Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova?

Eduard Miriţescu: În 24 noiembrie 2015 am fost împuternicit adjunct al inspectorului şef al IJP Prahova, iar începând cu data de 18 februarie 2016, am fost împuternicit şef al inspectoratului. Am fost singur la comanda Inspectoratului până în cursul lunii august, aproximativ şase luni de zile, iar spre sfârşitul lunii august a fost împuternicit adjunct Ginel Preda. În mod normal ar mai trebui ca Inspectoratul să aibă încă un adjunct pe linie de ordine publică, dar deocamdată, suntem mulţumiţi că avem măcar un adjunct. Conform reglementărilor în vigoare, se poate împuternici o persoană la conducerea Inspectoratului pe o perioadă de şase luni, perioadă care se poate prelungi cu încă şase luni, dar cu obligativitatea ca în acest timp să se organizeze concursul pentru ocuparea funcţiei.

- Reclamă -

Rep: Timpul a cam expirat…

E.M.: Joi, 27 octombrie, a fost postat anunţul că în ziua de 24 noiembrie va avea loc concursul

Rep: Vă înscrieţi?

E.M. Da.

- Reclamă -

Rep: Cu ce plan de management veţi merge în concurs?

E.M.: Planul meu de management va fi mulat, să zicem aşa, pe priorităţile existente la nivelul IGPR, în special pe asigurarea siguranţei cetăţeanului, ceea ce presupune siguranţa stradală, siguranţa rutieră, precum şi pentru protejarea patrimoniului şi a persoanei. Ar mai fi un alt obiectiv important pentru Poliţia Română, asigurarea mediului legal în mediul de afaceri şi destructurarea grupărilor infracţionale precum şi asigurarea resurselor umane, logistice, financiare pentru funcţionarea optimă a unităţii.

Rep: Veniţi la comanda inspectoratului după o perioadă extrem de controversată. Aţi preluat un inspectorat cu multe sechele. Mă refer la faptul că fostul şef al IJP Prahova a fost arestat preventiv şi ulterior trimis în judecată pentru fapte de corupţie.

E.M.: Da , aşa este. Ce pot să vă spun eu este că activez în acest sistem din 1995 şi cred că cunosc foarte bine şi personalul şi modul în care se acţionează şi reacţionează poliţiştii în asemenea situaţii. Eu zic că am reuşit să-i mobilizez şi să-i aduc pe linia de plutire. Trebuie să ne vedem de treabă, pentru că de fapt asta e ideea.

Rep: Erau dezorientaţi? Care era starea de spirit în Poliţia Prahova atunci când aţi preluat comanda?

E.M.: Să zicem că aveau nevoie totuşi de o mână care să-i pună pe linia de plutire şi de a-i determina să facă ceea ce le era atribuit prin fişa postului. Nu pot să spun că erau chiar dezorientaţi. Nu cred că se temeau să ajungă şi ei în această situaţie, poate doar în cazul în care au făcut ei ceva anume care să le inducă această temere. Asta este şi în continuare, pentru că eu, din momentul în care am ajuns în această postură, am declarat şi la momentul investirii, dar şi acum că va fi o toleranţă zero, iar dacă vor continua aceste activităţi, vom da tot sprijinul pentru a curăţa sistemul de tot felul de oameni care nu au legătură cu acest sistem.

Rep: S-a întâmplat să ajungeţi la acest moment de când aţi preluat conducerea?

E.M.: Da, am dat sprijin cu tot ce înseamnă documente, date, solicitări, pentru că nu aveam nevoie de asemenea oameni. Mai bine ştim că rămânem trei decât să fim zece şi să nu ştim dacă trebuie să spunem celui din stânga ce trebuie să facem. Nu, mai bine mai puţini, dar facem treabă.

Rep: Cum vă explicaţi că faptele pentru care, atât fostul comandantul Poliţiei Prahova, cât şi subalternii săi, au fost săvârşite cu mult timp înainte de a fi anchetate? Sunt fapte penale care au fost săvârşite de şefi din IJP Prahova în anul 2005, de exemplu. Un comandant al unui inspectorat nu ştie ce se întâmplă în structurile din subordinea sa?

E.M.: Nu vreau să comentez detaliile unui dosar penal. Gândiţi-vă că este vorba despre 1.670 de posturi. Acum există structuri specializate care se ocupă cu protecţia informativă a personalului. Un inspector şef este puţin probabil să cunoască în detaliu activităţile ilicite ale unui subordonat, pentru că activitatea lui principală prin fişa postului este de a coordona şi de a manageria efectivele, astfel încât să conducă la îndeplinirea obiectivelor Inspectoratului de Poliţie şi ale Poliţiei Române. Există structură specializată, serviciu de informaţie şi protecţie internă în Prahova care cu această treabă se ocupă.

Rep: Ce a făcut această structură atâta timp?

E.M.: Aici nu pot să vă răspund.

Rep: Avem poliţişti în Prahova implicaţi în dosare de trafic de droguri şi nu sub acoperire. Avem ofiţeri de poliţie din Prahova implicaţi în dosare de trafic de persoane şi proxenetism, avem poliţişti care au luat mită pentru a aranja dosare de viol cu dumneavoastră la comandă. Ce se întâmplă în Poliţia Prahova?

E.M.: Da, acestea sunt acuzaţiile, corect spus. Ideea este că se curăţă Poliţia Prahova şi o să vedem pe parcursul cercetărilor soluţiile date în aceste dosare. Eu vă promit că, în continuare se va curăţa, dacă mai există asemenea elemente. Încă o dată vă spun. Niciun minut nu vom face rabat de la corectitudine şi de la a lua măsurile care se impun împotriva acestora. Am avut sesizări şi niciun minut nu am avut o reţinere în a da curs acestora. Noi, la fiecare şedinţă comunicăm acest mesaj, cei care vor îndrăzni să facă alte lucruri care intră în sfera penalului vor fi traşi la răspundere şi vom ajuta să fie documentate şi cercetate faptele acestora, fără drept de apel. Lunar, sunt prezentate situaţiile de acest fel la nivel naţional. Le arătăm concret. În judeţul X, cutare a făcut…

Rep: Câţi poliţişti, agenţi şi ofiţeri, aveţi în faza de urmărire penală sau trimişi în judecată

E.M.: Nu pot să vă dau o situaţie exactă cu cei trimişi în judecată, dar pot să vă spun că avem puşi la dispoziţie un ofiţer şi opt agenţi.

Rep: Ceilalţi poliţişti urmăriţi penal s-au pensionat

E.M.: Mda, unii s-au pensionat, alţii şi-au dat demisia…

Rep: Ofiţerii şi agenţii puşi la dispoziţie care nu mai au voie să lucreze în operativ, unde îşi desfăşoară activitatea?

E.M.: Este vorba despre ordonanţa procurorului în cazul celor care se află în control judiciar, unde se specifică exact ce activităţi sunt interzise a le desfăşura fiecare. Noi ne pliem pe aceste ordonanţe, le analizăm şi repartizăm în zonele unde au acces.

Rep: Concret? De exemplu Ionuţ Roşca, fostul adjunct al Poliţiei din Sinaia, Marius Rotaru, fostul şef al Poliţiei Mizil, ambii urmăriţi penal.

E.M.: Roşca, la serviciul Logistic, iar ceilalţi agenţi sunt la alte poliţii decât acolo unde şi-au desfăşurat activitatea până la momentul începerii urmăririi penale, precum şi la serviciul resurse umane. Marius Rotaru s-a pensionat începând cu luna octombrie a acestui an.

Rep: Care este cel mai vechi dosar cu autor necunoscut din Prahova?

E.M.: Cred că este vorba despre un dosar din 2005, este o tâlhărie cu smulgerea lănţicului de la gâtul unei persoane. Este un dosar de la nivelul Poliţiei Ploieşti.

Rep: Dar dosarul cu autor necunoscut cu cel mai mare prejudiciu?

E.M.: De când sunt eu la comandă, dosarul cu cel mai mare prejudiciu este cel cu furtul de la Fan Courier, cu un prejudiciu de trei miliarde şi ceva de lei. Nu am găsit autorul, încă îl avem în documentare.

Rep: Care este cel mai vechi auto din parcul IJP Prahova?

E.M.: Avem o maşină din 1997, un VW Vento, care are aproximativ 230.000 de kilometri la bord. Este folosită încă în acţiuni, este încă viabilă, încă este bună.

Rep: Dumneavoastră ce maşină de serviciu conduceţi?

E.M.: Este un Logan alb, cu motor 1.2, cred că are 2000 de km. Eu nu am limuzină pentru că mie nu-mi place să conduc o maşină puternică. Eu merg regulamentar, cu centura pusă. Mă opreşte poliţistul, prezint legitimaţia, acte, documente, eu nu intru cu maşina mea în curte (curtea IJP Prahova, n.r.), o parchez acolo unde pot. Eu cred că trebuie să fiu la fel ca ceilalţi, nu mi se pare că, dacă eşti într-o funcţie, trebuie să conduci maşini puternice.

Rep: Fostul comandant ce maşină de serviciu conducea?

E.M.: Un Audi S4. Îl mai avem încă. Este pe zona de logistică la momentul acesta şi cred că îl vom redirecţiona pe zona operativă, de unde vom retrage anumite autovehicule, întrucât au făcut foarte mulţi kilometri.

Rep: Câte maşini aveţi în parcul auto al IJP Prahova?

E.M.: În jur de 300 – 330, în mare parte Logan. Pe lângă cele 330, avem 67 propuse pentru casare. Sunt vechi şi, în urma unei analize privind eficienţa reparaţiilor la ele, am considerat că nu merită să investim atâţia bani cât este nevoie pentru repararea lor.

Rep: Cea mai scumpă maşină din parcul auto?

E.M.: Clar, laboratorul criminalistic pentru că are aparatură inclusă pentru cercetarea la faţa locului. Este un Mercedes Sprinter. Mai aveam la Serviciul Rutier un Porsche care a fost preluat dintr-o confiscare făcută de fosta Garda Financiară de la Bucureşti. L-am avut o perioadă scurtă de timp după care l-am predat la IGPR şi cred că este folosit undeva pe autostrăzi. Parcul auto este învechit. Majoritatea maşinilor au fost livrate undeva în anii 2005 – 2006. Am mai primit maşini noi, şi anul trecut şi în acest an, dar nu la nivelul acela, câteva zeci doar.

Rep.: Ce neajunsuri aţi identificat la nivelul Inspectoratului de Poliţie Prahova?

E.M.: În primul rând, clar, resura umană. Avem o lipsă gravă de personal. Avem 266 de posturi vacante în acest moment, şi ofiţeri şi agenţi. Deficitul acesta este situat undeva la 16 la sută. Este mult. Din păcate, am avut doar în acest an 157 de plecări din sistem, pensionări, demisii. Sunt în total 1.670 posturi, din care, ocupate undeva la 1404.

Rep: Din operativ câţi oameni vă lipsesc?

E.M.:Ponderea de operativ şi neoparativ la nivelul Inspectoratului este de: posturi operative 90 la sută, şi neoparative zece la sută. Aşa este structurat Inspectoratul.

Rep.: Dintre posturile vacante, care sunt cele mai importante ce trebuie ocupate urgent?

E.M.: Sunt cele pentru care s-au demarat activităţile pentru diminuarea deficitului de personal, adică angajările din sursă externă. Agenţii de siguranţă publică, ajutori şef de post şi agenţii de poliţie rutieră, aici este baza pentru că trebuie să avem vizibilitate în stradă. De aici pleacă tot sistemul. Cu cât eşti mai vizibil în stradă, cu atât şi AN-urile vor fi mai puţine. A fost deja o serie de încadrări din sursă externă când am încadrat 42 de persoane pentru ajutor şef de post, iar în momentul acesta este în derulare un concurs de încadrare din sursă externă pentru 92 de posturi, agenţi de siguranţă publică, ajutor şefi de post şi rutieră, examen care se va finalize spre sfârşitul lunii noiembrie.

Rep.: V-a afectat activitatea anchetarea poliţiştilor?

E.M.: Bineînţeles. A trebuit să delegăm din alte structuri, dar repet, mai bine rămânem trei decât să fim zece şi să nu ştim ce facem când plecăm undeva, unde să ne trezim că celălalt ştia că trebuie să ajungem.

Rep.: Ce salariu are un agent tânăr?

E.M.: Undeva până în 2.000 de lei.

Rep.: Este un salariu mic. Nu vor fi tentanţi noii intraţi în sistem să-şi sporească veniturile?

E.M.: Li se transmite din start: aţi venit să faceţi ce trebuie, conform fişei postului. Tot ce înseamnă corupţie şi celelalte, le uitaţi la poarta unităţii. Cine nu este în stare să se abţină, să renunţe la această meserie.

Rep: Este de notorietate faptul că IJP Prahova a fost la cheremul unor potentaţi ai vremurilor, oameni de afaceri, oameni politici, conform procurorilor DNA Ploieşti. De când sunteţi la conducerea Inspectoratului aţi simţit astfel de presiuni din partea vreunuia. V-a sunat cineva să vă ceară vreun favor?

E.M.: Nu m-a sunat nimeni. Nici măcar vreun primar să-mi solicite cine ştie ce favoruri.

Rep.: Anularea unei amenzi pentru că a trecut pe roşu?

E.M.: Niciodată. Cred că felul în care te-ai prezentat şi ţi-ai propus anumite limite şi anumite ţinte, zic că i-a determinat şi pe ceilalţi să adopte aceeaşi poziţie şi să nu îndrăznească să… E vorba de atitudine.

Rep.: Răzvan Alexe (controversat om de afaceri din Prahova, denunţător în mai multe cauze de corupţie) a venit la dumneavoastră?

E.M.: Nici nu-l cunosc. Nici nu cred că şi-ar permite să vină la mine. Nici măcar în audienţă.

Rep: Vlad Cosma (fiul fostului preşedinte al CJ Prahova, condamnat pentru corupţie) a venit la dumneavoastră?

E.M.: Niciodată

Rep.: Pe Mircea Cosma (fost preşedinte al CJ Prahova, condamnat pentru corupţie) îl cunoaşteţi? V-a sunat? A venit la dumneavoastră?

E.M.: Niciodată. Vă pot pune la dispoziţie registrul de la postul de control să vedeţi ce persoane au intrat vreodată la mine.

Rep: Sebastian Ghiţă?

E.M.: Niciodată. Nu ne cunoaştem, n-are de ce să vină. N-are de ce să intre în unitate. Dacă nu ne cunoaştem şi avem o anumită ţinută şi o atitudine faţă de această zonă, ce să discutăm? Eu cred că socitetatea e în schimbare şi toată lumea cu capul pe umeri trebuie să realizeze că trebuie să intrăm într-o normalitate, cred că au început să-şi înveţe lecţia, dacă au comis vreo faptă ilegală.

Rep: Care sunt cele mai frecvente infracţiuni care se petrec la nivelul judeţului?

E.M.: Furturile, clar, de la ştergătoare şi capace de roţi până la bani. Noi înregistrăm tot, dar, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Penal avem şi surpriză ca noi să identificăm autorii, vrem să mergem mai departe cu acea cauză, dar intervine împăcarea părţilor care înlătură răspunderea penală.

Rep.: Ce iniţiative aţi pus în aplicare pentru a vă motiva angajaţii?

E.M.: Eu încerc să am o altă abordare. Încerc să ascult pe toată lumea, deşi timp de şase luni, când am fost singur la conducerea Inspectoratului, am plecat acasă în fiecare zi între orele 11 şi 12 noaptea, fără să solicit ore suplimentare, puteţi verifica şi la poartă. Am încercat să schimb puţin mentalitatea şi modalitatea de relaţionare cu personalul pentru că multe dintre idei şi iniţiative pot veni din rândul celor care într-adevăr se confruntă direct cu problemele. Nu trebuie neapărat să discuţi cu şeful, şi un agent îţi poate spune foarte bine şi concret problema şi poate da şi soluţii. Am încercat să am o deschidere şi să permit tuturor să vină şi să discutăm deschis fără niciun fel de problemă. Transparenţa decizională, modul transparent în care acordăm unele sporuri sau unele sancţiuni. Trebuie să simtă toţi că fac parte dintr-o echipă, mai ales acum cu deficitul acesta de personal, chiar am încercat ca şi pe şefi să-i motivez şi să pună umărul alături de lucrătorii lor, să mai facă şi ei câte o lucrare, să contribuie efectiv, să ajute. Chiar le cer atunci când vin la mine să discutăm problematic pe ziua respectivă, ce fac ei personal, lucru pe care îl verific după-amiază sau a doua zi. Chiar vreau să punem umărul toţi.

Carte de vizită a comisarului şef Eduard Miriţescu

Este absolvent al Academiei Tehnice Militare Bucureşti/ Facultatea de Electronică şi Informatică, dar şi al Academiei de Studii Economice Bucureşti/ Facultatea de Contabilitate şi Informatică de Gestiune. În anul 2008, Eduard Miriţescu a obţinut şi diploma de jurist, finalizând cursurile Universităţii „Spiru Haret” Bucureşti, Facultatea de Drept şi Administraţie Publică. Până în anul 1995 a lucrat ca şef transmisiuni în cadrul Brigăzii de Jandarmi Bacău. Apoi a devenit ofiţer de ordine publică în cadrul Poliţiei Municipiului Ploieşti/Secţia de Poliţie nr. 3. În 2005 a fost şeful Secţiei de Poliţie nr.4 Ploieşti, iar din 2006 şi până la finele anului trecut a fost şef Serviciu Cabinet.

Sursa: www.adevarul.ro

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Reacția Rompetrol după explozia de vineri dimineață pe platforma Petromidia

În prezent, Rompetrol Rafinare desfășoară revizia generală a rafinăriei Petromidia. Activitățile și operațiunile sunt oprite pentru lucrări de mentenanță,...
Sari la conținut