fbpx
miercuri, aprilie 24, 2024
spot_img

Interviu cu Laura Moagher, candidat PSD Prahova pentru Camera Deputaților: „Vom veni cu soluții rapide”

Citește Și

- Reclamă -

Pe listele PSD Prahova pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie se regăsește și Laura Moagher, membru cu vechime în partid și una dintre cele mai active femei din organizația locală. Reporterii ziarului Incomod au realizat un interviu cu Laura Moagher, pentru a afla mai multe despre aceasta, dar și despre planurile pe care le are în eventualitatea în care obține un mandat de deputat.

Reporter: Pentru cititorii care încă nu vă cunosc, să ne spuneți câteva cuvinte despre dumneavoastră.

- Reclamă -

Laura Moagher:  Înainte de a mă numi om politic, mă consider în primul rând părinte. Sunt mamă a trei copii de care sunt foarte mândră și pe care îi iubesc foarte mult. Nu mi-au plăcut niciodată autocaracterizările, însă pentru a vă răspunde la întrebare, mă consider o persoană hotărâtă și determinată în tot ceea ce îmi propun și cred că am capacitatea și voința necesară pentru a mă implica în schimbarea în bine a societății în care trăim și în care toți ne dorim să ne creștem copiii. 

R.: Ce ne puteți spune despre experiența dumneavoastră educațională și profesională?

L.M.: Am absolvit Facultatea de Drept, am activat suficient de mult în mediul privat pentru a înțelege problemele cu care se confruntă antreprenorii din România. Sunt lucruri simple care pot schimba simțitor relația dintre stat și privat, în sensul construirii unui climat prietenos, de parteneriat, între investitori și colectorul de taxe și impozite reprezentat de statul român. Ar fi multe de discutat la acest capitol. Există persoane care cred că patronii doresc pomeni de la stat, facilități de toate felurile. Eu înclin să cred că patronii români nu vor decât respect. Să fie tratați corect, nici mai mult, nici mai puțin. Așadar, consider că înțeleg destul de bine neajunsurile societății de astăzi, atât din perspectiva unui părinte care își dorește tot ce este mai bun pentru societatea în care vor trăi copiii săi, cât și din cealaltă latură, cea a unei persoane active în societate. Cred că a sosit momentul implicării oamenilor pregătiți din punct de vedere profesional, a celor care au luat contact cu realitățile concrete ale lumii de astăzi prin experiența acumulată, a acelor oameni care înțeleg neajunsurile întâmpinate de oamenii activi din România, atât din perspectiva antreprenorială, cât și din cea familială.

- Reclamă -

R.: Cu ce v-ați remarcat în politică? Știu că sunteți unul din membrii de vază ai Partidului Social Democrat.

L.M.: Eu mă consider un coleg aflat pe picior de egalitate cu toți ceilalți colegi din cadrul Partidului Social Democrat și încerc să am o relație corectă cu toți membrii. „Membru de vază” poate fi o formulă puțin forțată, pentru că fiecare dintre noi are o sarcină distribuită, o activitate care, împreună cu acțiunile celorlalți membri ai echipei noastre, determină rezultatele pozitive din cadrul organizației PSD Prahova. Așadar, fiecare dintre colegii noștri reprezintă o părticică a unui sistem. Fără fiecare dintre colegii mei, lucrurile nu ar funcționa la fel. În ceea ce privește nominalizarea mea pe listele PSD Prahova pentru Parlamentul României, nu pot decât să mă simt onorată de încrederea acordată de către colegii mei. Fără susținerea lor nu se putea întâmpla nimic. În PSD suntem o echipă unită, suntem colegi care ne cunoaștem și activăm împreună în viața politică. După cum vedeți, noi reușim să avem o echipă puternică și unită fără să fie nevoie să „aterizăm” membri de partid din alte județe, așa cum observăm că se întâmplă la competitorii noștri politici.

R.: Din anul 2012 sunteți director al Parcului Memorial Constantin Stere. Care ar fi câteva din acțiunile pe care le-ați întreprins la această instituție?

L.M.:  Sunt director al Parcului Memorial Constantin Stere, instituție aflată în subordinea Primăriei Ploiești. Administrăm această zonă de agrement de la marginea Ploieștiului care cuprinde și grădina zoologică alături de adăpostul de animale comunitare. Cred că aici, alături de colegii mei, am făcut o treabă foarte bună, iar martori ne sunt toți ploieștenii care vin, cu mic cu mare, să se bucure de facilitățile Parcului nostru. Instituția noastră organizează tot timpul activități educative dedicate copiilor, părinții din Ploiești vin în număr mare alături de cei mici și colegii mei au primit multe cuvinte de apreciere de care suntem foarte mândri. De exemplu, profit de acest interviu ca să transmit, prin intermediul publicației dumneavoastră, că și în acest an Parcul Memorial Constantin Stere organizează activitatea anuală devenită deja tradiție pe care o denumim Crăciunul animalelor. Programul exact al acțiunii va fi anunțat din timp, prin intermediul presei locale, astfel încât ploieștenii să vină și să ne viziteze în număr cât mai mare.

- Reclamă -

R.: Ce anume v-a determinat să vă doriți un mandat în Parlamentul României?

L.M.: Așa cum am spus la începutul discuției noastre, am activat foarte mulți ani în mediul privat, iar de câțiva ani am luat decizia de a mă implica în activitatea politică. Consider că am acumulat suficientă experiență pentru a schimba o serie de neajunsuri cu care se confruntă orice cetățean activ din România în relația sa cu statul. Sunt dificultăți pe care le-am trăit pe propria piele atât ca antreprenor, cât și ca simplu cetățean, ca părinte, și sunt convinsă că multe dintre aceste neajunsuri se pot rezolva simplu, atâta timp cât le înțelegi și te-ai confruntat cu ele. Nu le-ai auzit din cărți, din teorie, le-ai trăit pe propria piele. Totul pleacă de la acumularea de experiență în viața reală, în munca reală.

Cred cu toată sinceritatea că fiecare dintre noi, indiferent de profesia exercitată, putem contribui la construirea binelui comun despre care vorbim. Nu pentru noi, neapărat, cât pentru generațiile viitoare, pentru copii. Îmi doresc ca prin activitatea mea să pot determina această schimbare în bine, astfel încât țara noastră să poată oferi garanția stabilității și a prosperității pentru generațiile viitoare. Vreau ca viitorul să fie al românilor care aleg să trăiască și să prospere acasă, în România. Chiar dacă în interiorul partidelor se discută, așa cum este și normal, despre voturi, cred că trebuie să existe o atenție serioasă față de comunitate, indiferent că vorbim despre social-democrați, liberali sau alte partide. Numai prin înțelegerea problemelor reale cu care se confruntă comunitatea putem contribui decisiv la schimbarea în bine a societății.

R.: Care credeți că sunt principalele cinci inițiative legislative pe care viitorul Parlament va trebui să le propună?

L.M.: Discutăm despre inițiative care să îmbunătățească legislația actuală și de proiecte noi care ar fi trebuit demult puse în aplicare, mai ales că avem pretenția că suntem membri ai clubului țărilor civilizate numit Uniunea Europeană.

Trăim în Prahova și auzim, totuși, foarte rar discuții legate de problematica mediului, discuții serioase axate pe găsirea de soluții pentru îmbunătățirea calității aerului pe care îl respirăm, pentru creșterea calității vieții în definitiv.

Toți factorii decizionali ridică din umeri, iar noi, locuitorii din Ploiești și din zonele limitrofe suferim de ani și ani de zile. Se dă vina pe cadrul legislativ, pe lipsa deciziei de la nivel local.

Vom veni cu soluții rapide în acest sens. Este inacceptabil ceea ce se întâmplă și trebuie să ne implicăm, alături de alți colegi din Parlament, pentru redesenarea cadrului legislativ care să permită o implicarea directă în rezolvarea acestei probleme. Nu cred că există un loc în Europa civilizată în care să trebuiască să închizi geamurile când nu știu care rafinărie trebuie să elimine substanțe rezultate în urma procesului de producție. Costă mult modernizările. Nu vă permiteți? Legea trebuie să vă oblige să vă conformați, stimați investitori. Pur și simplu, fără alte discuții. Se discută despre descentralizarea activității de mediu, se bâjbâie după soluții, când alte state le-au implementat și totul funcționează foarte bine. Dăm impresia că deranjăm pe cineva aici, lucrăm cu mănuși când vorbim despre sănătatea copiilor noștri. Dacă există o legislație care permite bâjbâiala se va continua acest slalom de interpretare a legii, de fiecare dată în avantajul poluatorului. Așa ceva este inadmisibil să continue.

Este obligatoriu ca în prima parte a următorului mandat, prin parlament să treacă modificări legislativ clare care să schimbe situația inacceptabilă pe care o trăiesc zeci de mii de cetățeni astăzi.

Ne dorim cu toții să trăim într-un mediu mai curat, să ne plimbăm copiii prin parcuri verzi, curate, civilizate. Cadrul legislativ trebuie să fie construit de așa natură încât să ducă la acest deziderat. De fapt, așa cum spuneam și la început, totul se rezumă la construirea unui climat mai bun pentru noi toți, dar în special pentru generațiile tinere, care ne urmează. Avem obligația să luptăm pentru asta și sunt convinsă că putem, alături de colegii noștri, să schimbăm lucrurile în bine.

Vreau să mă refer și la protecția socială. Sigur, competitorii noștri vor spune că PSD se gândește la pomeni. Orice om sărac din România trebuie să moară de foame, să nu aibă nici o șansă pentru el și pentru copiii lui, în accepțiunea adversarilor noștri politici. A reuși să sprijini familiile aflate în dificultate, a le da acelor copii șansa să își poată permite să meargă la școală reprezintă chestiuni esențiale de civilizație. Iar aici este vorba și despre viziune. Cred cu toată tăria că și din rândul familiilor cu care soarta nu a fost atât de bună se pot naște profesori și medici. Trebuie doar să folosim acest potențial. Iar aici ne întoarcem la legislație și la modul de aplicabilitate al acesteia. Statul trebuie să fie corect cu cetățenii săi. Atât cu cei norocoși, cât și cu cei aflați în dificultate. Debirocratizarea și distribuirea corectă a sprijinului de către stat, bazat pe rigori clare prevăzute în normele de lege și pe o politică de incluziune coerentă poate da speranța că în viitor această resursă umană importantă poate să contribuie la dezvoltarea țării, prin propria emancipare. Trebuie să închidem discuția aceasta penibilă pentru o țară civilizată, în care cetățenii sunt împărțiți pe categorii, la fel ca în India. În România europeană și un copil sărac trebuie să aibă șansa să ajungă la un trai decent, nu să rămână la condiția de asistat. Iar aici statul și numai statul poate interveni printr-o legislație competitivă de incluziune. Tot pentru binele viitor al statului și al societății.

Așa cum v-am spus, am trei copii. Sistemul de învățământ din România pune greutăți mult prea mari pe umerii elevului. Sistemul de învățământ din România trebuie să se adapteze prin programe educaționale care să reflecte realitatea practică a societății în care copilul trăiește și se dezvoltă. Educația s-a transformat în lupta pentru statistică și a editorilor de manuale. Copilul și interesul acestuia a rămas în urmă. Sunt adepta unui sistem educațional flexibil, în care elevul să fie direcționat către zona de profesie pe care și-a ales-o, nu să fie încărcat în mod inutil și absurd cu o programă care nu face decât să-l rupă de copilărie și de creativitate. Legea Educației trebuie să sufere modificări urgente în sensul construirii unui flexibilități a programei școlare. În acest moment, elevul este victima unui sistem al afacerilor cu manuale și caiete de toate felurile pe care este obligat să le care, este victima unui sistem greu, rămas în urmă cu un secol.  După un drum prin școală în care robotizăm copilul, îl aruncăm într-o societate unde se va simți frustrat, pentru că rata de aplicabilitate a tonelor de materie învățată este de 10 la sută.

Domeniul Sănătății, atât de mult dezbătut, suferă din cauza unei legislații stufoase, greoaie, parcă concepută de așa natură încât să scadă speranța de viață. Trăim într-o țară în care răspunderea medicală este doar teorie. Trăim într-o țară în care viața omului este stabilită de algoritmii caselor de sănătate. Și, nu în ultimul rând, trăim în țara în care un bolnav este umilit și plimbat cu hârtii pentru a-și dovedi boala deja dovedită, pentru că nimeni nu răspunde legal din cauza acestui vid lăsat parcă cu intenție. Sunt lucruri care pot fi îmbunătățite prin conturarea unui cadru legislativ simplu și concis.

Vreau să vă vorbesc despre protecția mamei și a copilului, despre ceea ce înseamnă statutul femeii în societatea românească de astăzi și cât poate participa statul, prin legislația din domeniu și autoritățile angajate să o ducă la îndeplinire, la protejarea drepturilor.

Ați spus cinci aspecte care țin de legislație – eu vreau să vă spun și despre al șaselea aspect pe care l-aș avea în vedere, cu toate că sunt atâtea domenii în care trebuie lucrat. Protecția animalelor reprezintă în România teorie pe o lege care suferă atât din perspectiva textului, cât și din cea a normelor de aplicare. Trăim într-o țară europeană, poate singura, care nu are Poliția Animalelor. Au existat inițiative ani la rândul și nimic nu s-a întâmplat. Este inadmisibil. Vedem pe străzile din România scene grotești cu indivizi care maltratează animale, creând traume trecătorilor. Aceste scene sunt de Evul Mediu, nu de România anului 2016. După cum vedeți, există multe domenii unde trebuie să se intervină pentru simplificare și îmbunătățirea actului legislativ.

R.: De ce considerați că programul de guvernare al PSD este cel de care România are nevoie?

L.M.: După cum ați citit în programul PSD, echipa noastră de la nivel central și local a analizat în amănunt fiecare domeniu al societății românești. Vorbim despre date studiate de experți și soluții concrete împărțite în capitole care oferă soluții, din care se reflectă o preocupare directă pentru creșterea calității vieții și a speranței de mai bine aici, acasă, nu pe alte meleaguri. Acesta este, de fapt, obiectivul de țară – să reușim, prin munca noastră, să redăm fiecărui cetățean speranța că România este soluția și că în România se va putea trăi demn și decent. Noi venim cu studii și soluții concrete, în timp ce adversarii noștri politici nu oferă nimic, decât atacuri și vorbărie fără conținut.

Cred că în această perioadă ar trebui să primeze discuțiile legate de proiecte, discuții civilizate având ca bază soluții pentru dezvoltarea țării. Noi propunem românilor o platformă concretă de dezvoltare, cu calcule și cu etape clare. Îi lăsăm pe adversarii noștri politici să defileze cu persoane care nici măcar nu sunt membre în partidul lor. Atât au putut dânșii să ofere românilor: o propunere de premier din afara partidului lor. Cam atât cu seriozitatea dumnealor când este vorba despre discuții corecte cu românii… totul se rezumă la propagandă și atacuri neserioase, fără să se pună la masa discuțiilor proiecte pentru societate. Acest lucru îl vor deconta în alegeri. Dânșii au impresia că cetățenii se vor lăsa duși de nas, votând liste în care stă, de fapt, ascuns tot activul vechiului PDL. Le pot spune de pe acum: Ghinion, românii nu se lasă duși de nas.

R.: Cum vi se pare că se desfășoară campania electorală în Prahova până la acest moment?

L.M.: Chiar dacă nu vreau să intru în polemică cu adversarii noștri politici, sunt nevoită să spun că nu se observă niciun mesaj serios din partea acestora legat de proiecte de țară. Nu știm de ce candidează, ce intenționează, adică care este scopul și durata vizitei. Știm doar că din întreg activul de partid au reușit  îl pună pe afișele electorale pe domnul Cioloș. Care, din câte știm, nu este membru de partid. Vă imaginați așa ceva într-o țară europeană, în secolul XXI, în care o campanile electorală ar trebui să fie marcată de un dialog cinstit, bazat pe proiecte? Liberalii sunt personaje mute cu Cioloș lipit pe frunte. Și cam atât. Așadar, nu pot spune că există un dialog în contradictoriu cu dânșii. Remarc doar atacuri murdare, așa cum ne-au obișnuit, și cam atât. Noi, însă, ne vedem de treabă. Ne promovăm proiectul pentru România și îi lăsăm pe alții să defileze cu gogoși propagandistice pe care nu le mai bagă nimeni în seamă.

R.: Ați vorbit cu cetățenii în timpul campaniei? Ce așteptări au de la viitorii parlamentari?

L.M.: Sigur că da, am un dialog permanent cu cetățenii. Oamenii își doresc ceea ce îmi doresc și eu, ca părinte. O viață mai bună și un viitor mai bun pentru copii. Un viitor în România, nu în afara granițelor. Exodul românilor reprezintă o mare tragedie pentru această țară, pentru construirea unui viitor național sigur. Drama aceasta nu se poate termina decât prin conturarea unui proiect de țară serios, stabil, pe termen lung.Cetățenii nu visează lucruri absurde, nu își doresc decât chestiuni de bun-simț. Oamenii își doresc debirocratizare, un sistem sanitar la nivel european, sistem de învățământ flexibil și performant și condiții de trai civilizate, raportate la secolul în care trăim. Românii își doresc, așadar, normalitate. O viață demnă acasă la ei, nu departe de familii, muncind în străinătate.

R.: Care sunt principalele probleme ale Prahovei? Ce ar putea face parlamentarii pentru acest județ?

L.M.: Chiar dacă Prahova reprezintă unul dintre cele mai dezvoltate județe ale României, există o mulțime de provocări la care politicienii care își încep noul mandat trebuie să răspundă prin muncă susținută în vederea continuării procesului de modernizare din județul nostru. 

Parlamentarii prahoveni trebuie să militeze prin luări de poziție și proiecte susținute în vederea îndeplinirii obiectivelor strategice locale, a proiectelor aflate în derulare, de infrastructură, cele care privesc partea socială și a multor alte obiective aflate în derulare și care au, de multe ori, nevoie de sprijin de la centru pentru definitivarea lor. 

Cred că Prahova trebuie să își continue dezvoltarea legată de infrastructură, și aici vorbim despre promovarea rapidă a unui punct de vedere public în care dezideratul legat de construcția autostrăzii Ploiești-Brașov să nu mai rămână doar o vorbă aruncată sau scrisă pe hârtie, ci o realitate care trebuie pusă urgent în aplicare.

De asemenea, continuarea dezvoltării zonelor din județ prin promovarea proiectelor de infrastructură și turistice care pot fi susținute în mod direct, de către viitorul guvern PSD și continuarea atragerii de investitori în județul nostru reprezintă priorități ale mele și ale colegilor mei din cadrul Partidului Social Democrat.

Prahova se poate lauda cu parcuri industriale pline de societăți străine. Dorim să continuăm acest proiect, continuând să fim, astfel, un exemplu pentru multe județe din România care sunt și în 2016 la nivel de pionierat și în această privință.

 

Difuzat de SC PROMEDIA ASR PRESS SRL la comanda PSD Prahova CUI M.F. 11160007

- Reclamă -
spot_img
spot_img
spot_img

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Ultimele Știri

Motivul pentru care au fost scoase relantisoarele montate acum o lună pe DJ 102, pe tronsonul dinspre Păulești spre Ploiești

Relantisoarele montate la începutul lunii aprilie pe DJ 102, pe tronsonul dinspre podul suspendat de la Păulești spre Spitalul...
Sari la conținut